Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au discutat cu rectorii universităților de stat și private pentru “dezvoltarea Bucureștiului ca important centru academic”. Pe lista discuțiilor: terenuri sau clădiri pentru cursuri, festival și muzeu al universităților

416 vizualizări
Sorin Costreie, Sorin Cîmpeanu și Nicusor Dan / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au discutat luni pe tema colaborării pentru dezvoltarea Bucureştiului ca important centru academic, transmite Agerpres. Cei doi oficiali s-au întâlnit, la sediul Arcub, cu rectorii universităţilor de stat şi private din Capitală, potrivit unui comunicat al Municipalităţii.

Nicuşor Dan a declarat că este în interesul Primăriei Capitalei să definească Bucureştiul ca un puternic pol universitar, atât în ţară, cât şi în Europa de Sud-Est, oraşul fiind în prezent gazdă a peste 300.000 de studenţi.

“Avem o miză importantă, aceea ca Bucureştiul să se definească astfel pe harta globală şi să atragă cât mai mulţi studenţi din ţară sau din străinătate. Ştiu că există un necesar de spaţii pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti şi sunt deschis să soluţionăm această problemă, acolo unde acest lucru este posibil. Urmează implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR şi vreau să vă asigur că o să facem tot ce ţine de noi pentru a vă sprijini. În acest sens, vă asigur că universităţile vor avea prioritate în tot ceea ce înseamnă autorizaţii, certificate sau documentaţii de urbanism”, a declarat Nicuşor Dan.

Întâlnirea rectorilor universităților bucureștene cu ministrul Educației și cu primarul Capitalei / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

“Am asigurat universitățile bucureștene că autorizațiile și documentațiile de urbanism de care au nevoie vor fi tratate cu prioritate, fiindcă infrastructura educațională trebuie să se dezvolte în continuare, iar proiectele pe care mediul universitar le va lansa prin PNRR vor avea sprijinul primăriei”, a afirmat primarul Capitalei.

Acesta şi-a exprimat dorinţa ca Primăria Capitalei să facă parte din asociaţia universităţilor, sprijinind astfel promovarea Bucureştiului ca centru academic.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că “Bucureştiul este cel mai mare centru universitar al ţării, urmat de Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi alte centre universitare. Aproape jumătate dintre studenţii României învaţă în centrul universitar Bucureşti. Prin noua strategie europeană, universităţile sunt recunoscute drept un motor al schimbării şi al dezvoltării din perspectiva tranziţiei către verde, a digitalizării sau a susţinerii competitivităţii. Şi, într-adevăr, pentru dezvoltare, avem nevoie de sprijin din partea Primăriei Generale. Iar faptul că astăzi suntem aici împreună ne dă speranţă că se poate să dezvoltăm un mecanism de susţinere a mediului universitar”.

Mihnea Costoiu, Marian Preda si Viorel Jinga la întâlnirea cu primarul Capitalei și ministrul Educației / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme punctuale precum: punerea la dispoziţie a anumitor terenuri sau clădiri pentru desfăşurarea orelor de curs sau pentru înfiinţarea unor noi cămine, colaborarea în vederea organizării unui festival al universităţilor, includerea anumitor săli sau clădiri ale universităţilor în circuite turistice, înfiinţarea unui muzeu al universităţilor sau iniţierea unor campanii de promovare pe mijloacele de transport în comun.

Potrivit Agerpres, rectorii universităţilor şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Primăria Capitalei cu privire la planificarea urbană, fluidizarea circulaţiei, reabilitarea anumitor tramvaie, producerea de energie verde sau amenajarea în comun a anumitor spaţii verzi sau spaţii publice, cum ar fi zona fântânii de la Universitate.

Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

La eveniment au mai fost prezenţi Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului, administratorul public al Municipiului Bucureşti, Diana Punga, dar şi specialişti din cadrul unor departamente din Primăria Capitalei precum Cultură-Învăţământ-Turism, Urbanism sau Administraţia Străzilor Bucureşti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Subiectele și baremele de corectare de la Titularizare 2024 – Învățători au fost publicate. Candidații au avut de scris un eseu, de minimum 500 de cuvinte, în care să caracterizeze un personaj dintr-o operă ce aparține genului epic

Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației. Proba scrisă a concursului național a avut loc…
Vezi articolul

Există „mici decalaje” între formarea inițială a educatorilor și practica de la clasă, „ar trebui să ne întâlnim mai des, să fim pe aceeași pagină”, spune Viorica Preda, inspector pentru educația timpurie în Ministerul Educației

O provocare din sistemul de educație timpurie sunt „micile decalaje” care există între formarea inițială, formarea continuă ale educatorilor și practicile de la clasă, spune Viorica Preda, inspectorul general pentru…
Vezi articolul

Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste și amenință Guvernul Ciucă cu pichetări “inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă. FSLI: Condamnăm discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții în rândul bugetarilor

Cel mai mare sindicat din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, amenință Guvernul Ciucă cu proteste în stradă “la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de…
Vezi articolul