Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document

9.803 vizualizări
Foto: AVE
Operațiune abuzivă, de intimidare de presiune la adresa angajaților Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a președintei consiliului instituției, Mariana Dogaru. Potrivit surselor Edupedu.ro, aceasta le-a transmis tuturor angajaților ARACIP un ultimatum ca să spună ce sursă are un articol publicat pe Edupedu.ro, considerat de aceasta critic la adresa sa. Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Ligia Deca, a recomandat depunerea unei solicitări la biroul de presă, solicitare care nu a mai primit răspuns nici la 55 de zile de la depunere. În schimb, potrivit surselor Edupedu.ro, Mariana Dogaru a devenit o apropiată a ministrei, aceasta fiind implicată activ în procesul de scriere a proiectelor de legi ale Educației în varianta Deca.

Pe 15 decembrie 2022, Edupedu.ro relata despre cum s-a instituit prin decizie personală a președintei ARACIP, Mariana Dogaru, un atestat pentru școli printr-un formular care fusese abrogat de o hotărâre de guvern. Pe baza atestatului respectiv școlile acreditate primesc anual finanțarea de la stat.

În ziua următoare, pe 16 decembrie, președinta consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, declanșează o anchetă internă cu amenințări către toți angajații, potrivit surselor Edupedu.ro. Solicitarea era ca în termen de câteva ore aceștia să spună de unde a avut Edupedu.ro decizia pe care a publicat-o, prin care Dogaru a înființat acel atestat. Nota de serviciu emisă de aceasta vorbea despre „documente cu caracter intern” și prevedea ca „până la data de 16.12.2022, ora 11:00, să ne comunicați în scris dacă aveți cunoștință de modalitatea în care documentele interne ale ARACIP făcute publice în articolul menționat mai sus au ajuns în posesia jurnaliștilor”.

Foto: Nota de serviciu a presedintei consiliului ARACIP din 16 decembrie 2022

Conform surselor Edupedu.ro, toți angajații au fost puși să dea declarații și note explicative pe această temă.

Tot pe 16 decembrie am solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, o reacție în acest caz. Întrebările la care am solicitat răspuns erau următoarele:

1. Este legal atestatul înființat prin decizie de președintele consiliului ARACIP, care nu are în atribuții așa ceva? Școlile pot primi finanțarea per elev în continuare, pe baza acestuia?
2. Ce pozitie aveți față de demersurile făcute în interiorul institutiei de către președintele consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, conform surselor noastre, prin care aceasta presează angajații să divulge sursele unui articol jurnalistic?

Răspunsul Ligiei Deca a fost sec – „Vă invit să direcționați solicitarea pe adresa Biroului de presă”.

Au trecut 55 de zile de la momentul respectiv și în tot acest timp am solicitat de mai multe ori răspunsul pentru solicitarea trimisă, care, potrivit legii, ar fi trebuit să apară în cel mult 30 de zile. Conform surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a cerut instituției din subordine, ARACIP, un punct de vedere, iar Mariana Dogaru nu ar mai fi răspuns niciodată acelei cereri, astfel că solicitarea a fost „îngropată”.

Reamintim că pe 31 august, Mariana Dogaru a dat o decizie prin care se păstrează formatul de atestat, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. În preambulul deciziei președintei consiliului ARACIP, aceasta invocă HG 993/2020 cu modificările și completările ulterioare, chiar actul normativ care abrogă modelul de atestat pe care aceasta a decis din proprie inițiativă să îl aprobe pentru a fi din nou eliberat către școli. De menționat că nu există niciun act normativ care să precizeze că președintele consiliului ARACIP ar trebui să aprobe acest model de atestat sau că atestatul astfel aprobat, prin semnătura Marianei Dogaru, ar avea vreo valabilitate juridică sau administrativă.

Practic, ARACIP eliberează acum unităților de învățământ, școli sau grădinițe, atestate care nu există, ca model de certificat, în vreun act normativ, iar pe baza acestor atestate fără suport legal, unitățile de învățământ primesc finanțarea după evaluările din perioada de după obținerea acreditării.


12 comments
  1. Da asa este a lucrat la Legile educatiei a spus lucru acesta in gura mare in cadrul sedintelor saptamanale la aracip unde ne convoaca doar pentru a o asculta pe ea si pe Luciana Traistaru. Si asa este daca nu vrem sa semnam procesul verbal in urma acestei ”sedintei” colegii sunt chemati si certati de ce nu semneaza acel pv. Din pacate noi cerem date despre bullying de la scoli dar ce sa vezi bullying-ul se practica la aracip asa cum se mentioneaza mai sus. Stiti proverbul ala ”Sa te feresti de saracu’ care s-a ajuns, de prostu’ care a ajuns sef si de taranu’ aflat intr-o pozitie de putere!”.

  2. Aroganta o ai cand esti prost si nu stapanesti bine domeniul in care lucrezi. Din comentarii am inteles cine conduce aceasta institutie: o frustrata. Am inteles de fapt ca doamna are niste probleme psihice, traume si frustrari din trecut. Vreti sa spuneti ca mama mare a lucrat la Legile educatiei? Wow d aia sunt asa criticate legile Deca si acum inteleg si de ce. Pai se vede pe fata ei cat de incompetenta este. Dute acasa mamaie!

  3. STIATI CA ARACIP NICI NU TREBUIA SA EXISTE CONFORM RECOMANDARILOR CONFERINTELOR MINISTRILOR EDUCATIEI DIN EU 16??!!… Cum ramane cu SIMULAREA asigurarii calitatii educatiei – de 18 ani, din 2005 incoace, datorita trist-celebrei OUG 75-2005 – in invatamantul preuniversitar si cel superior, doar pentru a justifica birocratic si rupt de realitate finantarea anuala bugetara a fiecarei scoli si universitati acreditata de ARACIP si ARACIS, dar eludand complet principiile, tehnicile si instrumentele Managementului calitatii ???
    Autorii OUG 75-2005 nu au avut vointa politica si competentele necesare abordarii, conceperii si implementarii unei reale/ nesimulate asigurari a calitatii educatiei, pe baza standardelor internationale (bine cunoscute si aplicate la noi mai ales in mediul privat dar si in tot mai multe entitati publice)… A rezultat o monstruoasa, costisitoare, ineficienta deci INUTILA birocratie determinata de pretentiile ARACIP si ARACIS ca fiecare scoala/ universitate sa produca periodic o mare cantitate de documente – chipurile doveditoare ale indeplinirii/ satisfacerii numeroaselor criterii (denumite la noi „standarde” pentru impresia artistica!) prestabilite din birourile ARACIP si ARACIS, fara implicarea si consultarea celor care ar trebui sa le si realizeze…In plus a fost ocultata cu buna stiinta vechea constatare – valabila nu numai in Romania !! – „HARTIA SUPORTA ORICE”
    Multi cercetatori straini dar si romani au demonstrat si explicat de peste un deceniu ceea ce ei denumesc „ESECUL INTERNALIZARII ASIGURARII CALITATII EDUCATIEI IN SCOLILE SI UNIVERSITATILE ROMANIEI” (adica lipsa totala de interes, competente si activitati specifice la nivelul fiecarei scoli si universitati pentru a implementa si utiliza Managementul calitatii, una din etapele acesteia fiind exotica Asigurare a calitatii, ambele fiind ignorate total – in fond si forma – de decidentii Romaniei, inclusiv de presedintele care a promulgat Legea 87-2006 de aprobare a OUG 75-2005)… In conferinte si reviste stiintifice din strainatate si Romania, unii autori straini si romani (inclusiv membri ai echipei unui coautor al OUG 75-2005) au demascat public acest contraproductiv demers pseudo-stiintific intitulat pompos “modelul Leviathan”, dovedit a fi total ineficient si necesitand abrogarea OUG 75-2005….Oricine poate constata astazi, dupa 18 ani de simulacre, ca nici nu se mai poate vorbi de calitatea educatiei in scolile si universitatile romanesti, ci predominant de NON-CALITATE, avand in vedere numeroasele CONTRAPERFORMANTE – tot mai multe, evidente si grave – mai ales in invatamantul preuniversitar, cu toate enormele resurse financiare irosite doar pentru a simula asigurarea calitatii educatiei (si a justifica finantarea bugetara) si in ciuda frecventelor interventii publice privind subfinantarea cronica a educatiei in Romania… Ce se va intampla cu OUG 75-2005 in promisul proces de restructurare a educatiei nationale? Din prima versiune a proiectelor de legi reieșea ca se va abroga Legea 87- 2006 de aprobare a OUG 75- 2005, dar dacă citești integral cele 320 pagini ale proiectelor constați ca mai toate prevederile trist celebrei OUG 75-2005 au fost introduse SMECHERESTE în noile proiecte!!! Asa se explica probabil și intarzierea / refuzul de-a publica noua versiune a proiectelor de lege….INCREDIBIL!
    Contrar recomandarilor ministrilor educatiei din EU16, pana in 2004 de-a introduce asigurarea calitatii educatiei doar in invatamantul superior (bazata pe modelele PDCA, ISO 9000, EFQM), dar si ignorand atat fundamentele acestor recomandari cat si REALA asigurare a calitatii educatiei, coautorii OUG 75-2005 au introdus SIMULAT asigurarea calitatii educatiei si in invatamantul preuniversitar (probabil pentru a epata si a da un “exemplu” CE si UE de ceea ce dorim si putem face noi, in Romania !!) … In consecinta, ARACIP nici nu ar fi trebuit sa existe !!!! Inclusiv pentru ca nu are echivalent in statele membre ale UE!!!…. Dar si pentru ca, in 18 ani de simulacre si uzurpare a conceptului, cu numerosi impostori care se fac ca asigura calitatea educatiei si mai ales CU O INUTILA BIROCRATIE MONSTRUOASA, a consumat resurse financiare imense doar pentru A JUSTIFICA chipurile finantarea bugetara a celor cca 6300 unitati de invatamant din preuniversitar … Cu costuri imense acoperite de scoli din propriile resurse si asa insuficiente… PANA CAND vor mai continua aceste CONTRAPRODUCTIVE SIMULACRE in Romania? Curtea de conturi, având doar rol de audit, se face ca nu vede simulacrul, impostura si uzurparea iar Ministerul Finanțelor, care aproba finantarea educatiei, habar nu are ce înseamnă reala asigurare a calității și nu vede simulacrul instaurat de 18 ani în educație, neavând implementat, ca și ANAF, dar în opoziție cu alte entități publice, un real Sistem de management al calității certificat de un organism de certificare acreditat…. Pana când vom continua sa ne furam caciula?

  4. Si eu lucrez in cadrul ARACIP si pot sa confirm cu stupoare faptul ca Doamna Presedinte Mariana Dogaru este obsedata de mania persecutiei. Angajatii care nu impartasesc aceleasi idei, care fac observatii argumentate pe legislatie, care nu semneaza documente sunt chemati si sunt mustrati de aceasta Doamna Presedinte, cu toate ca unii au experienta si un cv mult mai bun ca al ei.
    Suntem ascultati pe la usi, birouri, holuri, camere de luat vederi, calculatoarele, verificati din toate punctele de vedere de catre Conducerea ARACIP.
    Este inadmisibil ca in aceasta institutie care se ocupa de calitatea educatiei tocmai aici sa existe aceast comportament ca in DOLJ.

  5. Lucrez in cadrul ARACIP si voi face urmatoare mentiuni:
    – Ceea ce a relatat Edupedu este adevarat mai ales ca in cadrul ARACIP exista o hartuire, teroare, control obsesiv la adresa unor angajati care nu se numara printre preferatii acestei duamne.
    – In fiecare saptamana ni se cer rapoarte de activitate, note explicative, tot felul de nimicuri care nu fac obiectul muncii.
    – Cei care au experienta didactica, profesionala, nu sunt luati in considerare de aceasta eminenta cenusie deoarece sunt peste ea ca inteligenta, ba din contra sunt denigrati.
    – Juristii 2 la numar, resursa umana, toate departamentele, directiile sunt controlate obsesiv de aceasta duduie care e lipsita total de experienta.
    Este obsedata de control, este obsedata de aceasta hartuire la care suntem supusi, este obsedata ni nu accepta personalul care pune punctul pe I, este obsedata de tot ce inseamna HARTUIRE!
    Edupedu FELICITARI!

    1. Din nefericire, am interacționat şi eu cu dna Dogaru şi mi-am creat o oarecare părere. Este lipsită total de profesionalism şi foarte arogantă. Se crede superioară tuturor, cei din jurul său fiind doar nişte amărâți de umplutură. Citind comentariile, am înțeles cum anume a reuşit această doamna insipidă să ajungă pe un astfel de post: eternele pile/ prietenii/ relații. Eu, personal, nu cred că ne mai facem bine în țara asta.

  6. Vai, vai, dl Iosifescu ce ați „crescut” la sânul dvs…!
    Așa aberații nicicând nu am văzut!
    În primul rând „atestatul de calitate” – o primă aberație care nu este ÎN LEGEA ASIGURĂRII CALITĂȚII (OUG 75/2005). Nu are logică acest atestat și, mai grav, în primul rând dna președintă aracip nu înțelege (nici nu cred că va putea cândva!) filosofia unui astfel de atestat! Nu l-a înțeles nici dl Iosifescu (mentorul și „soarele” dnei Dogaru în ale calității…)!
    Îi sugerăm, ca prim exercițiu privind „asigurarea calității” – să încerce o certificare ISO 9001 (oricum semi -obligatorie pentru instituțiile statului…. ). Să înțeleleagă, cât de cât ce înseamnă un standard și mai tarziu -alte probleme! Nu este admis ca tocmai agenția de calitate să nu aibă o certificare ISO ( cel mai cunoscut standard de calitate!)
    În al doilea rând, în OUG 75/2005 nu există „neacordare de autorizare prin ordin de ministru” – altă aberație introdusă intenționat în HG (care este, potrivit tehnicilor normative) sub lege ! Sau nu?
    Și multe, multe „aberații” … Dna în sine intră într-un vârtej în care are o singură cale – să devină generator de aberații aracip!
    Ne pare rău, dar nu cumva pălăria este cam mare?!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premieră în București: Niciun elev din clasele V-VII și IX-XI de la Școala Centrală nu vine fizic la școală săptămâna aceasta, iar de luni părinții elevilor de-a VIII-a și a XII-a au solicitat trecerea în online de teama infectării înaintea examenelor, anunță directorul colegiului

Premieră în București: niciun elev din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a nu merge săptămâna aceasta fizic la Școala Centrală, după ce…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre schimbarea Evaluării Naționale în examen multidisciplinar: Ar fi un lucru bun dacă am avea o echipă de fotbal cu 11 atacanți? Structura actuală a Evaluării Naționale asta produce: roboței de rezolvat probleme standardizate. Or viața nu îți prezintă probleme standardizate

„Oameni buni, apărați ideile bune, cereți-le, că altfel tot proștii o să vă conducă!” Apelul vine de la fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care în 2011 a aplicat Legea…
Vezi articolul