Testarea standardizată se va desfășura în timpul orelor de curs și se desfășoară în perioada 30 mai-8 iunie pentru elevii de clasele primare și gimnaziu și 30 mai-10 iunie pentru cei de liceu. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, primii care vor da evaluarea în cadrul proiectului pilot sunt elevii claselor a III-a, a V-a și a VI-a, la matematică.
- Pilotarea a fost încredințată prin parteneriat cu titlu gratuit între minister și platforma Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale.
- Ordinul de ministru a fost emis într-o singură zi, transmis pentru dezbatere a doua zi Grupului de Dialog social și publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi, seara.
Toți cei aproximativ 100.000 de elevi din programul pilot (n. red estimarea ministerului Educatiei) vor da câte 2 teste în zile diferite.
Elevii claselor I-VII din cele 329 de școli alese de ministerul Educației pentru testarea standardizată pilot, vor susține testarea pe dispozitive electronice la limba română și matematică.
Elevii claselor a IX-a – a XI-a susțin la limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.
Calendarul testării standardizate
- Matematică/Istorie
30 Mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a
31 Mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
2 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a
- Limba română
3 Iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a
6 Iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a
7 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a
8 Iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.
Cum se desfășoară examenul
Testarea standardizată se ține în timpul orelor de curs, pe dispozitive electronice ce trebuie conectate la internet pentru a accesa platforma Brio.
Elevii claselor primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva testul, iar cei de gimnaziu și liceu, câte 60 de minute.
Accesarea sesiunii de testare se va face folosind pagina dedicată, accesibilă în orice browser web. Elevii vor fi îndrumați de un cadru didactic, care va acorda asistență tehnică.
Accesarea platformei de testare se realizează online, de pe orice dispozitiv electronic – calculator, laptop, tabletă, smartphone.
Pentru rezolvarea itemilor este necesar ca elevii să aibă la îndemână instrument de scris și hârtie (ciornă).
Începând cu data de 26 mai 2022 elevii vor putea accesa o sesiune de test „DEMO” pentru a se familiariza cu pagina de testare.
După rezolvarea fiecărui item (bifarea răspunsului considerat corect), se apasă butonul „ÎNAINTE”pentru accesarea următorului item.
În orice moment al derulării testului se poate reveni la oricare dintre itemii rămași nerezolvați sau pentru a modifica răspunsul deja dat, prin selectarea numărului itemului din grila din partea stânga jos a ecranului.
La finalizarea testului se apasă butonul „TERMINĂ TESTUL”. Acesta poate fi apăsat și în orice moment al derulării acestuia. După confirmarea acestei comenzi nu se mai poate reveni asupra testului.
În funcție de numărul de accesări simultane, există posibilitatea ca elevii să fie rugați să aștepte câteva secunde/minute până la începerea testării. În acest caz platforma va afișa un cronometru care le va spune în cât timp pot începe sesiunea de testare.
Dacă există elevi care nu pot susține testarea în ziua programată, aceștia vor putea reprograma sesiunea de testare, în urma unei solicitări pe care o pot face către directorul unității școlare.
Foto: 71522913 © Monkey Business Images – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.