În săptămâna 30 mai – 3 iunie, departamentul de Istoria și teoria artei (ITA) de la Universitatea Națională de Arte din București organizează o serie de prezentări online adresate elevilor de liceu, potrivit unui comunicat al instituției
Învățământul preuniversitar din România acordă un loc marginal imaginii, în general și istoriei artei în particular, studiată îndeobște doar în liceele de artă, potrivit reprezentanților instituției.
Întâlnirile care vor avea loc săptămâna viitoare sunt menite să îi familiarizeze pe elevii din clasele terminale și pe cei interesați cu acest domeniu captivant, să le ofere experiența de student la ITA, să le răspundă la întrebări legate de admitere, viața de student și perspectivele de carieră care îi așteaptă.
Programul întâlnirilor
Luni, 30 mai, ora 17, Vlad Bedros, Ultimul monument al Antichității. Biserica Sf. Sofia din Constantinopol
Marți, 31 mai, ora 17, Mihnea Mihail, Artă, tehnologie și expansiune în Evul Mediu
Miercuri, 1 iunie, ora 17, Ioana Măgureanu, Artemisia Gentileschi, o femeie artist într-o lume a bărbaților
Joi, 2 iunie, ora 17, Irina Cărăbaș, Cum privim arta socialistă?
Vineri, 3 iunie, ora 17, Întâlnire cu studenți și absolvenți și sesiune de întrebări despre admitere
Întâlnirile vor avea loc pe Google Meet (link de acces) și vor fi transmise live pe Facebook. Celor care vor să adreseze întrebări le recomandăm să folosească platforma Meet.
De ce istoria artei?
Petrecem tot mai mult timp în fața ecranelor și competențele de a examina critic imaginea devin tot mai importante. Istoria artei ne poate ajuta să înțelegem mecanismele de comunicare vizuală care stau la baza culturii informaționale în care trăim. Prin exerciții de analiză vizuală, cercetare istorică și dezbatere critică și prin practicarea unui demers interdisciplinar ce caracterizează disciplina în ultimele decenii, programul educațional pe care îl propune departamentul de Istoria și teoria artei oferă studenților instrumente teoretice vizuale și discursive, esențiale pentru interpretarea modului în care funcționează imaginea. Absolvenții acestui program de studii au dobândit
• familiarizare cu un bogat corpus de materiale vizuale și texte asociate
• înțelegere a contextului istoric și cultural relevant
• cunoștințe specifice unui profesionist în domeniul artei vechi, al patrimoniului și al artei contemporane
• capacitate de analiză a producției vizuale
• abilități interpretative și metode de cercetare
În centrul filosofiei de predare se află interacțiunea permanentă cu studenții la cursuri și seminarii. Cursurile sunt însoțite de proiecții de imagini și dialoghează critic cu literatura de specialitate. Prin seminarii se stimulează dezvoltarea culturii vizuale, a capacităților de argumentare și analiză critică. Predarea se desfășoară în grupuri mici, ceea ce permite o relație apropiată între studenți și profesori și încurajează o legătură strânsă între colegi.
De ce istoria artei la UNArte?
Prezența unui departament de istoria și teoria artei în cadrul unei universități de arte nu este un caz frecvent în lumea universitară internațională. Avantajul este accesul direct al studenților noștri la arta contemporană, posibilitatea de a frecventa atelierele celorlalte secții și de a înțelege aspectele tehnice ale procesului de creație, de a stabili încă din anii studenției relații în lumea artiștilor, relații extrem de utile pentru o viitoare carieră în curatoriat.
Perspective de viitor
Departamentul de Istoria și teoria artei asigură formarea specialiștilor în istoria și teoria artei, critică de artă, muzeografie, patrimoniu și management artistic. Absolvenții departamentului lucrează în muzee, galerii de artă, case de licitații, institute de cercetare, învățământ, mass-media.