VIDEO Rezultatele de la Bacalaureat 2024, prezentate de Ligia Deca. Peste 76% din candidați au promovat examenul

96.456 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu
Primele rezultate de la Bacalaureat 2024, înainte de contestații, sunt prezentate de ministrul Educației, Ligia Deca. Peste 76% din candidați au promovat examenul. Ligia Deca susține o conferință de presă, cu tema: „prezentarea rezultatelor înregistrate la examenul național de bacalaureat 2024 – prima sesiune / înainte de contestații”. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT principalele declarații.

Rezultatele de la examenul național de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Ministerul Educației.

Cele mai importante declarații făcute de Ligia Deca:

„Suntem în etapa de contestații la Evaluarea Națională. Va urma astăzi etapa de contestații la examenul de Bacalaureat. Este anul în care evaluarea digitalizată se generalizează. În ceea ce privește desfășurarea probelor examenului de bacalaureat, probele scrise s-au desfășurat în 447 de centre de examen, evaluarea s-a desfășurat în 47 de centre zonale din toată țara, cu 81 de subcomisii.

Au fost rezolvate toate cerințele de adaptare a Bacalaureatului. În total au fost date aprobări pentru cazuri speciale pentru 772 de candidați.

În organizarea și desfășurarea bacalaureatului din acest an, au fost implicați peste 14 mii profesori asistenți, peste 10.000 de profesori evaluatori.

Prezenta candidaților: au fost prezenți peste 130 de mii de candidați. Pentru promoția curentă au fost prezenți 116.689 de candidați.

Din punct de vedere al rezultatelor, pentru toți candidații, adică promoția curentă, plus candidați din seriile anterioare, rata de promovare este de 76,4%, față de 72,8% în 2023 și 73,3% în anul 2022.

Pentru seria curentă, rata de promovare înainte de contestații este de 81,5%, față de 78,4% în 2023 și 78,3% în 2022.

Pe filiere, rata de promovare pentru seria curentă se prezintă astfel: pentru filiera teoretică – 90,7%, pentru filiera tehnologică – 63,3%; pentru filiera vocațională – 77,3%

Dintre candidații din promoția curentă care au promovat examenul de bacalaureat, respectiv care au obținut media notelor peste șase, cei mai mulți se situează în tranșa de mediI 8-8.99 99, adică 32,77%. 29,9% au obținut medii între 9 și 10. 23,78% obținut medii între 7 și 7. 99 și 13,5% au obținut medii între 6 și 6 99.

39 de candidați au obținut media 10.

11,57% dintre candidații respinși au avut medii între 5 și 5.99.

Cea mai scăzută rată de promovare este în Ilfov. Harghita, Giurgiu și Teleorman.

Eventualele contestații se pot depune între orele 12 și 18.

Pentru cei care nu au promovat, pot susține probele la sesiunile următoare cu condiția sa nu fi fost eliminați. Sesiunea de toamna are loc în perioada 19-22 august.

Mâine se vor afișa rezultatele finale la Evaluarea Națională. Pe 10 se va publica ierarhia finală pe județe.

Întrebare: Masuri concrete pentru profesorii care au generații de picați.

Ligia Deca: Salarizarea bazata pe performanta este în lucru. Avem asistență de la banca mondială, criterii de la OECD .Corelarea cu profilul în carieră, evaluarea realizată de colegi. Pentru asta, trebuie sa avem evaluare standardizată. Salarizarea bazată pe performanță și evaluarea standardizate care urmărește progresul elevului merg mână în mână.

Întrebare: Cum de avem rezultate așa de bune.

Ligia Deca: Încă analizam rezultatele, trebuie să facem o analiza mai aprofundată.

Întrebare: Mai mulți elevi spuneau ca subiectele au fost ușoare, ați cerut să fie mai ușoare? Din sursele Edupedu.ro ar fi existat influențe.

Ligia Deca: Ministerul Educației nu are nicio implicație în procesul de elaborare a subiectelor. Cadrele didactice indicau un nivel mediu.

Marius Avram: Nu a existat nicio influență. Subiectele respectă structura din fiecare an.

Întrebare: Au fost modificate grupurile de lucru?

Ligia Deca: Nu nu au fost modificate. Au fost stabilite prin ordin de ministru.

Întrebare: V-ați pus problema transparentei lucrărilor?

Ligia Deca: Acum se pot vedea lucrările după contestații. Nu avem în platformă să vizualizezi lucrarea cu user și parola. În acest moment, nici metodologia și nici platforma nu ne permiteau. Vom discuta să vedem ce presupune acest pas suplimentar din punctul de vedere al desfășurării examenului.

Despre planurile cadru de liceu

Ligia Deca: Am avut discuția de personalizare în funcție de ce va urma elevul. Eu, personal, mi-aș dori o flexibilitate mai mare în ceea ce privește disciplinele din ultimii ani de liceu.

Întrebare: Cât de sigur este examenul de Bacalaureat, dacă subiectele apar public? Acest fenomen al fotografierii subiectelor.

Ligia Deca: În cazul persoanelor din comisii vor fi sancțiuni în funcție de anchete, unele penale. Nu cred că integritatea examenului de Bacalaureat a fost afectata de apariția subiectelor.

Liceele cu rata de promovare 0

Ligia Deca: Sunt cazuri. Unele dintre ele sunt cazuri speciale, cu putini copii și în zone defavorizate și licee cu copii cu CES.

Întrebare: De ce nu se publică toate notele corectorilor pentru fiecare disciplină?

Ligia Deca: Metodologia are o formulare similară. Este o solicitare nouă, va fi analizata sugestia pentru anul viitor.

Contestațiile pot fi depuse/transmise tot astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a publicat modelul de cerere pentru contestație.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizarea unui examen separat de admitere de către Colegii încalcă egalitatea de șanse a elevilor, subiectele fiind făcute de fiecare școală/grup de școli, nu de către o singură instituție pentru toate liceele, avertizează Asociația Națională a Profesorilor de Limba Română

“Organizarea unui examen separat de admitere de către Colegiile naționale încalcă egalitatea de șanse a elevilor, iar subiectele la evaluarea națională trebuie întocmite de către o singură instituție specializată, nu…
Vezi articolul

Evaluare Națională și Bacalaureat 2022 pentru elevii cu CES. Regulile pentru înscrierea la examenele naționale a copiilor cu deficiențe de vedere, de auz și tulburări de neurodezvoltare

Ministerul Educației a publicat procedura de înscriere la examenele naționale a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). Astfel, pentru elevii cu deficiențe de vedere, de auz sau cu tulburări de…
Vezi articolul

28 de candidați la BAC 2023 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă la proba de Limba și literatura română / 2.845 de elevi – absenți la prima probă a Bacalaureatului, potrivit Ministerului Educației, dupa ce secretarul de stat Lixandru anunța 2.834

La prima probă a examenului de Bacalaureat 2023, pe care elevii de clasa a XII-a au susținut-o luni, 26 iunie, au lipsit 2.845 de elevi, iar 28 de candidați au…
Vezi articolul