VIDEO Rezultatele de la Bacalaureat 2024, prezentate de Ligia Deca. Peste 76% din candidați au promovat examenul

Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu

Primele rezultate de la Bacalaureat 2024, înainte de contestații, sunt prezentate de ministrul Educației, Ligia Deca. Peste 76% din candidați au promovat examenul. Ligia Deca susține o conferință de presă, cu tema: „prezentarea rezultatelor înregistrate la examenul național de bacalaureat 2024 – prima sesiune / înainte de contestații”. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT principalele declarații.

Rezultatele de la examenul național de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Ministerul Educației.

„Îi am alături de mine pe domnul Secretar de Stat Zoltán Kallós, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2024, pe domnul Secretar de Stat Sorin Ion, președintele Comisiei Naționale pentru Organizarea Evaluării Naționale și, de asemenea, cel care coordonează procesul de evaluare digitalizată și pe domnul Marius Avram din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Aș începe prin a mulțumi tuturor celor care au contribuit la organizare a și desfășurare a examenelor naționale, atât la nivelul Ministerului Educației, cât și în toate centrele de examen sau de evaluare.

Așa cum știți, suntem în etapa de contestații la Evaluarea Națională. Va urma astăzi etapa de contestații la examenul de Bacalaureat.

Subliniez ceea ce am subliniat și acum câteva zile, când am anunțat rezultatele de la Evaluarea Națională. Este anul în care evaluarea digitalizată se generalizează, iar acesta este un pas important înainte.

În ceea ce privește desfășurarea probelor examenului național de Bacalaureat 2024:


Probele scrise s-au desfășurat în 477 de centre de examen. Evaluarea s-a desfășurat în 47 de centre zonale de evaluare din toată țara, cu 81 de subcomisii. Au fost soluționate toate cererile pentru asigurarea unor condiții de egalizare de șanse pentru candidații cu deficiențe de auz, deficiențe de vedere, tulburări de neurodezvoltare, diabet, ș.a.m.d. Și, la fel ca la Evaluarea Națională, toți cei care au solicitat să susțină probele examenului de Bacalaureat în condiții adaptate au putut face acest lucru. În total, au fost date aprobări pentru cazuri speciale pentru 772 de candidați.

În organizarea și desfășurarea Bacalaureatului din acest an au fost implicați aproape 14.000 de profesori asistenți, peste 10.000 de profesori evaluatori și aproximativ 5.000 de membri în comisiile de la nivelul centrelor de examen și al centrelor zonale de evaluare. Și le mulțumesc tuturor pentru implicare.

În ceea ce privește prezența candidaților la acest examen de Bacalaureat, au fost prezenți, în total, peste 130.000 de candidați din cei peste 134.000 de candidați înscriși.

Pentru promoția curentă, au fost prezenți 116.689 de candidați din cei 119.042 înscriși pentru susținerea probelor.

Din punct de vedere al rezultatelor, pentru toți candidații, adică promoția curentă plus candidații din seriile anterioare, rata de promovare este de 76,4%, față de 72,8% în 2023 și 73,3% în anul 2022.

Pentru seria curentă, rata de promovare înainte de contestații este de 81,5%, față de 78,4% în 2023 și 78,3% în 2022.

Pe filiere, rata de promovare pentru seria curentă se prezintă astfel: pentru filiera teoretică 90,7%; pentru filiera tehnologică 63,3%; pentru filiera vocațională 77,3%.

Dintre candidații din promoția curentă care au promovat examenul de bacalaureat, respectiv care au obținut media notelor peste șase, cei mai mulți se situează în tranșa de medii 8.00-8.99. Adică 32,77%.

29,9% obținut medii între 9.00 și 10.00, 23,78% obținut medii între 7.00 și 7. 99 și 13,5% obținut medii între 6.00 și 6.99. 39 de candidați au obținut media 10. 11,57% dintre candidații respinși au avut medii între 5.00 și 5. 99.

Cea mai mare rată de promovare pentru candidații din seria curentă s-a înregistrat în județele Cluj 88,9%, Galați 88,5%, Brăila 87,5%, Bacău 87,9% și Brașov 87,4%.

Cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în Ilfov 61,3%, Harghita 63,5%, Giurgiu 67%, Mehedinți 68,6% și Teleorman 69,3%.

Așa cum știți, lucrările au fost evaluate digitalizat. Mai ales în acest context mulțumesc și tuturor informaticienilor din centrele de examen și din centrele de evaluare. Rolul lor, în contextul generalizării evaluării digitalizate este cu atât mai important.

Așa cum s-a întâmplat și la Evaluarea Națională, acolo unde s-au înregistrat diferențe de notare între cei doi evaluatori, în ceea ce privește itemii obiectivi, lucrarea a fost retransmisă primilor doi evaluatori pentru reverificare.

De asemenea, pentru o evaluare cât mai omogenă, evaluatorii din toată țara au fost, și la examenul de Bacalaureat, instruiți direct de la Ministerul Educației.  

Ce urmează:

Eventualele contestații pot fi des depuse sau transmise astăzi, 8 iulie, în intervalul orar 12.00-18.00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat vor fi afișate pe 12 iulie.

Amintim că, pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:

  1. să fi susținut probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  2. să fi susținut toate probele scrise și să fi obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea;
  3. să obțină cel puțin media 6 la probele scrise.

Pentru cei care nu au promovat după afișarea rezultatelor finale, ei pot susține examenul de Bacalaureat în următoarele sesiuni, inclusiv în sesiunea de toamnă de anul acesta dacă nu au fost eliminați din examen. Ei au posibilitatea de a solicita recunoașterea probelor promovate și de a susține doar probele pe care nu le-au promovat.

Candidați eliminați nu se mai pot înscrie pentru susținerea bacalaureat în următoarele 2 sesiuni. Ne referim aici la cazurile de fraudă.

Sesiunea de toamnă anul acesta va începe în 8 august cu evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română. Probele scrise vor avea loc între 19 și 22 august. Înscrierea candidaților pentru Bacalaureatul de toamnă va avea loc între 15 și 22 iulie.

În ceea ce privește evaluarea națională, rezultatele finale vor fi afișate mâine, 9 iulie, după contestații.

Pe 10 iulie încep etapele admiterii la liceu. Prima dintre ele este afișarea ierarhiei candidaților pe județe, în data de 10 iulie. Este urmată de completarea opțiunilor pentru admiterea la liceu, între 11 și 22 iulie, și de repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu, care va avea loc pe 24 iulie.”

Întrebare: Masuri concrete pentru profesorii care au generații de picați.

Ligia Deca: Salarizarea bazata pe performanta este în lucru. Avem asistență de la banca mondială, criterii de la OECD .Corelarea cu profilul în carieră, evaluarea realizată de colegi. Pentru asta, trebuie sa avem evaluare standardizată. Salarizarea bazată pe performanță și evaluarea standardizate care urmărește progresul elevului merg mână în mână.

Întrebare: Cum de avem rezultate așa de bune.

Ligia Deca: Încă analizam rezultatele, trebuie să facem o analiza mai aprofundată.

Întrebare: Mai mulți elevi spuneau ca subiectele au fost ușoare, ați cerut să fie mai ușoare? Din sursele Edupedu.ro ar fi existat influențe.

Ligia Deca: Ministerul Educației nu are nicio implicație în procesul de elaborare a subiectelor. Cadrele didactice indicau un nivel mediu.

Marius Avram: Nu a existat nicio influență. Subiectele respectă structura din fiecare an.

Întrebare: Au fost modificate grupurile de lucru?

Ligia Deca: Nu nu au fost modificate. Au fost stabilite prin ordin de ministru.

Întrebare: V-ați pus problema transparentei lucrărilor?

Ligia Deca: Acum se pot vedea lucrările după contestații. Nu avem în platformă să vizualizezi lucrarea cu user și parola. În acest moment, nici metodologia și nici platforma nu ne permiteau. Vom discuta să vedem ce presupune acest pas suplimentar din punctul de vedere al desfășurării examenului.

Despre planurile cadru de liceu

Ligia Deca: Am avut discuția de personalizare în funcție de ce va urma elevul. Eu, personal, mi-aș dori o flexibilitate mai mare în ceea ce privește disciplinele din ultimii ani de liceu.

Întrebare: Cât de sigur este examenul de Bacalaureat, dacă subiectele apar public? Acest fenomen al fotografierii subiectelor.

Ligia Deca: În cazul persoanelor din comisii vor fi sancțiuni în funcție de anchete, unele penale. Nu cred că integritatea examenului de Bacalaureat a fost afectata de apariția subiectelor.

Liceele cu rata de promovare 0

Ligia Deca: Sunt cazuri. Unele dintre ele sunt cazuri speciale, cu putini copii și în zone defavorizate și licee cu copii cu CES.

Întrebare: De ce nu se publică toate notele corectorilor pentru fiecare disciplină?

Ligia Deca: Metodologia are o formulare similară. Este o solicitare nouă, va fi analizata sugestia pentru anul viitor.

Contestațiile pot fi depuse/transmise tot astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a publicat modelul de cerere pentru contestație.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Exit mobile version