Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: Vom găsi banii necesari să repornim sistemul de burse școlare. Bursele au fost pur electorale – numărul beneficiarilor s-a dublat brusc în anul alegerilor / Faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan

345 de vizualizări
Radu Mihaiu, primarul Sectorulului 2 / Foto: Facebook.com/Radu Mihaiu
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat miercuri că “vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse” pentru elevi. “Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie e că fosta administraţie nu a binevoit să treacă prin Consiliu o hotărâre în acest sens pentru anul de studiu 2020-2021. Până nu avem acest cadru legal, niciun leu nu poate fi virat către elevi. Acest lucru se va rezolva în următoarea şedinţă de Consiliu Local”, a anunțat Radu Mihaiu, citat de Agerpres.

Edilul Sectorului 2 a afirmat că “vom repara inechităţile din acest mecanism, astfel încât să fie centrat pe performanţă şi nevoia reală, nu pe un populism hrăpăreţ”.

Potrivit acestuia, bursele pentru elevi au fost în regim de campanie. “Faţă de anul şcolar 2017-2018, când 12.000 elevi au primit o formă sau alta de bursă, în anii cu alegeri peste 20.000 elevi au primit de la fosta administraţie o mică stimulare. Susţin cu tărie investiţiile în educaţie, dar modul de atribuire a acestor bani nu a avut nici raţionamente de performanţă, nici un scop educaţional clar definit. Au fost pur electorale şi asta se vede cu ochiul liber din numărul de beneficiari care s-a dublat brusc în anul alegerilor locale şi mai ales din modul de distribuire a acestor fonduri”, susţine Radu Mihaiu.

El a menţionat că bugetul pe 2020 pentru burse a fost de 37,7 milioane de lei, până în septembrie s-au consumat 27,9 milioane de lei, au rămas aproximativ 10 milioane de lei disponibili, bani insuficienţi pentru a plăti restul de burse în aceleaşi condiţii.

“Avem nevoie să suplimentăm cu aproximativ 6 milioane pentru a rămâne într-o zonă similară. Diferenţa dintre ce avem şi ce avem nevoie e aşa de mare încât fosta administraţie, care a promovat cuantumurile aflate în plată în anul şcolar 2019-2020, nu a adoptat niciun HCL cu privire la bursele şcolare înainte de a pleca. De ce? Pentru că ştia că nu sunt bani. Pentru că a cheltuit iresponsabil, în an electoral, bugetul pe care tot ea l-a votat. Au mizat totul pentru beneficiul lor în alegeri. Şi tot nu le-a ieşit. Voi convoca Consiliul Local săptămâna viitoare pentru a dezlega această situaţie. Lucrăm intens să echilibrăm bugetul responsabil. Vom lua decizii ferme, raţionale, având mereu în gând interesul comunităţii pe termen lung. ‘Greaua moştenire’ e doar un obstacol pe care îl vom depăşi printr-un efort susţinut, nu e un motiv să ne oprim din drumul nostru”, a continuat primarul Sectorului 2.

Mihaiu a amintit că, de când a preluat mandatul, “a luat la puricat” toate bugetele din subordinea primăriei, iar concluzia a fost “o gaură de 109 de milioane de lei”.

“A fost an electoral şi multe dintre bugetele alocate pentru 2020 au fost cheltuite la foc automat până în septembrie, ca să dea bine. Acum, după alegeri, au venit înapoi să ceară rectificări fiindcă au furnizori de plătit, credite de angajament de achitat, mecanisme vechi de uns etc. De trei săptămâni lucrăm la balansarea acestui buget. Am trecut prin trei faze prin care direcţiile au tăiat tot ce au crezut ei că se poate. După multe insistenţe s-a renunţat la multe cheltuieli care pot aştepta şi tot mai lipsesc 40 de milioane. Am scos din buget toate plăţile de la lucrările care nu se finalizează anul acesta, toate ‘investiţiile’ cu dedicaţie, toate matrapazlâcurile care risipesc banul public”, a susținut edilul.

Primarul Sectorului 2 a anunțat că a renunţat şi la beculeţele de Crăciun. “A da, inclusiv faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan. Într-un an cu o criză majoră şi după un prăpăd generat de campania pe bani publici a fostei administraţii, nu ne mai permitem să irosim niciun leu. Îmi place să cred că am fost votat ca să iau decizii responsabile, chiar şi atunci când sunt neplăcute. Tot nu e suficient. În zilele următoare vom finaliza ultima tură de tăieri”, a adăugat Radu Mihaiu.

Citește și:
O asociație de elevi și una a părinților din București afirmă că Primăria Sectorului 2 este pe cale să încalce legea printr-un proiect care ar urma să excludă de la burse elevii cu medii sub 9


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Viva Control

Primul an de catalog electronic în școli. Șase directori vorbesc despre cum au pilotat platforma, cum au primit profesorii tehnologia în viața lor profesională și ce influență are schimbarea asupra comunității școlare

A trecut primul an școlar din programul pilot în care 742 de școli au fost aprobate să utilizeze catalogul electronic. Avantajele catalogului electronic au fost explicate de 6 directori de…
Vezi articolul

Aproximativ 600 persoane din Harghita și Covasna, care au abandonat școala au revenit la cursuri printr-un proiect european / Merg la școală părinți și copii din aceeași familie sau părinți, bunici și nepoți

Un proiect al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Harghita finanțat din fonduri europene a readus la cursuri 602 persoane care abandonaseră școala sau nu terminaseră educația obligatorie, scrie Agerpres. Unii dintre…
Vezi articolul

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București: Problema cu titularizarea e că la noi, atunci când se scot aceste posturi, ești titular în sistemul de învățământ. Nu școala scoate postul, ci sistemul / Profesorii nu se bucură de suficientă autonomie și, în același timp, de suficient sprijin

Lucian Ciolan, prorector al Universității din București, a declarat la Euronews.ro că „problema cu titularizarea e că la noi, atunci când se scot aceste posturi, ești titular în sistemul de…
Vezi articolul