Ministerul Educației și Inspectoratul Județean Cluj trebuie să plătească despăgubiri în valoare totală de 60.000 de lei pentru un grup de zece elevi discriminați, în urma unei decizii din 2019 a Curții de Apel București confirmate, în septembrie 2021, de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat al unei asociații clujene care s-a ocupat de caz în sprijinul acelor minori. Aceasta arată că respectivul dosar, legat de închiderea unei clase a unui liceu clujean, este relevant prin faptul că este primul în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru discriminare lingvistică.
Potrivit comunicatului transmis de asociația Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI), Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în septembrie a.c., un recurs depus împotriva unei hotărâri a Curții de Apel București care constata vinovăția Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Cluj în cazul Liceului Apáczai, vinovăție constatată inițial de Tribunalul București. Aceasta înseamnă că decizia Curții de Apel devine definitivă.
Curtea de Apel a decis, în decembrie 2019, că 10 elevi maghiari din Cluj Napoca trebuie să primească despăgubiri de câte 6.000 de lei, pentru faptul că, în 2016, ISJ Cluj decisese prin discriminare să închidă o clasă de arte plastice din Liceul Teoretic Apáczai Csere János, potrivit AGFI.
Cazul, pe scurt, conform prezentării făcute de asociația citată:
- În 2016, inspectorul general de atunci, Valentin Claudiu Cuibus, a decis că nu va aproba funcționarea singurei clase de arte plastice în limba maghiară din județul Cluj pentru cei 16 elevi care au optat să înceapă clasa a 5-a în aceasta. Un secretar de stat responsabil cu educația în limbile minorităților, Andras Kiraly, nu a contribuit în niciun fel la soluționarea situației.
- În 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat că ISJ Cluj i-a discriminat pe acei elevi. În temeiul deciziei CNCD, 12 dintre cei 16 elevi au reafirmat opțiunea lor pentru acea clasă, dar hotărârea Consiliului a fost ignorată atât la nivelul ISJ, cât și la Minister, niciuna dintre instituții neluând vreo decizie privind înființarea clasei respective.
- În 2018, zece dintre elevi au acționat în judecată ISJ și Ministerul Educației la Tribunalul București. Acesta a hotărât, în 8 noiembrie 2018, ca fiecare reclamant să fie despăgubit cu 5.000 de lei.
- Pârâții și reclamanții au atacat hotărârea Tribunalului București, iar în decembrie 2019 Curtea de Apel București a constatat din nou vinovăția Ministerului Educației și a inspectoratului și a majorat despăgubirea la 6.000 de lei per elev.
- Hotărârea CAB a fost atacată prin recurs de către pârâți, dar recursul a fost respins de ICCJ prin hotărârea 1572/14.09.2021, cauza fiind închisă definitiv.
AGFI arată că, potrivit cunoștințelor organizației, “acesta este primul caz în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru un caz de discriminare lingvistică”.