Costurile de funcţionare a unităţilor de învăţământ din municipiul Tulcea vor creşte anul acesta cu aproape 3 milioane de lei, față de 2021, pe fondul creșterii prețurilor la utilități. Suma totală de 11 milioane de lei trebuie suportată din bugetul local, potrivit Agerpres.
“În acest an, sumele solicitate pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ sunt de 17,88 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei este finanţarea de la bugetul de stat prin costul standard per elev aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 194/10 februarie 2022. Diferenţa de 10,88 milioane de lei fiind necesar a se suporta din bugetul local”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Ştefan Ilie.
Potrivit edilului, în prezent, în bugetul aprobat este prevăzută doar finanţarea din bugetul local de 9,6 milioane de lei, urmând ca la următoarea rectificare de buget să se includă suma de 7 milioane de lei, costul standard per elev reglementat după ce s-a aprobat bugetul local.
Diferenţa de 1,28 de milioane de lei urmează să fie asigurată până la sfârşitul anului.
Potrivit directorului societăţii Energoterm SA, Răzvan Teodoru, preţul facturat pentru căldura furnizată în unităţile de învăţământ din municipiu este cu 78% mai mare decât cel de anul trecut. El subliniază totuși că nu toate unităţile de învăţământ din municipiul Tulcea au contracte cu noi. “Unele școli au centrale proprii, iar societatea le asigură doar mentenanţa şi s-ar putea ca preţurile prevăzute de contractele încheiate anul trecut să fie valabile şi în momentul de faţă”, a explicat situaţia directorul societăţii Energoterm SA, Răzvan Teodoru.
Potrivit Primăriei municipiului Tulcea, în anul 2021, cheltuielile de funcţionare a unităţilor şcolare au fost de 14,9 milioane de lei, sumă din care 6,7 milioane de lei a reprezentat finanţarea acordată de la bugetul de stat prin costul standard per elev, iar diferenţa a fost suportată din bugetul local.
Foto: © Richair | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
1 comment
Cat de folositor era daca aveam vacanta de iarna de 4 saptamani in loc de una de 2 in octombrie si o rusine de cateva zile in decembrie ?
La asta s-a gandit cineva ?