Primii pași în utilizarea Inteligenței Artificiale prin certificarea internațională ECDL: o rețea de 20 de licee devin hub-uri AI / Profesorii și elevii din România pasionați de noi tehnologii sunt invitați să participe gratuit la la Concursul Național 3DUTECH 2025 (P)

1.462 de vizualizări
Inteligența Artificială intră în școlile din România prin 3DUTECH: 20 de licee devin hub-uri AI, iar elevii din toată țara sunt invitați să participe la Concursul Național 3DUTECH 2025, înscrieri echipe până pe 20 aprilie 2025. Profesorii și elevii din aceste licee din țară fac primii pași în utilizarea Inteligenței Artificiale prin certificarea internațională ECDL și toți elevii și profesorii din România pasionați de noi tehnologii se pot înscrie gratuit la competiția națională de noi tehnologii.

Campania națională 3DUTECH – Modelează Viitorul!, susținută de ECDL România și AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), continuă în 2025 cu o ediție dedicată Inteligenței Artificiale.

3DUTECH (EDUTECH) – Modelează Viitorul! este o inițiativă amplă și reprezintă o platformă ideală pentru tinerii pasionați de noile  tehnologii și competențele digitale relevante. Programul vizează să ofere tinerilor o experiență educativă și interactivă. Scopul său principal este să le stimuleze gândirea critică, să le încurajeze creativitatea și să le dezvolte abilitățile necesare realității actuale dominate de tehnologie.

Anul acesta, aprox. 50 de profesori de liceu și peste 400 de liceeeni sunt formați și certificați la standard internațional ECDL în Inteligență artificială până la finalul acestui an școlar, iar un nou Concurs național de tehnologii digitale inovatoare îi provoacă pe toți elevii pasionați de tehnologii digitale ca AI, 3d printing și robotică să se înscrie gratuit până pe 20 aprilie.

Susținut de către ECDL Romania și de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), 3DUTECH reprezintă un demers esențial către un sistem educațional care încurajează inovația, explorarea și adaptabilitatea, pregătind tinerii pentru provocările și oportunitățile viitorului digital.

Activare hub-uri de inteligență artificială în licee și certificare internațională ECDL AI pentru profesori și elevi

Ediția a VII-a a selectat 20 de licee din toată țara pentru activarea acestora ca hub-uri AI. Astfel, 50 de profesori din aceste licee au intrat gratuit într-un program ECDL intensiv și complet de introducere și utilizare a inteligenței artificiale, aceștia urmând să implice cel puțin 400 de liceeni în program, cu toții, profesori și elevi având oportunitatea de a se certifica ECDL Insights Artificial Intelligence. Școlile vor fi susținute pentru a accesa aplicații AI relevante pentru educație, care transformă procesul de pedagogie digitală.

Hub-uri 3DUTECH AI Empowered 2025:

Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului – Arad

Colegiul Național “Andrei Mureșanu” – Bistrița

Colegiul Național “Andrei Șaguna” – Brașov

Colegiul Național “Spiru Haret” – București

Colegiul Național “Elena Cuza” – București

Colegiul Național “B. P. Hașdeu” – Buzău

Colegiul Național Unitarian “Janos Zsigmond” – Cluj – Napoca

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” – Constanța

Colegiul Național “Carol I” – Craiova

Colegiul Național Decebal – Deva

Colegiul Național “Gheorghe Țițeica”- Drobeta-Turnu Severin

Colegiul Economic Administrativ – Iași

Liceul Teoretic “N.Bălcescu” – Medgidia

Colegiul Național de Informatică – Piatra Neamț

Colegiul Național “Zinca Golescu” – Pitești

Colegiul Național “Ion Luca Caragiale” – Ploiești

Colegiul Național “Ioan Slavici” – Satu Mare

Colegiul Național ”Octavian Goga” – Sibiu

Liceul Teoretic “Ion Heliade Rădulescu” – Târgoviște

Colegiul Național Bănățean – Timișoara

Concurs național „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”

Elevii din toată țara sunt provocați să creeze proiecte inovatoare – sisteme inteligente (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazate pe inteligență artificială care să răspundă la probleme reale, identificate chair de ei, din domenii precum  educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență.

Tema acestei ediții este ” AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”.

Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori.

Participarea este gratuită. Înscrieri echipe până pe 20 Aprilie.

Concursul este inclus în Calendarul Ministerului Educației.

Concursul vizează toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii.

Calendar Concurs Național 3DUTECH:
  • înscriere echipe până pe 20 aprilie 2025 pe email contact@3dutech.ro
  • înscriere proiecte până pe 09 mai 2025 pe email contact@3dutech.ro
  • preselecție 12 – 16 mai 2025
  • finală 19 – 23 mai 2025
  • premiere 26 – 30 mai 2025

Cele mai creative proiecte care combină AI, imprimarea 3D și robotica vor fi premiate, iar participanții vor avea ocazia să își prezinte ideile în cadrul unui eveniment inspirațional național.

Detalii și regulament complet: www.3dutech.ro

3DUTECH, o inițiativă cu impact național, a obținut rezultate remarcabile.

Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, se contribuie și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

Opțional național pentru liceu și Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR

La inițiativa 3DUTECH a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, iar profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.

Totodată, s-a introdus meseria de „tehnician imprimare 3D” în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin acest program se urmărește o actualizare a calificărilor, ținând astfel pasul cu realitățile din piața muncii, profund influențată de transformările tehnologice.       

Până în prezent, 3DUTECH a reușit să activeze 62 de hub-uri 3D printing și robotică în licee din toate județele din România și să dezvolte o rețea de sute de profesori specializați în 3D printing și robotics, care au pregătit la rândul lor peste o mie de tineri, având oportunitatea să se certifice internațional în aceste domenii. AI este următorul domeniu care va completa portofoliul 3DUTECH al ediției curente cu 20 de hub-uri AI Empowered.

Află mai multe detalii despre această platformă pe www.3dutech.ro și pe pagina de Facebook 3DUTECH sau la contact@3dutech.ro


1 comment
  1. voi nu intelegeti ca sunt doar baloane de săpun . copiii nu învăța nimic .
    , nu au pregătirea necesara sa faca ceva .
    copiii astia fac pregătire pt .. regula de trei simple , e vb doar de kituri suntem cei mai seriosi clienți care le cumpăra .
    kitul vine gata din SUA . pe bani multi. f multi .
    copiii doar se joaca de a lego. SI asta va spune un inginer din tech.
    colegiul economic stie .. robotica . intelegeti unde e absurdul ?
    nu poți sa vi spre mase cu o tehnologie de vârf decat’ ca spre un simplu utilizator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O afirmație a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a bulversat oarecum liceenii, care au reținut că ar putea să meargă la facultate din școala profesională, spune directoarea Liceului Energetic din Constanța

O afirmație a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a bulversat oarecum liceenii, care au reținut că ar putea să meargă la facultate din școala profesională, spune Claudia Nițu, directoarea Liceului Energetic…
Vezi articolul

Regulile pentru proba scrisă de la Titularizare 2023. Candidații intră în săli până la ora 8. Sunt interzise instrumentele de scris a căror cerneală se poate șterge. Când poate fi anulată lucrarea – document

Procedura pentru proba scrisă de la concursul național de Titularizare 2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Proba scrisă este organizată în data de 12 iulie, conform calendarului oficial. Accesul candidaților…
Vezi articolul

VIDEO Ciucă, în întâlnirea cu președintele Federației Părinților și șefa Consiliului Elevilor: Nu creștem acum salariile profesorilor „pentru că producem o altă inechitate“ / Greva ne afectează inclusiv economic

„Cei care contează sunt copiii și părinții“, așa a început premierul Nicolae Ciucă discursul în întâlnirea de o oră dintre acesta însoțit de mai mulți oficiali guvernamentali cu președintele Federației…
Vezi articolul