Primele de carieră didactică și cele de carieră profesională vor putea fi folosite până în luna octombrie 2024 inclusiv, pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de OUG. Documentul se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

31.936 de vizualizări
Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com
Profesorii și angajații din Învățământ vor putea să folosească primele de carieră didactică și pe cele de carieră profesională până în luna octombrie 2024 inclusiv, potrivit unui proiect de OUG, document aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Este vorba despre primele care se acordă pentru angajații care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023.

Amintim că peste 6.000 de angajați din școli și grădinițe fie nu au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională, fie nu au fost încărcate, potrivit unei informări a sindicatelor din Învățământ, document consultat de Edupedu.ro.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se arată următoarele: „Conform celor mai recente rapoarte de utilizare a sumelor aferente primelor mai sus menționate, s-a constatat ca acestea nu au fost utilizate în integralitate, motiv pentru care se impune prelungirea termenului de utilizare a măsurilor de susținere a activității didactice și profesionale pentru a asigura echitate pentru toti beneficiarii finali, indiferent de circumstanțele individuale care au putut afecta utilizarea primelor în termenul stabilit inițial.”

Concret, proiectul de ordonanță de urgență urmărește să modifice Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 astfel:

1. La articolul 3, alineatul (4) va avea urmărul cuprins: „(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, şi va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

2. La articolul 4, alineatul (12 ) va avea următorul cuprins „(12 ) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată până în luna octombrie 2024 inclusiv.

În prezent, Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 stabilește că prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Conform ordonanței de urgență de mai sus, prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

Nota de fundamentare:

Proiectul de OUG:

Informații de context

În aprilie, Edupedu.ro a scris că peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Cine primește cardul de carieră profesională

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 prevede că personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 primește în luna octombrie 2023 prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 6.000 de angajați din școli n-au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională sau n-au fost încărcate, semnalează sindicatele din Educație
Prima de carieră didactică și profesională 2024. Peste 20.000 de date ale profesorilor și angajaților din școli erau greșite și au fost corectate, potrivit sindicatelor
Primele didactice și profesionale pentru 2.000 de profesori și angajați din Învățământ, întârziate de 6 luni, vor fi alimentate „în zilele următoare”, anunță federațiile sindicale. Sumele pot fi cheltuite până pe 31 august
Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație
Circa 10% din cardurile de carieră profesională, de 500 de lei, pentru personalul administrativ din școli, încă nu au fost încărcate / Banii ar fi trebuit primiți în luna octombrie, potrivit legii
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern
Cardurile de primă didactică și „respectul” față de profesori. Pe lista actualizată a magazinelor apar, printre altele, farmacii, hoteluri și agenții de turism
Unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei / Până vineri, școlile din Buzău trebuie să trimită inspectoratului școlar corecțiile – document
OFICIAL Pentru cei 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci o declarație pe propria răspundere
SURSE Până vineri, școlile au de completat o machetă cu datele corecte ale profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei

5 comments
  1. Pentru persoanele care au primit cardurile greșite și nu au fost emise alte carduri cum se va proceda. Din luna decembrie și pană la această dată nu au fost emise cardurile corecte ,deci aceștia vor pierde sumele pentru că nu le pot folosi fiind încadrate greșit personal didactic auxiliar a primit card pentru cariera profesionala in loc de didactica .

  2. In acest caz, poate ne ajuta Edupedu cu o nelamurire: se pot uni sumele de acum cu cele din octombrie ce urmeaza pentru a cumpara ceva mai de valoare? M-ar interesa un laptop mai performant.

  3. Din grija celor sub 1% care nu au epuizat toti banii de pe card, guvernul prelungeste valabilitatea cardurilor 2 luni!
    Vai ce fenta!
    Mai bine spuneau ca nu mai vor sa alimenteze cardurile anul acesta, lucru care trebuia sa se intample in octombrie!
    Sut si gol!
    Banii nu vor mai intra pe carduri, iar sindicatele vor tace malc, ca nu au primit ordin de greva sau ceva.
    Mizeria din invatamant v-a ramane frumos pusa sub covor!

    P.S/
    Si eu mai am 1 leu pe card. Multumesc guvernului ca imi ofera timp sa il cheltuiesc!

  4. primele astea n au fost deloc de ajutor consilierilor școlari…niciuna din cele 4 firme care vând teste psihologice licențiate nu le au acceptat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Noile reguli pentru deschiderea școlilor, anunțate de miniștrii Sănătății și Educației: Sunt două scenarii. După depășirea ratei de infectare de 6/1.000 nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale, toți elevii trec în online și doar creșele și grădinițele mai funcționează

După depășirea ratei de infectare de șase la mine nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale, a anunțat ministrul Educației într-o conferință de presă comună cu Ioana Mihăilă,…
Vezi articolul