Un centru de cercetare în inteligenţa artificială din România se construieşte la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

724 de vizualizări
Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com
La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia unui centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei, transmite Agerpres, potrivit G4Media.ro. Instituția anunță că acesta ar fi primul de acest fel din țara noastră, în condițiile în care mai sunt cel puțin trei similare, la Cluj-Napoca și București.

La evenimentul de lansare a construcţiei au fost prezenţi, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, primarul Emil Boc, Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

„Prin angajamentul său pentru excelenţă academică şi inovaţie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. (…)”, a arătat, sâmbătă, într-o postare pe reţelele de socializare, ministrul ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Citește și:
Finanțare de 1,5 milioane de euro pentru cercetarea avatarurilor pe bază de inteligență artificială, câștigată de un proiect al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București

1 comment
  1. Inca din anul 2020 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) lansa un proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă”, în vederea înființării unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA).
    În proiectul respectiv era prevăzută edificarea unei clădiri cu o suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care să găzduiască mai multe secții și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra-performante precum sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc. Toate acestea cu scopul de a genera soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate, cum ar fi : securitate cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc.
    Inteligența artificială este însă o sabie cu două tăișuri. Pe lângă avantaje are si o serie de dazavantaje. La inceputul anului 2024 pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că acesta a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, ca si cum în realitate au fost spuse sau făcute de acea persoană.
    Unul din Videoclipuri foloseste fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
    (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
    De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
    Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
    Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
    (Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul elevului din Alba care a primit nota 8,75 la limba română la Bac și după contestație a obținut 10: Șeful ISJ Alba: “Este prea mult. Nota 10 poți să o dai numai atunci când nu poți să-i găsești absolut nimic” / În țară, peste 5.500 de lucrări au primit peste un punct după contestații

După publicarea rezultatelor finale de la Bac 2023, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Cornel Sandu, a fost întrebat într-o conferință de presă cum își explică mărirea unei note a unui…
Vezi articolul

A fost o greșeală sau un ajutor pe care Ministerul Educației i l-a dat premierului când nu a depus la timp contestația în procesul privind suspendarea analizei teze de doctorat? / “Vorbim despre evenimente care au avut loc înainte de începerea mandatului meu”, spune Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că Ministerul a depus în iulie anul trecut contestația la sentința dată în procesul privind suspendarea analizei tezei de doctorat a premierului Ciucă, dar…
Vezi articolul

Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș. Cătălin Ivan: Moment prielnic pentru UDMR să forțeze mâna lui Dragnea pentru înființarea unei facultăți în limba maghiară

Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș “reprezintă un nou moment prielnic pentru UDMR de a forța mâna liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru înființarea unei facultăți în…
Vezi articolul

Profesorul George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universității din București și Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv, câștigătorii premiului literar „Monica Lovinescu”, decernat la prima ediție

Cei doi câștigători ai premiului „Monica Lovinescu”, acordat pentru prima dată în acest an, la un secol de la nașterea disidentei anticomuniste sunt Alexandra Furnea, supraviețuitoare în incendiul din clubul…
Vezi articolul