Prima bursă din sud-estul Europei acordată unui refugiat, la Universitatea de Vest din Timișoara

135 de vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Prima bursă din sud-estul Europei pentru un refugiat a fost acordată de Universitatea de Vest din Timișoara. Rectorul Marilen Pirtea și reprezentantul special al UNCHR în România, Nisreen Rubain, au semnat, vineri, un protocol care vizează susţinerea în parteneriat a proiectelor celor două instituţii, prima beneficiară fiind o tânără din Afganistan care va primi o bursă de la universitatea timişoreană, unde este studentă în anul III, la Informatică. Bursa înseamnă cazare gratuită şi o bursă de 600 de lei lunar din veniturile universității, transmite Agerpres.

Basim Farishto, tânăra bursieră refugiată, a declarat, pentru Agerpres că a “venit aici în urmă cu cinci ani, am început studiile la Informatică, dar am fost nevoită să le întrerup un an, pentru că situaţia materială ne-a fost foarte grea şi trebuia să-mi caut ceva de lucru ca să o întreţin. Am lucrat orice. Între timp m-am căsătorit, vom vedea cum ne vom descurca (financiar, n.r.). Cel mai greu mi-a fost să învăţ limba română. E grea. După terminarea studiilor mi-aş dori să devin programator“.

Tânăra refugiată a povestit că “în Afganistan erau condiţii grele” și a venit în România, unde erau deja mama şi bunica ei, iar pe cei doi fraţi mai mici, care sunt şi ei în Timişoara, ar dori să-i atragă tot spre studii universitare la UVT, relatează agenția de presă.

Este un eveniment foarte important pentru UVT şi pentru Timişoara. Înregistrăm o premieră naţională şi chiar din sud-estul Europei. Este un acord de colaborare prin care vom oferi o bursă unui refugiat ales de UNCHR, care a optat pentru UVT. Noi am pus la dispoziţie două burse, dar până acum a fost selectat un singur student. Bursa înseamnă cazare gratuită o cameră integrală pentru studentă şi soţul ei (care nu este student, n.r.) într-un cămin studenţesc şi o bursă din veniturile proprii ale UVT, echivalentul unei burse sociale de 600 de lei lunar. De asemenea, vom ajuta studenta de ceea ce va mai fi nevoie pe parcursul anului universitar“, a declarat rectorul Marilen Pirtea, în conferinţa de presă, potrivit agenției de presă.

Pirtea a afirmat că speră ca acest exemplu să fie urmat de celelalte universităţi din România, pentru a da o şansă unor studenţi care vin în România, din anumite zone în care contextul economico-social nu permite în acest moment urmarea studiilor acolo.

Nisreen Rubain, reprezentanta Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) în România, a explicat că “puteau să se înscrie în acest program şi elevi, viitori studenţi care aveau liceul terminat şi, conform acordului, ei trebuia să deţină statutul de refugiat în România“. UVT a avut în anul universitar precedent 11 studenţi cu statut de refugiat, din Afganistan, Irak, Siria şi Nigeria, cărora li s-au adăugat alţii cinci după admiterea din acest an.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că implementează prin politici proprii mecanisme din planul consorțiului european pentru care nu a primit finanțare europeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că va implementa “prin politici proprii mecanisme ale proiectului european InclusU”. După ce proiectul de consorțiu european condus de Universitatea din Lille, în care se…
Vezi articolul

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, cu întârziere

Standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru acordarea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, propuse de CNATDCU, au fost puse în…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai reia cursurile față în față pe 28 martie / Instituția pune față în față “experiența foarte bună” a predării online și recomandările europene cu dorința autorităților naționale: “Nu recomandăm trecerea intempestivă” care poate bulversa semestrul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe activitățile ce presupun prezență fizică pe 28 martie, în urma ridicării stării de alertă, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație, ce urmează…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Alianța europeană de universități CIVIS – poziție comună, la inițiativa Universității din București, de condamnare a agresiunii și solidaritate cu Ucraina

Alianța CIVIS, ce reunește mai multe instituții europene de învățământ superior, inclusiv Universitatea din București, condamnă “orice formă de agresiune militară” și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, printr-o declarație…
Vezi articolul