Administrația Prezidențială a “răspuns” luni, după o săptămână, la solicitarea trimisă de EduPedu.ro ca președintele Klaus Iohannis să lămurească afirmațiile sale cu privire la opțiunea ca școlile să rămână închise. Deși întrebările vizau explicit declarații ale președintelui, instituția ne îndeamnă să căutăm răspunsuri la guvern și face doar referiri vagi la “consultări cu reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor abilitate”, fără să precizeze niciun nume de instituție și persoană.
- EduPedu.ro a cerut lămuriri Președinției în condițiile în care autoritățile au evitat în mod constant să explice raționamentul și temeiul deciziei de închidere a școlilor – inclusiv a școlilor primare și a școlilor din localități unde nu se înregistrează cazuri Covid-19, contrar abordării din marea majoritate a țărilor europene.
Ce a întrebat EduPedu.ro:
La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Iohannis declara că:
- Recomandările (Organizației Mondiale a Sănătății) sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. Deci atunci când pot să meargă în condiții de siguranță.
- În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate și din păcate este necesar să se facă învățământ online.
- Cu cât mai bine respectăm noi regulile, cu atât mai ușor se pot întoarce copiii la școală.
Având în vedere și faptul că președintele a fost cel care, la începutul lunii noiembrie, a anunțat decizia de închidere a școlilor, EduPedu.ro a solicitat Președinției răspunsuri la următoarele întrebări:
1. Cine nu poate garanta măsurile care să îi țină pe elevi în siguranță, având în vedere că în septembrie guvernul liberal a considerat că se pot deschide școlile în siguranță?
2. Care sunt măsurile care nu pot fi respectate?
3. Exista regula scenariilor: în scenarii roșii, precum în București sau Sibiu, de exemplu, să se închidă școlile, dar să rămână deschise acolo unde nu sunt riscuri (nu sunt cazuri în comunitatea locală, de exemplu). Această strategie de ce nu mai poate fi aplicată în cazul școlilor?
4. A cerut Președintele guvernului liberal să ia măsuri care să permită predarea la clasă, așa cum au fost luate în alte țări unde școala este ultima care se închide, precum închiderea mall-urilor sau a diverselor servicii și magazine neesențiale “fizice”? Dacă da, ce măsuri a cerut mai exact și care a fost răspunsul?
5. Singurele țări care au închis până acum școlile aveau o situație epidemiologică mult mai gravă decât a României și au închis școlile laolaltă cu multe alte activități sociale și economice. Țări care au o situație mai gravă decât a României (Cehia, Belgia) au redeschis oricum școlile pentru clasele mici, cel puțin. România de ce ține și clasele mici închise, în condițiile în care experiența europeană de până acum și cercetările existente în acest moment sugerează că elevii cu vârste mici nu contribuie semnificativ la transmisia virusului? Pe baza cărui raționament și căror argumente științifice au fost luate deciziile, în cazul României? (Precizați, vă rugăm, sursa acelor date și cercetări științifice)
Întrebările au fost transmise pe 30 noiembrie. “Răspunsul” a venit o săptămână mai târziu, după alegeri și nu răspunde, de fapt, niciuneia dintre întrebări. Jurnalistul EduPedu.ro este îndemnat să ceară guvernului detalii suplimentare cu privire la afirmațiile președintelui, pentru că ar avea “caracter tehnic”.
Răspunsul Administrației Prezidențiale:
“Răspuns solicitare informații de interes public
Ca urmare a solicitării dumneavoastră făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
Președintele Klaus Iohannis a organizat o serie de consultări cu reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor abilitate cu privire la problematica desfășurării procesului educațional în contextul epidemiologic actual. Astfel, deciziile anunțate de Președintele României au fost luate în baza argumentelor aduse de instituțiile abilitate și de experți din domeniu, dar și luând în considerare evoluția numărului de cazuri de COVID-19 înregistrat la nivelul țării noastre, precum și particularitățile contextului românesc.
Având în vedere caracterul tehnic al întrebărilor dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Guvernului României pentru detalii suplimentare.
Departamentul Comunicare Publică”
Informații de background
Amintim că, pentru prima dată în istoria recentă, toți elevii din România învață exclusiv online încă din primul semestru, până cel puțin pe 9 decembrie, toate școlile și grădinițele fiind închise din cauza pandemiei COVID-19 pe data de 9 noiembrie 2020.
Elevii din România mai au două săptămâni de școală, până la prima vacanță, și 2 zile până când Guvernul trebuie să decidă cum vor continua cursurile.
Pe 23 decembrie 2020 începe vacanța de Crăciun, care durează două săptămâni și jumătate, până pe 10 ianuarie 2021, prevede structura anului școlar 2020-2021.
Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)
Cursuri: Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă: Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri: Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021
Semestrul al II-lea (17 săptămâni)
Cursuri: Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021
- Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie
Cursuri: Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021
- Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai
Cursuri: Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.
Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.