DOCUMENT Precizări suplimentare ale autorităților pentru admiterea în învățământul dual 2022: Probele eliminatorii se pot desfășura pe parcursul a două zile, dacă situația o impune – calendar

2.478 de vizualizări
Foto: © Mikhail Davidovich | Dreamstime.com
Dacă sunt prea mulți candidați înscriși la admiterea pentru învățământul dual, sau din diverse motive, operatorii economici nu pot participa într-o singură zi la desfășurarea probelor eliminatorii, acestea se pot desfășura pe parcursul a două zile, potrivit unei adrese a ministerului Educației, către Inspectoratele școlare județene.

“În situațiile în care, ca urmare a numărului mare de candidați estimat, sau din alte motive obiective în legătură cu posibilitățile de participare a operatorilor economici la probele de admitere, nu este suficientă o singură zi pentru desfășurarea acestor probe la învățământul dual, așa cum este precizat în Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Educației nr 5142/2021, procedura de admitere elaborată și adoptată la nivelul unității de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri poate prevedea derularea probelor eliminatorii și / sau de admitere în învățământul dual de stat, pe o perioadă de 2 zile”, se arată în nota ministerului educației.

Edupedu.ro a publicat anul trecut calendarul admiterii pentru elevii care vor să urmeze învățământul profesional dual, potrivit ordinului de ministru al Educației nr 5142 din 30 august 2021 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat dual pentru anul școlar 2022-2023.

Precizările de acum ale minsterului subliniază că dacă este nevoie, probele de admitere se pot desfășura pe 2 zile, în unitățile de învățământ unde situația o impune.

  1. În etapa I de admitere în învățământul dual de stat:

A. Probele eliminatorii:

  • Probele eliminatorii au loc între 11-12 iulie 2022
  • Comunicarea rezultatelor între 12-13 iulie 2022
  • Ridicarea fiselor de înscriere de către candidații respinși 11-13 iulie 2022
  • Înscrierea candidaților respinși la probele eliminatorii la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional de stat, inclusiv dual, în perioada 11-13 iulie 2022

Notă: Rezultatele la probele eliminatorii se vor afișa în fiecare zi din perioada de desfășurare a acestora astfel încât să existe posibilitatea înscrierii elevilor respinși la probele eliminatorii în alte unități de învățământ / calificări la care nu se organizează astfel de probe, până cel târziu 13 iulie.

B. Probele de admitere

  • Probele de admitere se țin, potrivit calendarului admiterii învățământului dual, pe 14 iulie 2022
  • La unitățile de învățământ unde nu e suficientă o singură zi pentru desfășurarea probelor, acestea se pot derula pe perioada 13-14 iulie 2022.

2. În etapa a II-a de admitere în învățământul dual de stat:

A. Probele eliminatorii se încadrează strict în perioada prevăzută de calendarul admiterii, 29 iulie 2022.

B. Probele de admitere

  • La unitățile de învățământ unde sunt prevăzute probele eliminatorii, probele de admitere se desfășoară pe 1 august 2022.
  • La unitățile de învățământ unde nu sunt prevăzute probele eliminatorii, iar probele de admitere nu se pot desfășura pe o singură zi, pot avea loc între 29 iulie și 1 august 2022.

Descarcă de aici precizările oficiale:

Citeste și: Calendarul admiterii în învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2022-2023 a fost publicat

Foto: 166616043 © Mikhail Davidovich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Consiliului Județean Bihor anunță investiții într-o clasă în sistem dual, după modelul şcolii Kronstadt din Braşov: Pe lângă elevi, se vor putea pregăti profesional şi adulții, contracost

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a anunțat marți că din toamnă elevii care se specializează în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu…
Vezi articolul

“Scot la titularizare în fiecare an câte 11 catedre pe domenii tehnice. Nimeni nu vine”, spune Adriana Voicu, directoarea unui liceu tehnologic din Buzău / “Profesorii ingineri ies la pensie în mare parte și ne rugăm de ei să mai predea copiilor, că poate totuși la anul va apărea un tânăr” – VIDEO

„Eu scot la titularizare în fiecare an câte 11 catedre pe domenii tehnice. Nimeni nu vine. Profesorii ies la pensie în mare parte, profesori ingineri, și ne rugăm de ei…
Vezi articolul

Reforma învățământului vocațional. Studiu de caz – Spania: Relații simplificate între școli și companii, accent pe standardele de competență, mai puțină birocrație, mai multă colaborare internațională

Învățământul vocațional spaniol trece, în această perioadă, printr-o perioadă de reformă prin care se încearcă adoptarea unor modele care să răspundă noilor nevoi de pe piața muncii, de la recunoașterea…
Vezi articolul

Deținuții vor putea urma cursuri în sistemul de învățământ dual, în afara penitenciarului / Una dintre condiții pentru participare: persoana “să prezinte suficientă încredere că nu mai comite alte infracțiuni”

Decizia privind participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual, a directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 ianuarie. Scopul acestor cursuri este…
Vezi articolul