Comisia Europeană a adoptat, joi, primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027, program cu un buget de aproape două ori mai mare decât cel anterior. Potrivit unui comunicat al Comisiei, noul program va finanța proiecte de mobilitate în scopul învățării și de cooperare transfrontalieră, estimându-se că de acestea vor beneficia 10 milioane de europeni.
Bugetul programului este de 26,2 miliarde euro, comparativ cu 14,7 miliarde alocate în 2014-2020, completat fiind cu 2,2 miliarde euro din instrumente externe ale UE.
Scopul declarat este de “a favoriza și mai mult incluziunea și de a sprijini dubla tranziție ecologică și digitală, în conformitate cu prevederile Spațiului european al educației. Erasmus+ va sprijini, de asemenea, reziliența sistemelor de educație și de formare în contextul pandemiei.”
Potrivit Comisiei, programul de lucru anual adoptat astăzi pregătește calea pentru primele cereri de propuneri din cadrul noului program Erasmus+, publicat tot astăzi. Orice organism public sau privat care își desfășoară activitatea în domeniile educației, formării, tineretului și sportului poate solicita finanțare cu sprijinul agențiilor naționale Erasmus+, prezente în toate statele membre ale UE și în toate țările terțe asociate la program.