Primele teste pe bază de salivă pentru elevi au ajuns la inspectoratele școlare. Ce conțin pachetele

9.012 vizualizări
Foto: pachet teste salivă (surse – EduPedu.ro)
Testele cumpărate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au început să ajungă în inspectoratele școlare județene, iar de aici vor fi distribuite școlilor, potrivit surselor Edupedu.ro. În fotografia primită se pot observa componentele unei cutii cu teste antigen rapide pe bază de salivă.

„Inspectoratele școlare județene vor asigura distribuția acestor teste către fiecare unitate de învățământ, pentru testarea tuturor preșcolarilor, elevilor și personalului din școli și grădinițe”, a declarat ministrul Educației vineri dimineața.

Cutiile cu teste conțin, în medie, 25 de kituri de test, compuse din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV:

  • Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
  2. Se păstrează testele între +2 și +30 °C;
  3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
  4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
  5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
  6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.
  • Pentru testarea propriu-zisă:
  1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele pe bază de salivă vor fi date elevilor, câte două pe săptămână, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Dacă școala decide să facă aceste teste elevilor, atunci elevii trebuie să aducă un formular completat de părinți, în care aceștia își exprimă consimțământul pentru testare. Dacă școala nu face testarea, atunci părinții le pot face testele acasă.


2 comments
  1. Mai grav, nu am aflat sa existe un protocol de recuperare a testelor folosite pentru a fi predate unei firme de incinerare, toate vor ajunge pur și simplu la gunoi! Ce mod bine gândit de a opri răspândirea virusului!

  2. Minister fără creier! Elevii de liceu fac testul acasă .Cum vor împarți testele ,ce vor face cu ele pana acasă,cum vor păstra testul primit vineri pentru luni dimineața?
    Nimeni nu gândește,nu întreabă,nu-i interesează!
    Bani aruncați pe fereastra,banii noștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Cărtărescu în Academia Română? Nu a trecut de votul inițial, pentru moment, spun reprezentanți ai instituției. Șeful secției academice unde s-au făcut ultimele propuneri de admitere a unui membru scriitor: “E un fals” / “Nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”

Eventuala intrare a scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională, Mircea Cărtărescu, în Academia Română s-a blocat de la bun început, în cea mai nouă etapă…
Vezi articolul

Formarea profesorilor pentru predarea digitală se face și la televizor, anunță Ministerul Educației: “TeleȘcoala profesorilor” va conține cursuri de folosire a platformelor educaționale

“Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Televiziunea Română organizează programul de formare pentru cadrele didactice – ‘TeleȘcoala profesorilor’”, anunță Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro. TeleȘcoala profesorilor va avea 15…
Vezi articolul