Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

1.359 de vizualizări
Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani) în care în prezent elevii își desfășoară orele de atelier, pentru a putea învăța acolo, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

Consiliul Local Sector 1 a aprobat în ședința de ieri, 07 februarie 2022, un proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii de negociere în vederea cumpărării acestui imobil de la actualul proprietar  pentru desfășurarea în cele mai  bune condiții a activității Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”. Din comisia aprobată ieri fac parte cinci consilieri locali și doi reprezentanți ai aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1.

Comisia mixtă de negociere își va desfășura activitatea pe o perioadă de cinci luni. La finalul negocierilor, în raport cu rezultatele acestora, raportul comisiei va fi înaintat spre aprobare finală Consiliului Local al Sectorului 1 pentru a solicita acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea Consiliului Local Sector 1 și a achiziționa pentru și în numele Municipiului București imobilul de pe strada General Berthelot nr. 56-58, se arată în comunicat.

“Am decis să inițiez demersurile pentru achiziția sediului Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, care a fost retrocedat, în vara anului 2020, Congregației Jesu. Este locul unde elevii de la acest liceu își desfășoară în prezent atelierele. Vreau să asigur continuitatea procesului educațional, să avem spații dedicate învățământului  și să păstrez pentru comunitatea locală această clădire emblematică pentru istoria Capitalei”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Noul proprietar are obligația de menține destinația de unitate de învățământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani, utilizatorul urmând să plătească o chirie lunară stabilită în conformitate cu legislația în vigoare.

Menționăm faptul că prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 Congregația Jesu și-a manifestat disponibilitatea de a vinde acest imobil în vederea păstrării destinației sale de imobil de interes public, mai scrie în comunicatul Primăriei sectorului 1.

Situația de la Liceul Nicolae Tonitza

Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” funcționează în două locații, clădirile din Str. Berthelot sunt din 1892, iar clădirile din Bd. Iancu de Hunedoara sunt: Corp A din 1960, Corp B din anul 2001 și Corp C din anul 2016.

De peste 5 ani, elevii liceului de Arte Nicolae Tonitza din București nu pot învăța în clădirea din Iancu de Hunedoara renovată complet în 2016 din cauza unor probleme tehnice care nu au putut fi remediate, fără bani suplimentari alocați de Primăria Sectorului 1.

Corpul nou al sediului din Iancu de Hunedoara a fost finalizat în 2016, dar subsolul s-a inundat la două săptămâni de la terminarea lucrărilor, neprimind astfel aviz ISU de funcționare.

În decembrie anul trecut, când zeci de părinți au protestat în stradă nemulțumiți că elevii nu au un sediu unde să facă ore cu prezență fizică, Primăria sectorului 1 spunea că “va întreprinde toate demersurile în vederea funcționării acestei clădiri cu respectarea normelor ISU, în cel mai scurt timp, astfel încât elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în condiții de securitate optime”.

“Clotilde Armand, a promis încă de la alegeri, că va aduce clădirea liceului la standardele impuse de ISU pentru obținerea avizului. Teoretic, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” are 3 corpuri de clădiri pe Bd. Iancu de Hunedoara, dintre care două corpuri nu sunt funcționale. Unul are risc seismic, iar celălalt nu are aviz ISU. Are, așa cum spuneam, o clădire nouă, finalizată în 2016, recepția fiind făcută abia în 2018, dar ea nu are nici acum autorizație ISU, lucrările la această clădire fiind blocate”, acuzau părinții în decembrie.

În replică, primarul sectorului 1 subliniază că vechea conducere a primăriei de sector nu a gestionat lucrările corespunzător. Într-un comunicat din luna decembrie spunea că „părți semnificative de lucrări de construcții și de instalații au fost executate defectuos la Corpul C al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza”. Aceasta era concluzia Raportului de expertiză tehnică extrajudiciară realizat în februarie 2017.

Raportul semnala deficiențe majore în ceea ce privește lucrările realizate la această unitate de învățământ. Lucrări executate prost, pentru care nu s-a respectat proiectul inițial. Primăria Sectorului 1 publică integral această expertiză, pentru a corecta informarea opiniei publice și pentru a prezenta în detaliu situația de la această unitate de învățământ.

Corpul “C” al Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din București, sediul din Bd. Iancu de Hunedoara, este o clădire complet nouă, recepționată în 2016, dar care nu a fost niciodată dată în folosință. De altfel, la două săptămâni de la recepția lucrărilor, subsolul clădirii a fost inundat. Prețul contractului: 18 milioane lei, cu termen de execuție 3 luni! – acuza actuala conducere a primăriei.

O parte dintre problemele constatate, în 2017: infiltrații de apă în subsol și pe terasele exterioare, probleme la adăpostul de apărare civilă, apa care stagnează în căile de evacuare din subsol, deficiențe privind măsurile de apărare contra incendiilor, existența de neetanșeități la elementele constructive exterioare au fost constatate și în 2021, când Primăria Sectorului 1 a demarat lucrări masive de reparații.

Primăria vrea să cumpere acum sediul Liceului Tonitza unde se fac orele de atelier – imobil cu peste 120 de ani de istorie

Clădirea de pe strada General Berthelot nr. 56-58 care ar urma să fie cumpărată de Primărie pentru ca elevii să poată învăța în ea,  are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcționat, la începutul secolului XX și în perioada interbelică, școala de fete “Sfântul Iosif” – școală primară și liceu de fete – aflată sub patronajul Bisericii Catolice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naționalizat de regimul comunist, în baza Decretului nr. 176 din 2 august 1948 pentru trecerea în proprietatea statului a bunurilor bisericilor congregațiilor, comunităţilor sau particularilor, ce au servit pentru funcţionarea şi întreţinerea instituţiilor de învăţământ general, tehnic sau profesional.

După naționalizare, începând cu data de 27 septembrie 1948, aici și-a desfășurat activitatea o școală tehnică și un cămin de studenți. Din 19 iunie 1959, în această clădire a fost mutată Școala medie nr. 21 cu predare în limba germană, transformată în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8 octombrie 1973,  imobilul a fost transferat în administrarea Liceului “Nicolae Tonitza.”

Pe 4 iunie 2020, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a retrocedat imobilul către Congregația Jesu (fostul Institut “Sânta Maria”), la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au fost aprobate 2.200 de angajări în învățământ, deși inițial Ministerul anunțase 3.500 posturi / Locurile de muncă noi sunt în creșe, grădinițe și școli speciale, dar și pentru personal în școlile incluse în programul Masă caldă

Vineri, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se suplimentează cu doar 2.200 numărul de locuri în învățământul preuniversitar: creșe, grădinițe, școli. Numărul este mai mic decât cel anunțat inițial…
Vezi articolul