Primul caz suspect de hepatită acută misterioasă în România nu se confirmă / Fetița în vârstă de 5 ani are boala Wilson și are nevoie de transplant hepatic, spune ministerul Sănătății

Foto: INQUAM Photos - George Calin

Fetița în vârstă de 5 ani, internată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost
transferată la Institutul Clinic Fundeni pentru că are nevoie de transplant hepatic. Medicii au stabilit după zile întregi de teste că fetița are boala Wilson, ceea ce înseamnă că nu are hepatită acută de cauze necunoscute, precizează ministerul Sănătății.

Fetița în vârstă de 5 ani, a fost primul caz suspect în România de hepatită acută de cauze necunsocute.

Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică,
având și alte comorbidități. După multe teste fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică.

Fetița a fost transferată de la spitalul Grigore Alexandrescu din București, la Institutul CLinic Fundeni, pentru un transplant hepatic. Ea este internată în secția de terapie intensivă.
În cursul zilei de mâine o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la
Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul,
având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani.

La nivel mondial sunt raportate 200 de cazuri de hepatită acută de cauze necunoscute, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. S-au raportat cazuri în Europa și SUA. În total 17 copii au nevoie de transplant hepatic.

În Marea Britanie, unde s-a raportat prima dată o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși, nici unul dintre copii nu a fost vaccinat anti-Covid19, spune un reprezentant al Agenției de Sănătate britanică, pentru agenția Reuters.

Citește și: Două cazuri suspecte de hepatită misterioasă acută la copii, în Sibiu / Nu există nici o legătură între cazurile suspecte și vaccinul anti-Covid19, pentru că nici unul dintre copiii diagnosticați din Marea Britanie nu a fost imunizat, spun specialiștii


Exit mobile version