Mai multe inspectorate școlare fac presiuni pe școli să facă plățile pentru voucherele de vacanță până miercuri, 31 mai, în contextul în care peste 170.000 de profesori și alte mii de angajați sunt în grevă generală, potrivit organizațiilor care îi reprezintă. Mai mult, inspectoratele amenință secretariatele și birourile de contabilitate din școli că, în caz contrar, se vor bloca salariile în luna iunie, invocând un ultimatum dat de Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro.
Termenul de plată pentru voucherele de vacanță acordate angajaților din Învățământ în anul 2023 este 31 mai, conform mai multor mesaje de la Inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) către școli. Precizările de la inspectorate ar veni în urma unei recente videoconferințe pe tema voucherelor de vacanță. Situațiile vin din județe precum Constanța, Harghita, Mehedinți și Prahova.
Dacă plățile pentru aceste tichete nu sunt făcute de către școli obligatoriu până la finalul lunii, atunci Ministerul Educației nu face deschidere de credite pentru plata salariilor din luna iunie, conform surselor Edupedu.ro. Mai exact, salariile din luna viitoare sunt în pericol, atrag atenția inspectoratele.
Potrivit surselor citate, sunt făcute și în școli presiuni de către directori, pe contabili, să lucreze pentru a alimenta vouchere și a plăti în continuare burse și facturi, în contextul în care și aceștia sunt o categorie de lucrători, anume personalul didactic auxiliar, care are dreptul să ia parte la greva generală inițiată de profesori (personal didactic de predare) și să nu lucreze, ca formă de protest. „În aceste cazuri în care refuzăm să lucrăm, directorii ar trebui să opereze ei în aplicația Revisal (n. red. în care se ține registrul evidenței salariaților), ceea ce mulți nu știu și nu vor să facă, așa că tot pe noi (n. red. contabilii) pică sarcinile lunare. Altfel am paraliza școala și rămânem în urmă cu toate”, spune un administrator financiar de școală pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului.
- Am solicitat Ministerului Educației un punct de vedere în acest caz. În momentul primirii, îl vom publica.
Document cu prevederi inclusiv despre amenzi, trimis de Ministerul Educației în școli, demontat de sindicate
Sindicatele din învățământul preuniversitar au demontat recent un document trimis de Ministerul Educației, care conținea prevederi din legislație care ar avea legătură cu conflictul de muncă. Adresa de la minister a fost trimisă în prima zi de grevă generală și a plecat de la cabinetul secretarului de stat Sorin Ion, cu acordul secretarului general, Ioana Lazăr.
Edupedu.ro. a scris că Ministerul Educației a făcut precizări pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală. Prevederi din trei acte normative au fost puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor. Despre acestea, liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a acuzat că sunt presiuni din partea Ministerului Educației pentru ca profesorii să oprească greva generală.
Singura indicație din documentul ministerial era că vine în sprijinul solicitărilor transmise Ministerului Educației de către directorii unor școli, după care sunt înșirate 9 pagini de „dispoziții legale aplicabile“, adică articole de legi și hotărâri de guvern. Conform contractelor de mandat încheiate cu inspectoratele școlare, directorii de unități de învățământ nu pot intra în grevă.
Foto: © Sureeporn Teerasatean | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.