După 7 săptămâni de școală și 92 de zile de la anunțul miniștrilor Educației și Mediului, încă nu este gata proiectul privind finanțarea activităților din „Săptămâna verde”, potrivit declarației unui reprezentat al Ministerului Mediului la o conferință de profil. Amintim, ministrul mediului Mircea Fechet a spus la Radio România Actualități că “100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România, pentru finanţarea „Săptămânii verzi”. Tot atunci, Ministra Educației, Ligia Deca a confirmat întâlnirea care a avut loc pe această temă, dar de atunci nu a mai spus nimic în spațiul public despre cum vor primi bani școlile pentru a face activități specifice cu elevii.
În prezent, un proiect de metodologie pentru finanțarea Săptămânii verzi în școli s-ar afla în lucru la Administrația Fondului de Mediu, a spus Mihai Drăgan, directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în cadrul unei conferințe de presă, vineri, organizată cu ocazia zilei Sustenabilității de Asociația Viitor Plus.
“Acum se lucrează la un ghid de finanțare pentru școli, în valoare de 100 milioane de euro și la un alt ghid pentru organizarea activităților pentru rangerii junior, cum ar fi tabere și competiții în arii naturale protejate”, a spus Mihai Drăgan, fără să dea alte detalii. Nu se știe cum se vor repartiza banii.
Primul modul școlar s-a încheiat vineri, 27 octombrie 2023. Pe 27 iulie 2023, în urmă cu 92 de zile, ministra Educației, Ligia Deca, și ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunțau că s-au întâlnit la sediul Ministerului Educației și că subiectul „cheie” a fost cum să finanțeze activitățile din Săptămâna verde în școli cu 100 de milioane de euro. De la acel moment niciunul dintre oficiali nu a mai spus nicio vorbă despre această acțiune care ar aduce activități reale pentru elevi. De multe ori, potrivit relatărilor părinților și profesorilor, elevii stau în școli și nu fac mare lucru în perioada Săptămânii verzi.
- Amintim, potrivit unei analize Edupedu, profesori și părinți s-au plâns de faptul că nu au fonduri pentru activitățile din Săptămâna Verde și au cerut ministerului să aloce bani pentru ca acest program să se desfășoare corespunzător, în special în mediul rural.
În context, nu numai că nu au mai avansat deloc discuțiile privind finanțarea activităților, dar atât de mare a fost preocuparea Ministerului Educației pe subiectul Săptămânii verzi încăt abia în urmă cu 3 zile a pus în dezbatere publică metodologia privind desfășurarea Săptămânii Verzi. Singurele modificări aduse documentului față de regulile de anul trecut, sunt 3 articole introduse în proiect care dau posibilitatea părinților să plătească aceste activități, articole identice cu cele din metodologia programului Școala Altfel.
Redăm postările publicate de cei doi politicieni, miniștrii, de pe 27 iulie 2023. Pe conturile lor de Facebook scriau despre cât de preocupați sunt să asigure finanțare în școli pentru Săptămâna verde:
În plus, ministrul mediului Mircea Fechet spunea la Radio România Actualități în acele zile că suma este deja stabilită: “100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în şcolile din România. Vor fi folosiţi aceşti bani pentru finanţarea “Săptămânii verzi”. Activităţi de conştientizare, de ecologizare, vizite în parcuri naţionale sau în arii naturale protejate vor fi finanţate de Ministerul Mediului pentru ca ai noştri copii să poată să înţeleagă mai bine cât de importantă este sustenabilitatea, cât de importantă este natura şi să vadă cu ochii lor, până la urmă, ce au de făcut”, a spus ministrul Mediului.
Dacă ar fi să împărțim suma de 100 de milioane de euro la numărul de elevi estimați ca fiind școlarizați în acest an, ar însemna 33 de euro per elev, adică circa 165 de lei. Împărțită la numărul de școli cu personalitate juridică, circa 6.000, potrivit raportului privind starea învățământului, finanțarea medie pe școală ar fi de 16.600 de euro.
Ministerul Educației a obligat școlile ca până la 1 octombrie 2023 să anunțe inspectoratele județene, când au programat activitățile din Săptămâna Verde, iar unele au programat deja în această perioadă, când nu există finanțare de la minister. Asta înseamnă că până când va fi gata acordul de finanțare, școlile care au ales să desfășoare Săptămâna Verde, trebuie să o facă fin fonduri proprii sau ale părinților, cu respectarea noilor prevederi din metologia încă aflată în dezbatere publică.
Până când oficialii din instituțiile publice cum sunt Ministerul Educației, Ministerul Mediului sau Autoritatea Fondului de Mediu vor pune la dispoziția școlilor posibilitatea finanțării, promisă acum 3 luni de Ligia Deca și Mircea Fechet, școlile apelează la unica opțiune rămasă – finanțarea prin asociațiile de părinți cu personalitate juridică.
Părinții pot decide să susțină, financiar, activitățile desfășurate în cadrul programului „Săptămâna verde”, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, însă este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor „Asociației de părinți” utilizate în derularea programului „Săptămâna verde”, conform art. 8.
Proiectul de metodologie privind desfășurarea Săptămânii Verzi mai prevede că școala trebuie să se asigure că pot participa toți elevii unei clase la o activitate care implică costuri din „Săptămâna verde”.
Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult).
Despre Săptămâna Verde, potrivit proiectului de metodologie
Programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar si nu se derulează simultan cu Programul „Școala altfel”.
Unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar planifică și organizează obligatoriu programul „Săptămâna verde”, conform prezentei metodologii.
Exemple de activități educaționale care se pot desfășura în „Săptămâna verde”
În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, ateliere, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.
Participarea la programul „Săptămâna verde” este obligatorie atât pentru elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.
Unitatea de învățământ are obligația de a stabili oferta de activități din cadrul programului „Săptămâna verde” astfel încât să poată asigura, prin oferte alternative, participarea la aceste activități, a tuturor elevilor și cadrelor didactice.
În situația în care pe întreaga perioadă a programului sau doar în anumite zile, din motive obiective, nu se pot organiza activități conform orarului stabilit pentru programul „Săptămâna verde”, se desfășoară alte activități educative care contribuie la formarea și dezvoltarea competențelor din curriculumul național.