Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se deschide platforma Ministerului Educației și profesorii sunt invitați să-și transmită opțiunea responsabilului din școală, fiecare pentru disciplina pe care o predă. Editura Art Klett anunță că manualele sale câștigătoare sunt printre cele care au obținut locul 1 la evaluarea calitativă. Editura marchează astfel, cu edițiile din acest an, cele mai multe plasări pe primele poziții la evaluările calitative din ultimii 5 ani. Profesorul Horia Corcheș, unul dintre autorii acestor instrumente esențiale pentru cadrele didactice, prezintă avantajele a șase dintre manualele anunțate câștigătoare până acum.
Manualele Art Klett prezentate mai jos sunt: Comunicare în limba română pentru clasa I, Limba și literatura română, Istorie, Geografie, Fizică și Biologie pentru clasa a VI-a.
Domnule profesor (n.red. Horia Corcheș, autor de manuale de Limba și literatura română de la Editura Art Klett), vă sunt cunoscute și alte manuale în afară de cele la care ați lucrat? Ce aduc nou acestea în comparație cu manualele tradiționale existente în prezent?
Horia Corcheș: Desigur, sunt familiarizat cu majoritatea manualelor Editurii Art Klett, mai ales cu cele din domeniile umaniste. Aș menționa, mai întâi, avantajele pe care le are Abecedarul. Este evident o lucrare inovatoare în raport cu celelalte abecedare aflate în uz. Veți descoperi un manual ludic, cu exerciții variate pentru fiecare domeniu de conținut din programă, inclusiv exerciții centrate pe dezvoltarea auzului fonematic, pornind de la elemente din ilustrații sau din textul-suport, și care sporește înțelegerea logică a legăturii dintre sunet și literă.
Există și alte caracteristici remarcabile ale acestui manual?
Horia Corcheș: Da, cu siguranță! Un alt aspect inovator și atrăgător este prezența simpaticei mascote Mira, albinuța care îi ghidează pe elevi pe tot parcursul manualului. Călăuză a școlarilor, aceasta îi însoțește și îi ajută să descopere lumea literelor. De asemenea, manualul propune o adresare jucăușă și apropiată de universul elevilor de clasa I, prin teme familiare și de interes pentru aceștia. Ceea ce propune conținutul manualului este o învățare motivată, iar textele-suport, adaptate vârstei, stimulează dorința de a citi.
Din 11 iulie se deschide platforma Ministerului Educației și profesorii sunt invitați să-și transmită opțiunea responsabilului din școală, fiecare pentru disciplina pe care o predă. Ce ne puteți spune despre manualele care au obținut punctaje maxime la evaluarea calitativă din acest an?
Horia Corcheș: Este vorba despre manualul de Limba și literatura română, o mândrie personală. La evaluarea calitativă din licitația de anul acesta, manualul a primit punctaj maxim, demonstrând, încă o dată, că în conceperea materialelor propunem, printre altele, o varietate de texte inedite, inclusiv multimodale, imagini felurite și alte resurse utile. De asemenea, punem accent pe dezvoltarea gândirii critice, prin includerea de sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii.
Ce alte manuale mai pot fi scoase în evidență?
Horia Corcheș: Cu siguranță, manualul de istorie. Se știe că mereu trag cu ochiul spre acest domeniu, de când am scris „Istoria lui Răzvan”. Ei bine, manualul de Istorie de la Editura Art Klett deține o serie de caracteristici care îi confirmă statutul de câștigător. Aș menționa, pentru început, modul în care au fost selectate și prelucrate sursele, manualul conținând un număr considerabil de texte, imagini și hărți istorice atotcuprinzătoare, dar și antrenarea diferitelor tipuri de cunoaștere (faptică și procedurală) prin rubrici noi, în care sunt propuse tehnici și metode de învățare simpatice, cum ar fi „Trusa de instrumente” sau „Atelierul multimedia”.
Sunteți și un prieten al domeniilor realiste? Ce ne puteți spune despre manualele din acest spectru?
Horia Corcheș: Am văzut manualul de Fizică și aș spune că este conceput astfel încât să faciliteze procesul de predare-învățare. Mi-a plăcut că include numeroase experimente ilustrate grafic, a căror realizare este favorizată de utilizarea unor materiale care se află la îndemâna oricui (de-am fi avut și noi, atunci când eram elevi, astfel de resurse, poate că prietenia de care aminteați ar fi fost mai caldă). Aceste exemple de experimente mi s-au părut a fi utile în înțelegerea fenomenelor fizice. De asemenea, am apreciat acuratețea științifică, sistematizarea lecțiilor și grafica de excepție.
Am răsfoit și manualul de Geografie, în care am observat un conținut riguros din punct de vedere științific și actualizat, bazat pe cele mai recente date statistice referitoare la geografia umană contemporană și la Europa. Elevii vor descoperi în acest manual o sursă sigură de documentare și cunoaștere, întrucât le sunt furnizate hărți, date statistice și infografice. Demnă de amintit, în acest caz, este contribuția colectivului de renume, format din Silviu Neguț, Camelia Rădulescu și Ionuț Popa, autori care au primit, în anul 2018, premiul BELMA (Best European Learning Material Award), cea mai prestigioasă competiție europeană în domeniul produselor educaționale.
Există și un manual de Biologie în această serie?
Horia Corcheș: Da, bineînțeles! Manualul de Biologie de la Art Klett oferă, aș spune, o abordare inovatoare a învățării prin descoperire. Elevii sunt încurajați să caute și să afle ei înșiși informații, implicându-se, astfel, în procesul de învățare. Structura manualului este clară și unitară, iar conceptele sunt explicate detaliat. Grafica manualului este deosebită, cu scheme și tabele explicative ușor de urmărit, cu grafice clare și fotografii de bună calitate. De asemenea, manualul include activități interdisciplinare care creează punți între biologie și alte domenii, precum literatura sau matematica. Mi-a plăcut mult asta!
Dar profesorii ce beneficii obțin odată cu alegerea manualelor Art Klett?
Horia Corcheș: Este o întrebare bună. Alegând manualele Art Klett, profesorii au acces la conținuturi actualizate, versiuni digitalizate ale acestora și programe-suport. De asemenea, beneficiază de Ghidul profesorului și de resurse didactice precum planificări, proiectarea unităților de învățare sau programul de formare prin intermediul webinarelor, de exemplu „Arta de a preda”. De asemenea, la ciclul primar, profesorii au la dispoziție Testomat, un instrument digital care le permite să creeze teste în doar 5 minute.
Pot spune fără rezerve că manualele Art Klett reprezintă o alegere excelentă atât pentru elevi, oferindu-le o învățare motivată și captivantă, cât și pentru profesori, cărora le facilitează misiunea, făcând-o mai ușoară și mai plăcută.
Vă invităm să descoperiți pe site mai multe detalii despre manualele câștigătoare Art Klett:
- Comunicare în limba română, clasa I
- Comunicare în limba modernă 1. Engleză, clasa I
- Limba și literatura română, clasa a VI-a
- Istorie, clasa a VI-a
- Geografie, clasa a VI-a
- Biologie, clasa a VI-a
- Informatică și TIC, clasa a VI-a
- Consiliere și dezvoltare personală, clasa a VI-a
Acestora li se adaugă și alte manuale câștigătoare Art Klett, despre care vă vom informa după ce se finalizează procedurile Ministerului Educației privind licitația din 2023.
Despre Horia Corcheș
Este un cunoscut profesor de gimnaziu și de liceu, formator național în domenii ca evaluarea, educația media sau mentoratul didactic. Activitatea sa publicistică – deține rubrica „prof, viața mea” în revista Dilema veche – și cea literară – a scris, printre altele, romanul pentru copii „Istoria lui Răzvan” – sunt două repere importante ale personalității sale. A participat la elaborarea mai multor manuale și auxiliare inovatoare de Limba și literatura română.