Comisia Europeană a adoptat principalul programul de lucru al Orizont Europa, pentru perioada 2021-2022, ce descrie obiectivele și zonele de interes care vor primi, în total, finanțări de 14,7 miliarde de euro, a anunțat instituția într-un comunicat. Acesta precizează că mai mult de patru din fiecare 10 euro – circa 5,8 miliarde de euro – vor fi investiți în cercetare și inovații care sprijină Pactul Verde European și angajamentul UE ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Fondurile vor sprijini trei tipuri majore de proiecte. Primul dintre acestea – proiecte dedicate științei din jurul schimbărilor climatice și dezvoltării de soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Exemple oferite: activitățile care accelerează tranziția la energie curată și mobilitate sustenabilă, care adaptează sistemele alimentare și sprijină bio-economia și altele.
Un alt obiectiv esențial este dezvoltarea unor noi întreprinderi digitale, care să deschidă “Deceniul Digital al Europei. În acest domeniu, sprijin va fi oferit pentru “maximizarea potențialului instrumentelor digitale și al cercetării bazate pe date, în sănătate, media, moștenire culturală și economie creativă, energie, mobilitate și producție alimentară, sprijin pentru modernizarea modelelor industriale și pentru leadership-ul industrial european.
Un al treilea pilon al investițiilor: 1,9 miliarde de euro vor fi alocate remedierii pagubelor economice și sociale imediate produse de pandemia Covid-19, prin investiții în modernizarea sistemelor de sănătate, în resursele de cercetare și în special în dezvoltarea de vaccinuri.
Primele apeluri vor fi deschise pe portalul dedicat al Comisiei Europene pe 22 iunie. Zilele Europene ale Cercetării și Inovării, pe 23 și 24 iunie, vor oferi posibilitatea unor discuții între decidenți, cercetători, inovatori și cetățeni pe 23-24 iunie. Iar Zilele Informării privind Orizont Europa vor avea loc între 28 iunie – 9 iulie.
Aceste investiții fac parte din programul Orizont Europa 2021-2027, în valoare de 95,5 miliarde de euro. Cele mai multe finanțări vor fi alocate pe baza apelurilor competitive descrise în programele de lucru.
Foto: Comisia Europeană