Conducerea Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia soldată cu moartea unui elev prins sub dărâmăturile clădirii internatului, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei îndoliate, exprimându-şi, totodată, recunoştinţa faţă de cei care au contribuit la salvarea celorlalţi copii, scrie Agerpres. În textul publicat nu este nicio referire la faptul că administrația liceului a permis elevilor să rămână în internat, în timp ce muncitorii săpau la fundația acestuia.
Constructorul care lucra la internatul din Odorheiu Secuiesc, prăbușit peste elevi, a declarat la Antena 3, potrivit G4Media.ro, că „nu ştiam că sunt copii înăuntru. (…) Noi de afară am pus că nu intră nimeni”.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la Odorheiu Secuiesc, lângă căminul Liceului Tamași Aron din localitate, prăbușit în care luni seară a murit un elev și alți trei au fost răniți, că „trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil“. Asta în condițiile în care, înaintea acestei replici, Deca spusese că „este în desfășurare o anchetă care este preluată de către cei în drept, poliție, Parchet, așteptăm rezultatele acestei anchete“, punând astfel în responsabilitatea organelor de cercetare penală aflarea „responsabililor“.
Ligia Deca a spus rolul său în acest loc nu este să se autopronunțe, când a fost întrebată cine era responsabil pentru faptul că erau copii într-o clădire cu o structură atât de precară și că aceștia erau în clădire în timp ce aveau loc lucrări la baza clădirii – detalii aici.
Revenind la comunicatul liceului Aron din Odorheiul Secuiesc:
„În timp ce ne pregăteam pentru cea mai frumoasă sărbătoare a credinţei noastre creştine, o tragedie a întunecat bucuria acestei pregătiri. Evenimentele ne-au marcat profund, sufletele noastre sunt îngrijorate şi îndurerate, pentru că ştim că tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple. După renovarea clădirii principale şi a clădirii şcolii mici, a trebuit să fie pregătită reabilitarea internatului. Toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise pentru a se asigura că lucrările se vor desfăşura în siguranţă.
O echipă de lucru bine pregătită din punct de vedere profesional desfăşura lucrările externe sub îndrumarea unor profesionişti cu experienţă. Tragedia ne-a lovit. Nu ştim ce a cauzat-o. O treime din clădirea internatului s-a prăbuşit în timp ce marea majoritate a elevilor nu se afla în clădire. Majoritatea elevilor rămaşi în clădire au reuşit să iasă în siguranţă, dar, din păcate, patru elevi au fost îngropaţi sub dărâmături”, se arată într-o declaraţie postată, marţi, pe pagina de internet a Liceului “Tamasi Aron”.
Potrivit sursei citate, doi elevi au fost salvaţi în scurt timp, dar pentru ceilalţi doi salvarea s-a desfăşurat în condiţii care puneau viaţa în pericol, deoarece salvatorii au trebuit să caute sub un morman uriaş de resturi.
„Pompierii, salvamontiştii, paramedicii, echipa ISU, voluntarii, medicii şi asistentele au lucrat asiduu pentru a salva vieţi. Totuşi, după bucuria şi speranţa de a fi găsiţi, întunericul tristeţii s-a abătut asupra noastră. S-a întâmplat marea catastrofă. Familia noastră este în doliu. Plângem împreună şi căutăm mângâiere împreună. Prin prezenta ne exprimăm sincere condoleanţe celor îndoliaţi.
Nu există acum cuvinte care să vindece! Cine şi-ar putea închipui o durere mai mare decât a celor care îşi plâng copilul? În acelaşi timp, dorim din suflet elevilor noştri spitalizaţi o însănătoşire cât mai grabnică, putere şi întoarcerea rapidă acasă, în braţele familiilor lor iubitoare!”, au transmis reprezentanţii liceului.
Conducerea liceului a menţionat că va face tot posibilul pentru a asigura alte spaţii de cazare celor aproape 100 de elevi care erau găzduiţi în fostul internat. De asemenea, a precizat că a fost format un grup de sprijin pentru persoanele care au nevoie de consiliere psihologică în urma tragicului incident.
“Cu dragoste din partea Alma Mater, ne gândim la acei elevi care au trăit momentele de groază, ale căror bunuri materiale s-au pierdut şi care au trăit una dintre cele mai mari traume din viaţa lor. Inimile noastre sunt recunoscătoare pentru ajutorul devotat şi rapid al pedagogilor, profesorilor, părinţilor şi voluntarilor. Vom face tot ce este posibil pentru a asigura un acoperiş elevilor noştri de la internat din ianuarie.
S-a format un grup de intervenţie în situaţii de criză format din psihologi şcolari şi alţi profesionişti care ne ajută în aceste momente grele. În curând vom transmite prin diriginţii/învăţătorii claselor numele şi datele de contact ale acestora. Am emis această declaraţie în speranţa de mângâiere, vindecare şi putere“, se mai arată în mesajul semnat de directorul adjunct, Beko Melinda Erzsebet, în numele conducerii instituţiei de învăţământ.