Prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cadrele didactice care merg în comunitățile dezavantajate, anunțate de Ligia Deca: „Ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar”

12.993 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
„În ceea ce privește profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem, pe de o parte, sa avem un coeficient suplimentar de finanțare al acelor școli și, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei declarații de presă. Declarația face referire la prevederile din proiectul Legii învățământului preuniversitar.

Aceasta a mai spus că salarizarea profesorilor va fi prevăzută într-o lege „specială”:„Înțelegerea în coaliție este că tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială”.

Întrebare: Cum vor fi ajutați profesorii și învățătorii să performeze, mai ales în zonele rurale, pentru că aici este o problemă, mai ales în cazul profesorilor debutanți?

Ligia Deca: Într-adevăr, înțelegerea în coaliție este că tot ceea ce ține de grila de salarizare va fi prevăzut în legea specială, însă, ca principiu, noi plecăm de la ideea unei salarizări mult mai bune, în acord cu rolul pe care profesorii îl au, profesorii și educatorii îl au în ansamblul social. În ceea ce privește profesorii din zonele dezavantajate, ne propunem, pe de o parte, sa avem un coeficient suplimentar de finanțare al acelor școli și, în plus, avem o serie de beneficii care vizează prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cei care merg în comunitățile unde, într-adevăr, este mai greu din punct de vedere al inegalităților de achiziții între copii, din punct de vedere al distanței față de centrele mari. Ne propunem chiar și identificarea unor zone prioritare de investiții în educație, avem o astfel de formulare, în așa fel încât să putem direcționa finanțarea necesară acolo unde este nevoie de ea.

Întrebare: Mai exact, ce înseamnă această mărire a salarizării pentru profesori?

Ligia Deca: Așa cum spuneam, ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar. Atunci când o să facem public pachetul legislativ, o să vedeți și detaliile”.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, obținut pe surse de Edupedu.ro, prevede că profesorii care se vor titulariza în mediul rural ar putea primi o primă de instalare în valoare de 5 salarii medii brute pe economie.

Art. 185 – „(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egal cu 5 salarii minime brute pe ţară cu condiţia asumării unei perioade minime de 5 ani şcolari. Sporul se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/ transferuri/ pretransfer.”

În luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că o propunere agreată de minister, la finalul consultărilor publice pe proiectele legii Educației, se referă la o primă de instalare pentru profesorii care se titularizează în școli din mediul rural, în valoare de 3 salarii medii brute pe economie.

Informații de context

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat că a stabilit un calendar de proteste dacă, până cel mai târziu la data de 01.03.2023, Guvernul României nu va prezenta soluțiile concrete pentru rezolvarea problemelor salariale ale angajaților din educație, potrivit unei informări postate pe pagina de Facebook.

Vineri, 17 februarie, Guvernul ar fi trebuit să vină cu soluții pe tema salarizării personalului nedidactic, potrivit lui Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind majorarea costului standard per elev în anul 2023, salariile în învățământ vor crește, în medie, cu 7% anul acesta. – Detalii aici

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Citește și:
Sindicatele FSLI trag de timp pentru Guvern. Anunță că vor protesta dacă Executivul nu vine cu soluții la problemele salariale ale angajaților din Educație până la 1 martie, deși termenul a fost depășit săptămâna aceasta

8 comments
  1. E foarte greu sa lucrezi in medii dezavantajate. Te scoli cu noaptea in cap in fiecare zi (5am) faci naveta (20-50-70 km) pe care primarul ti o deconteaza daca vrea si cand isi aminteste, odata la 3-4 luni iar cand ajungi la scoala ai de a face cu elevi care nu stiu sa citeasca si sa scrie, vin beti la scoala, uneori nu au bani de incaltaminte iarna. La unii ti-e si frica sa le pui o nota mica ca iti baga cutitul in tine daca se lasa intunericul cand pleci de la Scoala. Fratele meu lucreaza intr- o astfel de comunitate si e foarte greu dar deocamdatanu are de ales. Nu rezista multi profesori acolo, toti pleaca dupa un an sau doi. Consecinta este ca elevii se pierd foarte usor daca cineva nu investe in ei. Prima de instalare e praf in ochi, se va da greu, daca se va da si imediat dupa terminarea ei, profesorii vor pleca. De ce nu un spor de zona defavorizata care sa se primeasca constant cat sta profesorul acolo?!

  2. Offf Doamne cât de corupt poate safie acest sistem politic!
    Se pompează zeci de miliarde de euro în educație incluzivă și pt PNRAS (prevenirea nationala de reducerea abandonului școlar) sau tot felul de programe de formare profesionale sau te miri nu știu ce , însă în zadar, bani aruncați pe lucruri nesustenabile.
    Mai fraților ați luat-o razna tot , după ce că, au câte 4- 5 elevi la cursuri iar progres zero , le mai si măriti salariile ?
    Oricum muncesc 4 din 7 zile pt că o zi din 5 lucrătoare o au liberă.
    În loc să alocați acei bani pe performanță școlară și burse de studii consistente și monitorizați la sânge aruncați bani pe Apa Sâmbetei, e jalnic, sau ați văzut că în țară au mai rămas doar profesorii și trebuie să vă voteze?
    E strigător la cer cum cheltuiți banii din PNRR!!!!

  3. Ce intelege dumneaei prin ne dorim?..visam.noaptea si vorbim ziua sau visam cu ochii deschisi. La asta se ajunge cand avem oameni care sunt departe de scoala dar aproape de functii. Cinste cui sustine astfel de “profesionisti”!!!

  4. Ar trebui sa nu mai postați asemenea minciuni sfruntate. Măcar sa aveți minimum de bun simț față de cei care își desfășoară activitatea în zonele rurale greu accesibile. Adevărul este crunt și dureros. S-au eliminat sporurile de zonă și s-au pierdut multi bani din salariu. Nu am primit niciun bonus pentru că lucrez într-o zonă greu accesibilă și defavorizată. Din contră, mi s-au tăiat sporurile, iar acum, la ultimul salariu din februarie 2023, surprize-surprize: am mai pierdut 500 de lei. Foarte frumos, nu-i așa? Mă întreb: Dacă ar fi fost altcineva în locul meu ar mai fi rămas în zona rurală? Eu zic că NU… Nu știți să ajutați sistemul cu adevărat. Fiecare ministru e obsedat sa schimbe câte ceva. Probabil ca sa lase ceva in urma sa. Dumnezeu știe de ce… Lucrurile merg tot mai rău , iar zonele rurale vor rămâne în curând fara dascăli adevărați. Veți avea ceea ce ați oferit: incompetență.

  5. Stimată doamnă ministru, dar pentru secretarii / contabilii din școli când anume veți face ceva? Când vom avea voie să stăm în concedii medicale fără să muncim( asa cum se întâmplă în cazul cadrelor didactice) atunci când suntem bolnavi? Când vom avea un concediu de odihnă real ( asa cum îl au cadrele didactice), fără a deschide laptopurile, a răspunde la telefoane și a completa situații / calcule / etc venite de ” azi pentru ieri” , ba de la Minister, ba de la ISJ, ba de la Primarii, ANAF, Trezorerii, Casa de sănătate etc etc etc????? Când vom avea și noi wek endul liber și nopțile liniștite? Când se va încheia hartuirea asta pornită de vreo 8 ani împotriva acestui personal? Când va înceta să ne sune telefonul cu ordine la orice oră din zi și noapte? Când se va găsi macar atât pentru acest personal???? Că de salarii și plata orelor suplimentare nici măcar nu mai pomenim!!! Măcar nu ne mai tratați ca pe niște sclavi!!! Măcar atâta! Scutiți ne de stresul și de invențiile zilnice, faceți ceva cu aceste cadre la care le tot măriți la infinit salariile, faceți ceva sa funcționeze comisiile care exista doar pe hârtii în scoli iar munca comisiilor este aruncata în cârcă contabilului și secretarului!! Faceti ceva ca personalul nedidactic să nu mai fie pus sa păzească elevii în pauze, să îi supravegheze în timpul transportului, să îi păzească în timp ce profesorii absentează din diverse motive, dar salariile și le iau supra mărite!!!!

  6. Minciuni. Am fost in zone izolate și primarul nu a dorit să dea bani pentru prima de instalare iar directorul se încălța cu papucii pe dos.

  7. Acoliții numiți politic,slugile de casa, trebuie răsplătite,prostii muncesc in scoli,iar trântorii cu banii,tipic românește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programările pentru vaccinul AstraZeneca se deschid de miercuri pentru persoanele cu boli cronice și cele din activitățile esențiale, inclusiv profesorii. În 15 februarie începe vaccinarea în 180 de cabinete din toată țara / Distribuția centrelor

Programările pentru vaccinul AstraZeneca se deschid de miercuri pentru persoanele cu boli cronice și cele din activitățile esențiale, cu vârsta între 18 și 55 de ani, iar în 15 februarie…
Vezi articolul

Știință pentru copii și tineri: Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică, la Târgul de știință și educație de la Măgurele

Experimentul Planeterrella sau cum se formeaza aurora boreală și aurora australă. Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică. Sunt câteva dintre evenimentele cu care cercetătorii de la Măgurele…
Vezi articolul