Primarul orașului unde un elev navetist a fost călcat de tren: E un neajuns, avem doar 2 microbuze. Va mai sosi un microbuz școlar, am făcut solicitare la CFR pentru o pasarelă peste calea ferată și am avut discuții cu directorul să înceapă școala la ora 9:00

2.661 de vizualizări
Foto: Ovidiu Micsik / INQUAM Photos
Primarul orașului Podu Iloaiei, din Iași, unde un elev de 12 ani a fost călcat de tren ieri în timp ce mergea spre școală, traversând pe jos calea ferată care desparte satul său de oraș, a declarat pentru Edupedu.ro că „este un neajuns al nostru, al UAT-ului: avem doar două microbuze, acum din fericire am obținut finanțarea unui al treilea microbuz în luna octombrie”.

Întrebat care sunt măsurile pe care le ia pentru ca elevii să nu mai ajungă la școală traversând fără un adult, pe jos, calea ferată, primarul Ioan Alexa a declarat: „Voi merge în audiență la președintele Consiliului Județean să vedem dacă putem să ajungem la 2 microbuze, să ajungem la capacitatea cât de cât normală pentru a aduce copiii la școală. Avem 5 sate în jurul orașului Podul Iloaiei, iar cele 2 microbuze existente acum fac curse atât cât pot, dar e foarte dificil, astea sunt resursele financiare. Microbuzele de 15 locuri sunt insuficiente. Am pus la dispoziție mașina de la primărie când a fost vremea mai ploioasă sau mai friguroasă, să putem aduce copiii cu mașina. Copilul a trecut printre vagoanele de marfă, nu a observat acceleratul si a fost agățat ghiozdănelul de scara acceleratului. Locuia la aproximativ 1 kilometru de școală, stătea în marginea satului Scobâlțeni, de unde traversai gara și mergeai pe jos 15 minute“.  

„Localitatea Scobâlțeni e despărțită de Podu Iloaiei de calea ferată, pe acolo trec toți părinții, bunicii, nu există alternativă să mergi prin altă parte. Am făcut solicitare la CFR pentru a avea o pasarelă peste calea ferată. Astăzi dimineața au trimis-o colegii mei“, a afirmat primarul, pentru Edupedu.ro. 

Cu siguranță, părinții nu îi vor mai lăsa pe copii singuri să traverseze celea ferată. Am avut discuții cu directorul să înceapă școala la ora 9, ca să nu mai fie nevoiți să îi trezească atât de devreme și să ajungă cu microbuzul, dar astăzi nu a mai fost niciun elev care să traverseze calea ferată, toți au venit cu microbuzul„, a declarat pentru Edupedu.ro primarul din Podu Iloaiei. 

Primarul din Podu Iloaiei a explicat că a cerut încă din urmă cu doi ani achiziționarea unui microbuz pentru transportul elevilor la școală. „Solicitarea am făcut-o și acum 2 ani, pe PNRR, dar la punctaj am căzut la evaluare. Acum am obținut punctajul și vom avea microbuz nou. Noi sperăm că la începutul anului 2024 vom avea acest microbuz nou, care ne va ușura situația în care ne aflăm astăzi“, a afirmat Ioan Alexa. 

Edilul a precizat că cele două microbuze folosite în prezent sunt unul al școlii și unul al primăriei: „Transportul există, trebuie făcute 3 curse. Nu poți trezi copilul de la 6 să vină la școală, obligatoriu trebuie să faci 3 curse. Copilul nu are răbdare și atunci o ia la pas. Am avut discuții cu părinții să îi însoțească personal până la școală. Noi avem puncte de îmbarcare a elevilor către școală, dar nu putem să îi luăm din curte. Primăria a pus la dispoziție un microbuz cu tot cu șoferul. Un microbuz este de la școală. Microbuzele sunt foarte vechi, de când am predat mandatul am căutat soluții, am beneficiat de programul ăsta cu ajutorul Consiliului Județean“. 

La Budăi avem 33 de elevi, la Cosițeni 33, deci acolo automat trebuie 2 curse; la Holm sunt 11 elevi, acolo mă descurc cu unul mic, apoi mai sunt 28 de elevi. Fără să mai luăm în calcul că îi avem și pe cei care merg la Colegiul tehnic din Podu Iloaiei. Dacă un elev de clasa a IX-a vrea să urce în microbuz, nu poți să îl dai jos și automat ai mai pierdut din locuri pentru cei de la liceu“, a declarat primarul Ioan Alexa. 

În continuare mașinile instituției plus microbuzele astea își fac treaba, este o situație foarte delicată. Eu, ca primar, am o relație foarte apropiată cu școală; oricând ne-a fost solicitat sprijinul, am mers alături de ei. Am obținut prin PNRR consolidare și reabilitare termică, construcția unui corp nou de școală în Podu Iloaiei, la Școala Al. I. Cuza, în cartierul Budăi vom avea reabilitare și consolidare școală din sat pentru a nu-i mai aduce pe copii la Podu Iloaiei, construcția unei școli noi prin Banca Mondială, am construit două terenuri de sport“, a declarat Alexa. 

Amintim că un copil de 12 ani care se ducea împreună cu sora sa de 13 ani la școală a fost lovit de un tren ieri, 21 noiembrie, pe când cei doi copii traversau liniile de cale ferată pentru a ajunge la ore, din cauza lipsei microbuzelor școlare necesare pentru toți elevii, relatează publicația Ziarul de Iași. „Având un număr foarte mare de elevi care sunt transportaţi din satele din jurul oraşului Podu Iloaiei nu facem faţă cu aceste două microbuze pe care le avem. Am solicitat un al treilea microbuz. Suntem pe listă. Cu siguranţă îl vom primi anul viitor, un microbuz nou. Nereuşind să îi aducem pe toţi elevii odată, mulţi dintre ei preferă să traverseze calea ferată. E regretabil ce s-a întâmplat”, a declarat Ioan Alexa, primarul din Podu Iloaiei, citat de Ziarul de Iași.

Tatăl băiatului a declarat că acesta „se ducea împreună cu fetiţa mea la şcoală. Ne-a sunat fata şi ne-a spus să venim repede că l-a izbit trenul pe băiat. Acum că e speriată nu cred că o să mai meargă, un timp, la şcoală; doar dacă i se pune transport la dispoziţie”.


3 comments
  1. Da până să aibă microbuze școlare pă la podu iloai nu trecea trenu’? Primaru’ lu pește nu știe cum să mai prostească oamenii cum că pesed a descoperit gaura din covrig acum că au la butoane cofetarul din bz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vom lua o decizie săptămâna aceasta față de persoanele care vor fi vaccinate în perioada următoare / Numărul de doze de la AstraZeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

O decizie privind programarea profesorilor la vaccinare va fi luată în această săptămână, a anunțat astăzi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El a adăugat că din 15…
Vezi articolul

Ioana Lazăr, secretarul general la Ministerului Educației: Înregistrările audio-video din sălile de clasă pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități, în ce situații pot fi folosite înregistrările audio-video din sălile de clasă: „numai în scopul…
Vezi articolul

Mai mult de jumătate din timpul petrecut de români pe internet a fost folosit anul trecut pentru vizionat filme pe platforme de streaming, potrivit Barometrului de consum cultural 2023 / Profilul utilizatorului frecvent: tânăr cu studii medii

Peste jumătate din timpul petrecut de români pe internet, mai exact 54%, este dedicat vizionării de filme și seriale pe platforme de streaming precum Netflix, HBO Max sau Disney+, relevă…
Vezi articolul

Zeci de profesori, directori și inspectori, în tabără de restanțe la Pitești timp de două zile, pentru a scrie legislația secundară și terțiară care să facă aplicabilă legea educației Deca pentru educația incluzivă – surse / Cele mai multe acte normative la care lucrează trebuiau să fie deja aprobate

Zeci de profesori, directori de școli și inspectori școlari se întâlnesc la Pitești de luni într-o tabără de lucru pentru a dezbate și elabora actele normative restante legate de educația…
Vezi articolul