Primul satelit creat în Republica Moldova a fost lansat în spațiul cosmic / Nanosatelitul TUMnanoSAT va avea misiuni educaționale și de cercetare

Foto: nanosat.utm.md

Primul satelit creat în Republica Moldova, TUMnanoSAT, a fost lansat în spațiul cosmic de către astronauții de la Stația Spațială Internațională. Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional, KiboCUBE, relatează IPN, citată de Rador și preluată de G4Media.ro.

Nanosatelitul TUMnanoSAT reprezintă un cub cu muchia de 10 cm și masa de 1,150 kg. Acesta va avea misiuni educaționale și de cercetare. 

Universitatea Tehnică a Moldovei, unde a fost creat satelitul, a fost selectată pentru acest program de către Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu, transmite IPN.

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a menționat că ideea de a crea un satelit a apărut încă în anul 2008, astfel ca Republica Moldova să poată explora și spațiul cosmic. 

La crearea nanosatelitului au contribuit cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi de la diferite facultăți ale UTM. Vârsta medie a celor din echipă este sub 30 de ani. Potrivit rectorului UTM, în prezent echipa de experți de la Universitatea Tehnică lucrează la crearea celei de-a doua versiuni a nanosatelitului.

Prezentă la eveniment, premierul Natalia Gavrilița a subliniat că explorarea spațiului aduce mai multe beneficii oamenilor, agenților economici, economiei și științei. „La momentul actual Guvernul Republicii Moldova discută cu companii internaționale despre posibilitatea utilizării datelor de satelit pentru a determina roada în agricultură, de exemplu. Sau pentru a evalua care sunt consecințele unor calamități naturale. Asta poate face politicile unui guvern mult mai exacte și poate aduce beneficii întregii economii. În pofida tuturor greutăților, vom continua să investim în universități și în știință”, a spus prim-ministrul.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Exit mobile version