Președinția refuză să explice afirmațiile președintelui Klaus Iohannis cu privire la decizia ca toate școlile să rămână până acum închise

10.209 vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captura Facebook.com – Guvernul Romaniei
Administrația Prezidențială a “răspuns” luni, după o săptămână, la solicitarea trimisă de EduPedu.ro ca președintele Klaus Iohannis să lămurească afirmațiile sale cu privire la opțiunea ca școlile să rămână închise. Deși întrebările vizau explicit declarații ale președintelui, instituția ne îndeamnă să căutăm răspunsuri la guvern și face doar referiri vagi la “consultări cu reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor abilitate”, fără să precizeze niciun nume de instituție și persoană.
  • EduPedu.ro a cerut lămuriri Președinției în condițiile în care autoritățile au evitat în mod constant să explice raționamentul și temeiul deciziei de închidere a școlilor – inclusiv a școlilor primare și a școlilor din localități unde nu se înregistrează cazuri Covid-19, contrar abordării din marea majoritate a țărilor europene.
Ce a întrebat EduPedu.ro:

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Iohannis declara că:

  • Recomandările (Organizației Mondiale a Sănătății) sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. Deci atunci când pot să meargă în condiții de siguranță.
  • În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate și din păcate este necesar să se facă învățământ online.
  • Cu cât mai bine respectăm noi regulile, cu atât mai ușor se pot întoarce copiii la școală.

Având în vedere și faptul că președintele a fost cel care, la începutul lunii noiembrie, a anunțat decizia de închidere a școlilor, EduPedu.ro a solicitat Președinției răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Cine nu poate garanta măsurile care să îi țină pe elevi în siguranță, având în vedere că în septembrie guvernul liberal a considerat că se pot deschide școlile în siguranță?

2. Care sunt măsurile care nu pot fi respectate?

3. Exista regula scenariilor: în scenarii roșii, precum în București sau Sibiu, de exemplu, să se închidă școlile, dar să rămână deschise acolo unde nu sunt riscuri (nu sunt cazuri în comunitatea locală, de exemplu). Această strategie de ce nu mai poate fi aplicată în cazul școlilor?

4. A cerut Președintele guvernului liberal să ia măsuri care să permită predarea la clasă, așa cum au fost luate în alte țări unde școala este ultima care se închide, precum închiderea mall-urilor sau a diverselor servicii și magazine neesențiale “fizice”? Dacă da, ce măsuri a cerut mai exact și care a fost răspunsul?

5. Singurele țări care au închis până acum școlile aveau o situație epidemiologică mult mai gravă decât a României și au închis școlile laolaltă cu multe alte activități sociale și economice. Țări care au o situație mai gravă decât a României (Cehia, Belgia) au redeschis oricum școlile pentru clasele mici, cel puțin. România de ce ține și clasele mici închise, în condițiile în care experiența europeană de până acum și cercetările existente în acest moment sugerează că elevii cu vârste mici nu contribuie semnificativ la transmisia virusului? Pe baza cărui raționament și căror argumente științifice au fost luate deciziile, în cazul României? (Precizați, vă rugăm, sursa acelor date și cercetări științifice)

Întrebările au fost transmise pe 30 noiembrie. “Răspunsul” a venit o săptămână mai târziu, după alegeri și nu răspunde, de fapt, niciuneia dintre întrebări. Jurnalistul EduPedu.ro este îndemnat să ceară guvernului detalii suplimentare cu privire la afirmațiile președintelui, pentru că ar avea “caracter tehnic”.

Răspunsul Administrației Prezidențiale:
Răspunsul președinției la solicitarea Edupedu.ro / Foto: Edupedu.ro

“Răspuns solicitare informații de interes public 

Ca urmare a solicitării dumneavoastră făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele: 

Președintele Klaus Iohannis a organizat o serie de consultări cu reprezentanți ai Guvernului României și ai instituțiilor abilitate cu privire la problematica desfășurării procesului educațional în contextul epidemiologic actual. Astfel, deciziile anunțate de Președintele României au fost luate în baza argumentelor aduse de instituțiile abilitate și de experți din domeniu, dar și luând în considerare evoluția numărului de cazuri de COVID-19 înregistrat la nivelul țării noastre, precum și particularitățile contextului românesc. 

Având în vedere caracterul tehnic al întrebărilor dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Guvernului României pentru detalii suplimentare. 

Departamentul Comunicare Publică”

Informații de background

Amintim că, pentru prima dată în istoria recentă, toți elevii din România învață exclusiv online încă din primul semestru, până cel puțin pe 9 decembrie, toate școlile și grădinițele fiind închise din cauza pandemiei COVID-19 pe data de 9 noiembrie 2020.

Elevii din România mai au două săptămâni de școală, până la prima vacanță, și 2 zile până când Guvernul trebuie să decidă cum vor continua cursurile.

Pe 23 decembrie 2020 începe vacanța de Crăciun, care durează două săptămâni și jumătate, până pe 10 ianuarie 2021, prevede structura anului școlar 2020-2021.

Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.

DOCUMENT Structura anului școlar 2020-2021 – documentul publicat în Monitorul Oficial:
Structura anului școlar 2020-2021 / Foto: Monitorul Oficial


Citește și:
OFICIAL Tezele au fost anulate pentru acest an școlar prin ordin de ministru. Noua modalitate de calcul a mediei, care va fi trecută în catalog tot cu cerneală roșie
Cum se calculează mediile elevilor pe semestrul I, fără teze. Monica Anisie: Media semestrială se calculează prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor din evaluarea continuă, la cel mai apropiat număr întreg
Calendar Evaluarea Națională 2021: Examenele încep pe 22 iunie, cu proba scrisă la Limba română
Calendarul de admitere la liceu 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial: Repartizarea computerizată la liceu are loc pe 16 iulie / Când sunt probele de aptitudini, de limbă modernă și admiterea elevilor cu CES
Elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor face pregătire la școală și vor avea teste de antrenament, în semestrul al doilea – anunță Monica Anisie
Bac 2021 Calendarul oficial al examenului: probele scrise sunt între 28 iunie – 1 iulie, rezultatele vor fi afișate pe 5 iulie. În sesiunea de toamnă probele scrise sunt înaintea celor de competențe
Ministerul Educației vine cu precizări despre cum va continua școala, după ce noul secretar de stat a spus că speră ca în semestrul II să se facă ore față în față: În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom stabili modalitățile de continuare a activităților din învățământ
Structura anului școlar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial: Școala începe pe 14 septembrie 2020, iar în semestrul II sunt două vacanțe de Paște


1 comment
  1. Iata de ce trebuie inchise scolile:
    https://www.news.ro/social/o-petrecere-intr-un-bloc-din-mamaia-stricata-de-politisti-12-tineri-majoritatea-minori-au-fost-amendati-cu-2-750-de-lei-1922401505002020121319640182

    Daca scolile erau deschise, acesti tineri, posibil infectati, s-ar fi prezentat a doua zi la ore.
    Colegii lor, care nu au participat la petrecere, parintii acestora, profesorii, de ce sa-si riste sanatatea? Pentru ca unii nu vor sa respecte niste reguli de bun simt?
    Mai lasati propaganda cu deschiderea scolilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Rotirea elevilor în bănci” cel puțin o dată pe modul – măsură propusă în proiectul de metodologie pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare / Elevii din grupurilor vulnerabile nu vor fi așezați în ultimele două bănci

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Printre măsurile recomandate este și rotirea periodică a…
Vezi articolul

PROIECT Ministerul Educației se pregătește să ceară 40 de milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru renovarea căminelor studențești / Creșterea bugetului este de aproape 40% față de suma acordată inițial instituției pe această componentă

Ministerul Educației solicită 40.000.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației pe anul 2024, potrivit unui proiect de hotărâre, document pus în…
Vezi articolul

AUR solicită ministrului Educației să includă Limba Română, Istoria și Engleza în lista olimpiadelor școlare / As vrea să cred că eliminarea Limbii române și a Istoriei din cadrul olimpiadelor școlare este doar o scăpare, spune George Simion

Includerea Limbii Române, a Istoriei şi a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza concursuri naţionale (Olimpiade) în anul şcolar 2021 – 2022, este solicitată ministrului Educației…
Vezi articolul