Sesizările anonime cu privire la acte de hărțuire sexuală vor fi acceptate, dacă includ indicii, a spus, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu. Acesta a spus că modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale se află pe agenda ședinței de azi, iar prevederile privind sesizările anonime reprezintă principala modificare.
Ciolacu a mai precizat că „venim șo cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv instituțiilor de învățământ preuniversitar, să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”.
Edupedu.ro a scris, marți seară, că pe agenda ședinței se află o analiză „în primă lectură a unui proiect de hotărâre de guvern ce vizează extinderea acoperirii Metodologiei de prevenire și combatere a administrația publică și companii, metodologie introdusă anul trecut, așa încât aceasta să includă și învățământul superior și unitățile de învățământ preuniversitar. Proiectul – care a fost prezentat inițial pe pagina web cu a ședinței, dar a fost șters ulterior, include și alte modificări ce vizează protecția victimelor și sesizările anonime.
- Tot în ședința de miercuri sunt programate discuții pe un proiect de lege pentru modificarea regimului petițiilor, schimbare menționată săptămâna trecută de premierul Marcel Ciolacu. Guvernul nu a detaliat, până în acest moment, ce include acest proiect de lege, care urmărește modificarea și completarea unui articol din Ordonanța Guvernului 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor. Este vorba despre Art. 7, care precizează că petițiile anonime sau care nu au date de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează.
Declarația lui Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern de miercuri:
„Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice – modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime. Pentru ca sesizarea la fapte de hărțuire să fie examinată și soluționată, trebuie să fie indicii pe criteriu de sex sau hărțuire morală. Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv instituțiilor de învățământ preuniversitar, să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen.”
Declarația – de la minutul 2.15: