Prestigioasa universitate de științe politice Sciences Po din Franța introduce o probă scrisă pentru admitere, după 4 ani: candidații ar putea fi puși să redacteze o lucrare, cu bibliografie anunțată dinainte

489 de vizualizări
Foto: © Crystal Srock | Dreamstime.com
După renunțarea la concursul de intrare în 2021, Sciences Po readuce în procesul de admitere o probă scrisă, însă într-o formă „social nediscriminatorie”. Noua probă va face parte din platforma Parcoursup și va servi drept „etalon comun” pentru evaluarea echitabilă a candidaților, scrie Le Figaro étudiant.

Noul director al universității, Luis Vassy, a subliniat că nu este o revenire la vechiul concurs, ci un mod de a compara „pe picior de egalitate” performanțele candidaților, în completarea notelor din controlul continuu pe care absolvenții de liceu le au afișate în platforma națională de admitere în universități, Parcoursoup.

În 2025, o etapă de tranziție va introduce o primă versiune a acestui format, iar în 2026 noul sistem va fi implementat complet.

Conform lui Éric Cobast, specialist în pregătirea pentru admitere, proba ar putea lua forma unei „întrebări contemporane”, similară celei utilizate la INSP (fosta Școală Națională de Administrație – ENA), unde candidații sunt invitați să redacteze o notă de reflecție pe un subiect actual, cunoscut din timp, potrivit sursei citate. Aceasta ar permite evaluarea obiectivă a candidaților, fără avantaje legate de specializările studiate în liceu sau orele de pregătire pe care le-ar putea lua pentru admitere.

Luis Vassy a anunțat, de asemenea, că reforma va include o revizuire a modului de evaluare a notelor de liceu, având în vedere că Sciences Po ia în considerare toate semestrele din liceu, ceea ce poate pune o presiune excesivă asupra elevilor. Vassy a sugerat că ar putea fi stabilite criterii mai raționale, în linie cu celelalte instituții care se axează doar pe ultimii doi ani de studii liceale, mai transmite publicația citată.

Conform ultimului clasament universitar QS Ranking (2024), Sciences Po este a treia universitate în lume la domeniul de studii Politics, după Universitatea Harvard (SUA) și Oxford (Marea Britanie).

  • După cum se arată pe site-ul instituției, printre absolvenți se numără Pierre Trudeau, fost premier al Canadei, François Hollande, Jacques Chirac, François Mitterrand și Georges Pompidou, foști președinți ai Franței, dar și actualul președinte al Republicii, Emmanuel Macron.
Mai multă matematică printre cursurile de științe politice

Pe lângă proba scrisă, planul de reformă va întări studiul matematicii în primii ani de studii la Sciences Po, o schimbare apreciată de profesorul Denis Lacorne, citat de Le Figaro étudiant.

Acesta susține că, pentru formarea viitorilor economiști și funcționari, disciplinele de bază, precum limbile străine și matematica, sunt indispensabile. Reforma programului de licență, prevăzută pentru 2026, va urmări astfel dezvoltarea „capacităților cantitative” ale studenților, fără a neglija abilitățile de redactare și analiză, care trebuie, potrivit lui, să fie din ce în ce mai rafinate în contextul avântului inteligenței artificiale.

În paralel, structura scrisorilor de motivație, esențială în dosarul de admitere, ar putea fi revizuită pentru a nu favoriza social anumite categorii. Sciences Po analizează, de asemenea, integrarea noilor criterii și pentru candidații internaționali și cei din programele de acces pentru tineri din medii defavorizate, ca parte a reformei de admitere ce va fi aplicată treptat.

Foto: © Crystal Srock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministerul Educației va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare: Organele abilitate să identifice persoanele vinovate pentru distribuirea unor înscrisuri false

Ministerul Educației anunță că va face denunț penal în cazul anunțurilor false de reîncepere a anului școlar, distribuite pe rețelele de socializare. “Organele abilitate să identifice persoanele care se fac…
Vezi articolul