Prioritățile mandatului de ministru al Educației și Cercetării, prezentate de Daniel David într-o conferință de presă, vineri, 10 ianuarie

165 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Vineri, 10 ianuarie, la ora 14, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David va prezenta prioritățile sale în fruntea ministerului și va face public Raportul privind starea învățământului /cercetării la momentul preluarea mandatului, anunță biroul de presă al instituției pe grupul de presă dedicat jurnaliștilor acreditați. Este prima conferință a lui Daniel David de când a preluat portofoliul Educației și Cercetării.

Ministrul Educației Daniel David va susține o conferință de presă vineri, 10 ianuarie, la ora 14, la sediul Ministerului Educației și Cercetării în care va prezenta un Raport privind starea învățământului/cercetării la preluarea mandatului de ministru al Educației și Cercetării și va face publice prioritățile sale în fruntea Ministerului.

La conferință participă și secretarii de stat din cadrul Ministerului. Anunțului biroului de presă nu a precizat și numele acestora.

Este prima conferință de presă oficială a ministrului Daniel David de când a preluat mandatul la finalul anului trecut.

Informații de background

Daniel David este noul ministru al Educației și Cercetării, după ce cabinetul Guvernului Ciolacu 2 a depus luni, 23 decembrie 2024, jurământul pentru învestitură în fața președintelui României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Liderul PNL Ilie Bolojan a anunțat duminică seară miniștrii pe care îi propune în noul Executiv, precum și faptul că a reunit în același minister atât Educația, cât și Cercetarea.

Până acum, portofoliul Educației a fost condus de fosta consilieră prezidențială pe Educație a lui Klaus Iohannis, liberala Ligia Deca, care a preluat conducerea Ministerului pe 3 octombrie 2022, din poziția de tehnocrat, cu obiectivul declarat de a transforma proiectul prezidențial România educată pe care îl coordonase la Cotroceni în noi legi ale educației.

Portofoliul Cercetării a inclus, în precedentul Executiv condus de Ciolacu, și Digitalizarea. Fostul ministru de resort a fost social-democratul Bogdan Ivan.

Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România, Daniel David (52 de ani) este noul ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Ciolacu 2. Susținător al politicilor bazate pe date și știință, precum și al comunicării științei pe înțelesul tuturor, pentru a contracara pseudoștiința, Daniel David a menționat în repetate rânduri faptul că problemele din educație trebuie tratate de specialiști.

Universitatea pe care o conduce este prima din România atât în clasamentele internaționale în care universitățile noastre apar, cât și în metarankingul făcut anual de Ministerul Educației. David este rector din 2020, mandat preluat de la cel care a cumulat și șefia UBB, și funcția de președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Din 2022, Daniel David este membru corespondent al Academiei Române.

A parcurs ultimii doi ani de facultate în unul singur, absolvind în 1995 programul de licenţă în psihologie. În 1999 a obținut titlul de doctor în psihologie tot la UBB, cu lucrarea „Mecanisme inconștiente de reactualizare a informațiilor”, iar parte din programul de doctorat l-a parcurs cu bursă guvernamentală la SUNY at Binghamton, SUA. A urmat un program postdoctoral în SUA, la universitatea americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinei comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe oncologie (CV-ul lui Daniel David). 

Este președintele Asociației Psihologilor din România (din 2017), directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute din New York, SUA și profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA. De asemenea, este membru al Academy of Cognitive and Behavioral Therapies, SUA, potrivit CV-ului său. Este autor al monografiei Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor apărută la Polirom.

În 2005, a fost consilierul ministrului Educației Mircea Miclea, singurul ministru care a demisionat atunci când nu a primit 5% din PIB pentru educație, bugetul promis la preluarea mandatului.  

În 2008-2014 a fost vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea în mandatul lui Traian Băsescu; diagnoza realizată de această comisie a stat la baza legii educației nr. 1/2011, cunoscută ca Legea Miclea-Funeriu. În 2008 a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, de către președintele Traian Băsescu.

Citește aici cine este Daniel David, noul ministru al Educației și Cercetării
Citește și:
INTERVIU Daniel David, noul ministru al Educației și Cercetării, anunță o „mică reformă” universitară și în cercetare: reorganizarea arhitecturii mediului academic românesc și a sistemului național de cercetare, „stimularea colaborării între organizațiile de cercetare și finanțarea acestora în raport cu performanțele academice obținute”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Florina Rogalski: Sunt foarte mulți părinți care au un snobism al notelor de nesuportat și care nu acceptă decât notele maxime pentru copiii lor. Relația profesor-părinte este de-a dreptul tensionată astăzi

Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că sunt foarte mulți părinți care nu acceptă decât notele maxime…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul

Titularizare 2024. Probele practice și inspecțiile speciale la clasă încep miercuri, 29 mai, și țin până pe 28 iunie. Acestea sunt evaluate cu note de la 10 la 1 și sunt aduse la cunoștință candidaților în ziua susținerii probei

În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au loc probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe, conform calendarului oficial pentru Titularizare 2024. Acestea sunt…
Vezi articolul