Primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, susține Ministerul Educației după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie / Ședință mâine pentru „monitorizarea situației” în care niciun elev nu a primit nicio bursă, anunțată de ME

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bursele școlare ale elevilor de la școlile și liceele private și confesionale nu au fost plătite până acum, de la începului acestui an școlar, după cinci luni de cursuri. Ministerul Educației a dat o informare jurnaliștilor acreditați, în care transmite că autoritățile administrațiilor locale „sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.” Reacția ministerului vine după ce Edupedu.ro a scris că Hotărârea de Guvern emisă la finalul anului trecut pentru plata acestor burse nu a putut fi pusă în aplicare, după cum precizează Ministerul Finanțelor, fiind adoptată la propunerea Ministerului Educației la două zile după încheierea plăților din bugetele locale pe anul 2023.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor și conform cadrului legal în vigoare, stabilit de legea Deca-Iohannis, bursele pentru elevii de la școlile private se plătesc după vechiul mecanism al burselor elevilor de la școlile de stat. Asta înseamnă că școlile ar trebui să ceară la inspectorate și la consiliile locale deschiderile de credite necesare pentru burse, acestea mai departe solicită direcțiilor de finanțe deschiderea creditelor în Trezorerie, în paralel autoritatea locală face ședință de Consiliu Local și aprobă o hotărâre de consiliul local cu sumele respective, sume care sunt alocate în conturile școlilor particulare și confesionale, iar de aici școlile le virează elevilor.

În nota de informare trimisă joi de Ministerul Educației, instituția scrie că se pot da acum și bursele restante, pe cele cinci luni din 2023, și cele pe 2024, fără să mai fie emis vreun alt act normativ și că, de fapt, hotătârea de guvern emisă degeaba, fără efecte, pe 29 decembrie, avea legătură cu modul în care se repartizau atunci banii către autoritățile locale, prin mecanismul instituit de Guvern, folosind Fondul la dispoziția Guvernului Ciolacu.

Deși niciun elev nu a primit bani pe bursele pentru care este îndreptățit, Ministerul Educației anunță că vineri, pe 26 ianuarie, are videoconferință cu inspectorii școlari, ca să „monitorizeze situația”.

Replica Ministerului Educației:

„La ora actuală, autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, prin care care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Plata burselor menționate mai sus se face din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023. Ministerul Educației depune toate diligențele necesare pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze deschiderile de credite necesare achitării tuturor sumelor către beneficiarii burselor din învățământul particular și confesional acreditat.

În acest sens, în cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, va avea loc o videoconferință cu inspectorii școlari generali în vederea monitorizării acestei situații”, a transmis Ministerul Educației jurnaliștilor acreditați.

Amintim că Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1331/2023 emisă de Ministerul Educației și aprobată pe 29 decembrie anul trecut vizează mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, la care ar fi trebuit să ajungă burse sociale și de excelență în valoare de peste 3 milioane de lei pentru primele 5 luni ale anului școlar. La propunerea Ministerului Educației, Guvernul Ciolacu a aprobat abia pe 29 decembrie anul trecut acel act normativ. Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2023, în ultima zi lucrătoare din an, și nu a avut când să-și producă efectul, potrivit răspunsului Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, Ministerul Educației a emis un act normativ cu valabilitate de două zile și acestea nelucrătoare. Procedura pe care o declanșa actul normativ, pentru a se putea face plățile pentru burse din bugetul anului 2023, nu a mai avut cum sa se ducă astfel la bun sfârșit.

Cele două zile au fost, practic, insuficiente pentru întregul traseu al aprobării banilor, de la Trezorerie până la primării, care plătesc prin consiliile locale banii de burse către elevii din școlile private și confesionale.

Edupedu.ro a scris pe 15 decembrie că bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat.

Guvernul a aprobat Hotărârea de alocare a banilor pe 29 decembrie, deși la trezorerii documentele de plată au avut termen limită de depunere cu 2 zile în urmă

La solicitarea Edupedu.ro, Direcția Generală Finanțe Publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern de alocare a banilor pentru bursele elevilor de la școlile private din fondul de rezervă pe 29 decembrie, deși la trezorerii documentele de plată au avut termen limită de depunere cu 2 zile în urmă.

Depunerea la unităţile Trezoreriei Statului a documentelor de plată prin care instituţiile publice dispun plăţi din conturile de cheltuieli bugetare a avut ca data limita 27 decembrie 2023, ora 10.00 (inclusiv pentru plățile unităților administrativ-teritoriale din municipiul București reflectate în bugetul local cu ajutorul indicatorului “Finanţarea învăţământului particular sau confesional acreditat”, cod 55.01.63).

Pe cale de consecință, la data de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a HG 1331 /29.12.2023), nu se puteau recepționa și deconta plățile de natura celor menționate de dumneavoastră”, se arată în răspunsul DGFPMB.

FOTO DOCUMENT Răspunsul Direcției generale de finanțe publice pentru Edupedu.ro:

Iată ce prevede regulamentul de acordare a burselor pentru elevii de la școlile private:

Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse de excelență olimpică I și II pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal;
b) burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic”, potrivit metodologiei cu regulile de acordare a burselor în acest an școlar.

Luni, 15 ianuarie, a fost cea mai recentă zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi. Peste 330 de lei ar urma să fie bursa de merit pe luna decembrie, cu 100 de lei mai puțin decât pragul minim stabilit prin lege, nota Edupedu.ro în urmă cu o săptămână.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu au primit încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri
UPDATE Bursele elevilor din școlile private vor fi plătite în ianuarie 2024, cu o întârziere de două luni de la termenul impus de Ministerul Educației – proiect adoptat în ședința de Guvern
Luni, 15 ianuarie, zi de plată a burselor pentru 1,2 milioane de elevi, după ce banii ar fi fost virați către școli / Peste 330 de lei ar urma să fie bursa de merit pe luna decembrie, cu 100 de lei mai puțin decât pragul minim stabilit prin lege
Exit mobile version