Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur pe profesorii care de 9 zile sunt în grevă pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată”. „Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație intreaga care da Evaluare Nationala. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum in ce temei mai continuă greva?”, a declarat astăzi, 1 iunie 2023, președintele Klaus Iohannis.
- Amintim că Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis astăzi, într-un gest fără precedent, să aprobe, într-o ședință de guvern convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin Ordonanță de Urgență, majorările salariale etapizate pe 3 ani și respinse deja aseară de profesorii care sunt de 9 zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani. Abia după ce a aprobat OUG-ul, Executivul condus de fostul general în armată Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții la Palatul Victoria pe reprezentanții profesorilor.
Klaus Iohannis, declarații:
- Toată clasa politică a neglijat educația 30 de ani. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Știm toți că educația se face cu mult entuziasm, dăruire, dar nu vine pe gratis. Dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta au fost foarte supărați când din proiectul legii educației a fost scoasă partea cu salarizarea. În lege era prevăzută cu salariul mediu. Când a fost scos articolul, oamenii s-au simțit jigniți. De aceea am spus că solicitările lor sunt legitime.
- Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pornește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt.
- În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.
- Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt un fel de interfață. Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc si consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum funcționează o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât corect să dea această Ordonanță, fiindcă a ințeles că sunt solicitări legitime și le garantează indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți.
- Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă greva.
- Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
VIDEO Criticile adresate de președinte, profesorilor (minutul 17:04):
Declarațiile integrale, aici:
Jurnalist: Aș dori să știu dacă dumneavoastră mai înțelegeți ce se întâmplă în țară, în condițiile în care, am văzut, ministrul de Interne a avut o discuție cu polițiștii care lăsau să se înțeleagă că vor ieși în stradă și după această discuție le-a oferit suficiente fonduri, creșteri salariale încât să nu mai facă grevă, în timp ce profesorii se chinuie deja de aproape două săptămâni să obțină o majorare salarială consistentă sau satisfăcătoare și nu reușesc acest lucru – au discutat inclusiv cu dumneavoastră, au ieșit nemulțumiți. Cine greșește, abordarea Guvernului, a ministrului de Finanțe, ministrului Educației, a întregului Guvern?
Președintele României: Întreaga clasă politică a neglijat educația timp de 30 de ani aproape. Prima dată când educația a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia programului meu sau proiectului meu „România Educată”. Acum, sigur, știm cu toții că educația se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire. Este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis. Și dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au fost foarte supărați când, în Parlament, din proiectul legii a fost scoasă exact partea cu salarizarea, fiindcă acolo inițial a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învățământ la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simț să nu începi de sus, să începi din medie. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simțit jigniți și de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime. Deci, odată și odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială. Greva a arătat politicienilor și românilor că și dascălii știu să-și ceară drepturile.
După ce s-a negociat în repetate rânduri și după ce au fost la mine și am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde, în principiu, două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie și asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Deci, încă o dată, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța de urgență care s-a dat astăzi. Al doilea lucru tot ușor de înțeles, oamenii au spus, bun, și până atunci? Și până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei în plus la salariu și personalul nedidactic primește, cred că sunt 400 lei lunar.
Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung grila de salarizare care va fi în noua legea salarizării unice, dar a avut grijă și pe termen scurt, să existe această compensație în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus, când va apare noua lege? Și Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante. Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață, cum sunteți voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc și consultă oamenii.
Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere pe această bază. De aceea, Premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanță indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toți, și eu, și Guvernul, și coaliția, fiindcă a fost Premierul împreună și cu Președintele Camerei în discuție, au înțeles că sunt solicitări legitime și le garantează, indiferent de ce se negociază cu acești reprezentanți ai sindicatelor. Eu sper să se înțeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.
Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creșteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanță, garanții că Guvernul se va ține de ce a promis și atunci eu cred că foarte mulți dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur și simplu la școală și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care trebuie să dea BAC și să meargă la universități. Deci, îi punem în dificultate? Este o generație întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Și dacă liderii de sindicat naționali și județeni nu se înțeleg între ei, dascălii vor înțelege foarte bine acest semnal. Și ca să vă răspund și la treaba cu poliția, în învățământ, în educație, pe Legea 153, cea existentă, cu salarizare unică, sistemul educațional a fost deja la maxim de anul trecut. Deci, încă de anul trecut Guvernul Ciucă a crescut toată grila până la maxim. Nu același lucru se întâmplase la polițiști. Și ceea ce s-a discutat și s-a negociat cu polițiștii este să fie ei aduși la grila deja existentă. Deci sunt două lucruri foarte diferite. La polițiști li se dă pe vechea lege ce trebuia să se mai completeze până sus, lucru care pentru educație s-a întâmplat deja în 2022, iar creșterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în Legea 153.
Jurnalist: Era diferența de abordare, dacă îmi permiteți. La polițiști nici nu a fost nevoie să iasă în stradă și s-au găsit soluții, profesorii au avut nevoie de două săptămâni aproape ca să li se dea ceea ce au cerut, deși putea să li se dea de la început.
Președintele României: Nu vreau să fac aprecieri asupra modului de organizare a sindicatelor din diferite sectoare.
Jurnalist: Greva din educație a creat un tumult și pe scena politică și, astăzi, după ultimele decizii de care aminteați și dumneavoastră, aceste ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, Guvernul a anunțat, negocierile cu profesorii s-au încheiat, sindicatele au anunțat greva continuă. Nu știm ce se va întâmpla de luni încolo. Am văzut și profesorii foarte nervoși când au ieșit liderii de la discuțiile cu dumneavoastră, zilele trecute, deși liderii păreau împăciuitori și spuneau că au promisiuni și garanții din partea dumneavoastră, profesorii spuneau: „nu ne ajung aceste garanții, vrem să vedem acte normative cu ceea ce am cerut noi”.
Președintele României: Deci, dincolo de aceste solicitări, acum actul este publicat în Monitorul Oficial.
Jurnalist: Da, întrebarea pe care voiam să v-o pun este ce se va întâmpla pe scena politică cu rotativa? A fost deja amânată, va merge în continuare? Credeți că ar trebui să pornească de săptămâna viitoare calendarul sau ar trebui oare amânată pentru la toamnă, pentru că asta spun liderii politici? Dacă nu se face până la finalul lunii iunie, greu de crezut că se mai va mai face până la toamnă.
Președintele României: Se va face. Se va face, rotația se va face. Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Deci rotația se va produce, dar toți s-au înțeles că nu se poate rezolva și negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive și rotația, în același timp, dar clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, Guvernul a înțeles, coaliția a înțeles, a acționat. Deci, repet, ceea ce au tot cerut – act normativ publicat în Monitorul Oficial – s-a dat, este publicat, se poate citi, este lege. Iar negocierile politice pentru rotație vor fi finalizate cât de curând și se va trece la treabă.
Jurnalist: Ideea Summitului de astăzi este și despre bunăstarea europeană, respectiv bunăstarea regională. În România putem fi mai prosperi dacă folosim bine banii din PNRR. Cu toate acestea, România întârzie, conform termenelor din PNRR, reformele, mă refer, de pildă, la cea a pensiilor speciale sau chiar la legea salarizării. Riscăm să pierdem acești bani?
Președintele României: După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele reforme se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide, cred că este destul de ușor de înțeles, dar, pe de altă parte, politicienii – și asta este impresia mea – au înțeles că fără aceste reforme nu se poate continua și sunt plin de speranță că vor fi îndeplinite toate așa-numitele jaloane pentru a primi banii din PNRR. Ar fi foarte, foarte păcat să nu se realizeze, fiindcă a fost foarte complicat de negociat pentru acești bani. Este o sumă imensă de care trebuie să beneficieze România și românii.
Jurnalist: M-aș întoarce puțin la greva profesorilor, pentru că și dumneavoastră ați fost dascăl. Ligia Deca, ministrul Educației, spunea că nu vom putea să evităm reprogramarea examenelor și prelungirea anului școlar, în cazul în care această grevă continuă. Profesorii vor ieși în continuare în stradă, după cum spuneau, și vor continua greva. V-aș întreba, în contextul proiectului „România Educată”, ce salariu considerați dumneavoastră că ar trebui să aibă un cadru didactic, astfel încât să fie mulțumit, să nu mai continue greva și, de asemenea, să se descurce, având în vedere inflația din țara noastră?
Președintele României: Sunt exact salariile care au fost discutate și promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila, știți, probabil, grila se construiește începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului, dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci, grila se construiește de acolo în sus și, evident, locul dascălului în societate va fi mai bine definit și prin această nouă grilă prin care se calculează salariile.
99 comments
Se pune problema : cine și cum conduce România, cine și cum o guvernează. Și în folosul cui o face?….
Câte minciuni pentru dezinformare, a putut să scoată din gura lui de mut! Conform capului lui odihnit, profesorii au ajuns la maximul din grila în 2022! Hahaha!
Pentru cei care vor să știe adevărul, maximum din grila 153/2017, s-a aplicat în etape 2017-2023, cu ultima tranșă în 2023, fără indexare la inflație care acest an este aproape de 20%. Această grilă a fost oricum o jignire pentru educație. Cum să pui tu pe profesor din 12 trepte de salarizare, unde 1 este președintele României, iar profesorul pe locul 11?
Revendicarile: Să acorde 20% acum la tot personalul din învățământ, la noua grilă să se respecte salariul mediu la debutant, iar celelalte proporțional (vechime, grade) și aplicată integral, de la 1 septembrie 2023, cel târziu 1 ianuarie 2024, indexarea la inflație anual, și eliminarea Edusal.
Pentru cei care spun că nu ne pasă de elevi, să știți că dimpotrivă ne-a păsat totdeauna, de aceea nu am oprit niciodată evaluarile naționale, cu toate că de ani de zile suntem umiliți constant. Chiar credeți că cineva ar rezista 20-30 de ani în învățământ fără vocație și fără drag de elevi?
Greva continuă! Jos președintele KWI mincinos!
La începutul grevei, toți profesorii voiau bani ! ulterior, cand lumea a sărit, au spus că vor demintate si respect, vor si altceva! pe bune? cine mai exact va dictează? hotarati-va ce vreti!
Pentru “Eu”, dacă ști să citești, ai fi aflat care sunt revendicările! Normal că se cere respect și demnitate, după toată bătaia de joc pe care o arată guvernul și Iohanis prin modul cum tratează aceste negocieri. Rușine!
Cum îndrăzneste un astfel de individ să mai pronunțe cuvântul educație? Mai ține minte cum este să fi profesor? Și apropo domnule … președinte (nu pot să-ți spun profesor pentru că aș jigni adevăratele cadre didactice) de când ai intrat în politică ai uitat și tabla inmulțirii? Cât face “entelectualule” 2,21 înmulțit cu 3000? Dacă întrebarea depășește IQ-ul propriu poți să-l întrebi pe ministrul muncii sau pe cel de finanțe. Acum înțeleg de ce țara asta este vândută bucată cu bucată și este aproape de un colaps economic.
Bravo guvern! Ai reușit să ne mai dai o țeapă!
Unde este precizat în textul ordonanței că în noua grilă a salarizării salariul brut al debutantului în învățământ va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie????? Ha?????
Expunerea de motive nu are putere legislativă, este =0.
Mno dragilor! Și în aceste condiții vreți încredere???? După atâtea discuții și negocieri, ne furați pe față???
În învățământ exista cândva disciplina Educație morală, apoi s-a transformat în Educație moral-civică, acum se numește doar Educație civică, ”moral”-ul a fost scos. Logic va urma să dispară și ”civică”. Doar că va dispărea și ”educație”, deoarece educație fără valori morale nu poate exista.
….Ultimul să stingă becul și să închidă ușa!
El asa o ști! Ca s-a dat tot ce s-a cerut! I-a spus cuiva omului ca s-a cerut ceva și s-a dat altceva? Nu? Pai nu-l mai scuipați așa! Zi-i omului toată discuția și apoi îl poți lua la palme și alte alea!!
Căscațiilor de la conducere, …ati pierdut o funcție didactica auxiliara in noile grile de salarizare! Reluați legea educației, indolenților! 😠
Nu e despre bani!! E despre aceasta atitudine mizerabila fata de profesori. Clasa politica este falimentara!! #rusinepnl #rusinepsd
parca se cerea si renuntatea la edusal. despre asta nimic?
Corect!
Jenanta declarația președintelui. Regret ca l-am votat, chiar de doua ori, având încredere ca va face ceva pentru tara noastră. Îmi pare rău. Simt ca nu ma reprezinta, ca nu face nimic. Profesorii merita respect și salarii decente. Eu nu înțeleg cum se publica în MO o ordonanță de urgenta în condițiile în care guvernul a fost anunțat de către sindicate ca nu sunt de acord cu propunerile înaintate.
Cum bine spunea cineva: sexul neconsimtir este viol.
Cum îndrăzneste un astfel de individ să mai pronunțe cuvântul educație? Mai ține minte cum este să fi profesor?
Nu este posibil așa ceva! Acest individ este o Rușine pentru invatamant . DEMISIA!
Nu are el atâta onoare! Deja suntem acuzați că suntem aur.iști.Mie mi se pare că printre noi sunt cam multi use.risti care fac valuri inutile. Gu.werner.ul ne-a dat cu ușa în nas! Colegii tineri după ce își vor lua gradele, vor avea salarii mai mari. Toți am pornit de jos. Oamenii raționali au înțeles că deja totul se lungește in defavoarea noastră!
Analfabeti functionali! Asta e dovada ca nu au inteles nimic din ce s-a cerut. Dar cata aroganta, cata lipsa de respect! Incredibil! Ce atitudine!
“How dare you?” – Greta Thunberg :))))
Ghinion, domnule presedinte! Nici nu realizati cat de uniti suntem! Noi vom continua greva chiar daca ne este foarte greu!
Stiti ceva? Si noi avem dreptul acesta….de a spune.. . nu suntem multumiti, domnule fost profesor!
De data asta președintele a avut o declarație de-a dreptul prostească: “Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale?”
Ideea e că din moment ce greva continuă, există cineva care îndrăznește. Cum îndrăznește? Păi făcând grevă. Cât de cretin trebuie să fii ca să nu înțelegi acest lucru?
Mai e apoi și gogorița că profesorii au primit ceea ce au cerut. Tocmai că n-au primit, pentru că dacă ne uităm peste revendicările lor sindicale, acolo scrie altceva, nu ce apare în ordonanța aceasta făcută în grabă. De fapt ordonanța nu e făcută pentru profesori, ci pentru restul societății pe care guvernanții vor să o convingă de faptul că educația e un segment enervant al societății care nu produce nimic și care niciodată nu se mulțumește cu ceea ce i se oferă.
Poate clasa politică se teme cel mai mult de faptul că la un moment dat lumea își va da seama că întreaga structură ierarhică pe care au ridicat-o-o politicienii e bazată nu pe competență ci pe interese personale, și fiind constituită din dobitoci, ea ar putea fi foarte ușor răsturnată precum un joc de LEGO în care piesele nu sunt prinse bine unele de altele. De aceea greva aceasta ar putea fi scânteia care să arunce în aer toată șandramaua construită de acești indivizi incompetenți.
Alooo! Cei 2500 lei acum nu reprezinta salariul minim al profesorului, va deveni in 3 ani atat si in transe . Transele s-au platit pana acum in procente de 2%, 5%, esalonat in ani. Asta se doreste din nou? Sa ii dea in 10 ani?
Cei 1000 lei brut nu reprezinta 25% cum s-a cerut. Profesorii au cerut 25% crestere la salariul actual, nu 25% din salariul minim existent-adica o suma fixa pt toti-cca. 500- 600 lei. Nu mai intelegeti romaneste? E greu pt unii…
Bietii guvernanti! Isi strica vacantele datorita grevei!!!
Ce necajit e presedintele- profesor! El care se preocupa de neajunsurile tuturor elevilor!…
Haideti domnule PRESEDINTE Klaus si in Sicilia,sunt si acolo baze americane.Vizitati mormantul lui Balcescu,aduceti-l si pe domnul Nicolae Ciuca.Vrem sa va facem o oferta de nerefuzat.Va asteptam cu drag !
No nu-i bai! Din toamnă, vom aplica legislația ad literam. 10 absențe la beizadele? scăderea notei cu un punct; Nevoie de hârtie pentru fișe. teste? Să scoată școala hârtia! Nu pe banii părinților! Vor șefii CP? Să facă în scris convocator cu 24h înainte! Conform legii! S-a stricat clanța de la ușă? Să repare școala, nu un părinte care se pricepe, iar broasca nouă iarăși din panii părinților!
Facem exces de zel!!!!!
Cunosc cazuri unde până și ferestrele termopan alături de întreg mobilierul clasei este achiziționat de părinții elevilor! Unde e gratuitatea școlii, domnule președinte? Și da, directorii acceptă această situație tacit, deoarece consiliile locale nu au bani pentru școli! Nu numai pentru salarii! Coborâți din avionul faraonic de milioane de dolari într-o școală de la un sat de munte. Ia vedeți acolo, școala e la standarde europene?
Pe o anumită televiziune suntem scuipați și denigrați că vezi doamne, nu lucrăm decât 18 ore/săpt. Săptămâna de lucru este și în învățământ tot de 40 ore/săptămână nu mai puțin. Iar munca dascălilor este împărțită în două componente: una de predare-învățare-educare și o a doua ce constă în pregătirea pentru activitatea din prima componentă. Când credeți că să fac celelalte activități: încheierea mediilor, corectarea testelor de evaluare, elaborarea altora, când credeți că se fac documentele fără limită pe care le cer domnii de la ARACIP, ca să avem o școală de calitate, va să zică????? Acești oameni nu sunt informați, sau se fac că nu sunt pentru a ne acuza și denigra în continuare! Praf se va alege de această țară!… sau colonie, căci țară nu prea se mai poate numi cu asemenea conducători!
Veniti 8 ore la serviciu, domnilor profesori! Renuntati macar la jumatate din cele 3 luni de concedii de odihna platite! Primiti copiii in vacante la gradinita spre a nu mai obliga parintii sa gaseasca alte solutii costisitoare! Desfiintati una din cele doua ture de la gradinitele cu program prelungit si veti obtine economii! “Azi, doamna a dormit cu noi!” Demonstrati cu rezultate clare ca meritati salarii mari, nu cu hartii! Ati uitat cat este minimul pe economie? Ati impresionat opinia publica cu o poza a grilei salariilor dar ati uitat sa adaugati sporurile si vechimea care aproape dubleaza acele sume! Ati uitat cine va plateste salariile? De ce nu va declarati veniturile din meditatii? De ce nu faceti pregatiri cu elevii in cele 8 ore pentru care vi se calculeaza vechimea in munca?
Hai in invatamant daca esti asa invidioasa.
P.S. Sper ca ai si o facultate terminata cu licenta cel putin, ca altfel nu se poate si ramai cu invidia doar?
@Adelina,
Poftiți și ocupați un post în sistemul de învățământ. Cereți și o clasă unde să aveți măcar un elev cu CES, arăta-ți de ce sunteți în stare. Veți beneficia astfel și de sporurile cadrelor didactice.
Ce spuneți?
Esti profesor? Rusine corect in fraza dvs. se scrie aratati nu arata-ti!
Tu ești foarte deșteaptă! Caută greșeala de aici:”Rușine corect în fraza dvs. se scrie…”. Educato!
Unde ati fost cand s-a decis ca copiii cu probleme speciale sa fie bagati intr-o clasa cu ce-i normali? De ce n-ati protestat atunci? De ce nu se afla si asta pe lista revendicarilor? De ce nu cereti si schimbari in sistem pe langa bani? Va mira ca deja opinia publica incepe sa se intoarca impotriva grevei?
Rușine sa iti fie nu iti pot spune, ca sigur nu iti e. Suntem 8 ore la serviciu, 4 in slujba copilului tau si alte 4 sa pregatim orele, sa corectam testele copilului tău, sa scriem statisticile altora care nu isi fac treaba la minister, basca in orele astea iti mai educ si copilul in pauze de nu am timp sa ajung la toaleta. Si mai si comunic cu el ca tu nu ai timp acasă sa mai vorbesti cu el, preocupata sa faci multi bani. Asadar si bona la copilul tau. Ai vazut tu fluturas unde se dubleaza salariul de baza cu sporurile si vechimea? De ce arunci cu noroi fara sa stii? Doar pentru ca iei de buna ce iti spun televiziunile acolite?! Tot TU PLĂTEȘTI SALARIUL SI CELOR CU PENSII SPECIALE, si doctorilor și altora privilegiati cu salarii mari. Pe ei nu indraznesti sa sari. Iar pregatiri cu copiii facem oricum in cele 8 ore pentru materiile de examen. Ca mai mult nu ai voie sa tii copiii la școală. Insa pe tine nu te duce mintea sa gândești ca acel copil nu are si el serviciu de 8 ore. Apropo, la clasa 7 are 7 ore pe zi in 2 zile. Cate ore de pregătire in plus mai vrei sa ii pui?! Ca asa te plangi ca primeste multe teme.
Meditatii nu fac TOTI profesorii. Ca daca ar fi un SALARIU DECENT, am prefera timpul acela sa il petrecem cu familia, nu sa iti invatam copilul in privat pentru ca el la scoala e cu mintea aiurea. Ai fost tu in clase sa te convingi ca un profesor nu isi face datoria? Ca din vorbele copilului tău, cate poate minți sa se disculpe ca nu a invatat la scoala.
Nu-i nimic. Cu greva asta, ne-am lamurit de calitatea umana a voastra, a părinţilor , multi vom pleca din învățământul de STAT. Sa vedem cine o sa va mai invete copiii. Sa va mulțumiți cu necalificații si,, incompetentii” pe care ii blamati atat in invatamantul de stat.
Noi suntem doar bone pentru unii că dumneavoastră, sa vă fie rușine pentru ce ați spus. Vreți să vă facem și treaba d-voastră de părinte. O singura zi daca ați sta in locul nostru, v-ați da demisia. Rușine!
@Adelina:
1. “Primiti copiii in vacante la gradinita spre a nu mai obliga parintii sa gaseasca alte solutii costisitoare!”
Eu personal nu am facut sex cu tine, nu sunt nici mama nici tata la copilul tau. Muncesc cu copilul tau pentru ca sunt platit sa fac exact asta si pentru ca remunerarea imi acopera traiul. Daca nu ajunge fac si eu greva ca toti muncitorii.
2. “Demonstrati cu rezultate clare ca meritati salarii mari, nu cu hartii!”
Documentele nu sunt “inventia” profesorilor ci sunt OBLIGATORII cerute de la ministerul educatiei sub sanctiune (avertizare scrisa/ penalizare de 10% din salariu pentru x luni/ desfacerea contractului de munca)
3.”Ati impresionat opinia publica cu o poza a grilei salariilor dar ati uitat sa adaugati sporurile si vechimea care aproape dubleaza acele sume!”
Sporuri ?! Care sporuri ?! in educatie exista un singur spor cel de “suprasolicitare neuropsihica”, a fost desfintat de Basescu T.
4.”Ati uitat cine va plateste salariile? De ce nu va declarati veniturile din meditatii?”
Ministerul Educatiei. Venitul meu din meditatii este 0 (va doresc tot atatea “bonusuri” cat am eu)
5. “De ce nu faceti pregatiri cu elevii in cele 8 ore pentru care vi se calculeaza vechimea in munca?”
De dinainte de 1989 si pana azi in 2023 toti profesorii muncesc 8 ore pe zi. Nu faceti confuzie “intre norma de lucru” si “norma didactica”. Se plateste si se munceste 8 ore pe zi si in fapt mult mai mult.
La o norma de munca de 40 de ore pe saptamana avem o norma didactica de:
Bulgaria 18 ore
Croatia 19 ore
Cipru 16 ore
Cehia 17 ore
Estonia 20 ore
Franta 18 ore
Italia 17 ore,
Olanda 16 ore
Deci toti “este lenesi si nu vre’ sa ste’ cu cupilu’ mieu'” ?
@Ionescu M
Am avut ocazia sa cunosc multi elevi din Olanda care veneau aici in fiecare vara.
Cei de 12-13 ani deja vorbeau engleza impecabil, intelegeau bine si germana, aveau constinte de geografie si istorie generala impresionante, erau civilizati si politicosi.
Veneau dintr-o tara in care poti sa te droghezi cand vrei si totusi erau maturi si inteligenti. Asta este REZULTATUL muncii profesorilor din Olanda.
Daca dumneavoastra sunteti un profesor in realitate, din mana dumneavoastra vor iesii exact elevi cu calitatile care se regasesc in comentariul dvs. Obraznici, cu gura mare, prosti si primitivi care voi scuipa samante pe podul Londrei razand ca niste derbedei.
Pune secole de cultură protestantă și civilizație vestică lângă secole de ortodoxie și civilizație balcanică.
Și după aia compară sistemele de educație. Că nu-s produse alaltăieri la o discuție între doi fraieri. Compari mere cu pere și ce să vezi, nu-s la fel!
Prima universitate din Olanda a fost înființată în 1565 (Leiden), și în restul lumii vestice, au început de prin secolul XI (Bologna 1088). Prima universitate în România a fost înființată de Cuza, în 1860. Avem un decalaj de vreo 300 de ani în urma Olandei și aproape 8 secole față de Europa vestică în general.
Așa că știi cum ziceți voi când vă enervați… Bine că ești tu deștept!
Și nici nu am încercat să caut cum este finanțat învățământul în Olanda față de noi (dar noi avem 2.1% din PIB pentru anul ăsta, în caz că nu știai. Atât de mult ”prețuim” educația).
Corect!! Cata nesimtire pot sa afiseze, sa manipuleze in asemenea hal, sa se foloseasca de copiii nostri ca de o moneda de schimb, dupa 2 ani in care oricum copiii au pierdut atat de mult! Invatamantul a scazut datorita superficialitatii acestor profesori si dezinteresului lor in cazuri de agresivitate a copiilor la scoala. Salariile mai mari nu vor aduce calitate in educatie, stim bine, cum nici in actul medical nu au adus. Un dascal ce a ales aceasta meserie ar trebui sa o faca dedicat copiilor. Majoritatea romanilor cu studii superioare traiesc cu aceste salarii si muncesc 8-10 ore pe zi, nu 3-4 ore ca majoritatea profesorilor. Nu ne conving cu victimizari de genul: ne imbracam de 2 ori pe sapt cu aceleasi haine si rad copiii, ca plang cand vad fluturasul de salariu cu 3000-4000 lei. Sa cumpere haine de calitate cu 10-20 lei de la second, cum multi romani procedeaza. Rusine sa le fie!
Superficialitatea e a copiilor, nu a profesorilor. Mai schimba placa, troll!
Ești o penibila, peste tot in Europa norma de predare e in jurul a 18h, deci 4h pe zi. Dar sunt unii ca voi mai deștepți si dau cu piatra in categorii salariale despre care nu stiu nimic!
Buna seara! Sunteți cumva cadru didactic? Daca nu va rog frumos discutați in alta parte! Vorbiți de meditații si de vacante? Pai dumneavoastră după 8 ore de serviciu veniți acasă si va faceți cele casnice, un profesor si acasă lucrează si raspunde la telefoanele unor amețiți ca dumneavoastră care comentează aiurea. As spune mai multe, dar am o demnitate! Vorbiți de meditații? Da, facem! Putem! De asta am învățat atâția ani si ne-am perfecționat! Sunt atâția copiii care fac pregătire pentru ca da, au nevoie. Cum ar fi ca de mâine sa nu sa mai facem? Aici este o problema din partea celor care comentați. Atât timp cât nu exista cerere pentru meditații un cadru didactic nu ar face, însă cât timp elevii noștri solicita sa facem acest lucru o vom face! O intrebare? Daca tot ziceți de meditații de ce va aduceți copiii la pregătire? Daca ați fi capabila sa va dați interesul asupra copiilor dumneavoastră nu ați fi in situația asta, problema este ca s-a ajuns la o ipocrizie crasa. Mulți părinți nu știu cum sa scape de proprii copii, nu mai spun de faptul ca nu știu cum sa bage carte in ei ca in niște roboti. Hai discutați in alta parte nu aici! Nu e de dumneavoastră! Nota 4 la purtare!
Da , sa trăiți, România Educata …..cu forța.
Fatăăăă! Tu ai niște probleme asa serioase ca alții sunt panseluțe pe lângă tine. Din ce peșteră ai ieșit tu, mai drăguță, ca ma bagi în sperieți?!
Va invit sa tineti zilnic, in mediul corporatist spre exemplu, un training de cel putin 4 ore, unei echipe de cel putin 25 de cursanti. Zilnic. Cu pregatirea cursului, cu evaluare, cu discutii si feedback personalizat. In fiecare zi altei grupe de cursanti. Va invit sa dati in fiecare an examen de (re)angajare la compania la care lucrati, vara, aparent in concediu. Chiar daca ati luat 10 in anul anterior, sa mai dati o data examen, dintr-o bibliografie care nu e clara. Va invit sa lucrati cu materiale personale cand mergeti la locul de munca (sa va duceti hartie de acasa, sa va duceti cu laptopul personal). Si sa figurati in concediu, dar sa mergeti la tot felul de cursuri pentru ca trebuie. Cam asa e viata unui profesor. Multi facem asta din pasiune si nu ne laudam. Dar ne-am saturat de lipsa de respect!
@Adelina. Lasa-ti doamna, ca mergem noi si tragem noi ca din impozitul nostru sa aiba si bugetarii astia obraznici care comenteaza veninos un salar mai bun.
Sa-si faca selfie la mare cu tichetele de vacanta. Va intreb, domnilor, doamnelor daca nu va e de ajuns nici marirea asta de ce nu plecati? De ce nu va angajati in sectorul privat?
Aaaaa acolo-i mai greu asa-i? Opaaaa.
Nu sunt atatea vancate gratis, zile libere, tot feluri de saptamani cu nume in care nu prea se face nimic doar praf in ochi la copii si dosare groase fara nici un rost sau rezultat.
Am cerut marire de 60%, am cerut ca salariul mediu sa fie aplicat intr-o singura transa, am cerut respect.
Am primit o marire de aproximativ 20%, am primit ca salariul mediu sa fie aplicat in trei sanse, mici progrese in privinta respectului.
Pe ăsta l-ați votat de două ori, așa că nu mai comentați! Protestați în fața oglinzii, cei nemulțumiți de Klaus Johannis!
Trist, dar adevărat! Să se întoarcă profesorii la ore, iar după examene să iasă în stradă împreună cu toți cetățenii și să îl trimită acasă!
Vai, domnule presedinte, dar cum ati facut meditatii atatia ani fara impozite si sa luati 6 case, nu apartamente. Ca datele acestor case fara mostenitori, le ati obtinut ca primar in Sibiu, coruptie era si aici, ca nu le ati scos la licitatie. Cu minciuna stabilitatii politicr v- ati aratat adevarata fata si micimea caracterului.
Singura soluție la inadecvarea președintelui o reprezintă demiterea. Fără caracterul său infam, poate nu am fi avut nici guvernare ilegitimă, nici presă naționalizată, nici corupție instituționalizată, nici devalorizarea muncii și a resurselor de capital uman. El a girat toți impostorii și infractorii, el a patronat albirea cazierelor, al a jucat permanent la mai multe mize oportuniste, începând cu primul său cabinet, format din traseiști și corupți, până în zilele supremației unor marionete, vorbesc de El Ciucă și El Bode. Când o familie are un cadavru, îl îngroapă. Când țara are la vârf un multiplicator de viermuială și infecție, soluția este să cauterizezi, să dezinfectezi, să igienizezi. Alternativă nu există.
👏👏👏Atât a inteles acest individ!Nici n are cum sa inteleaga! Nu e român!
Prostimea la putere ar putea sa nu mai aiba bani pentru pensii speciale ntz ntz ntz.
Scade suma de bani din care pot fura ntz ntz ntz.
Daca profii ar fi multumiti ar putea ataca gunoiul denumit Romania Educata, mareata realizare a dulapului turistic si a doamnei doctor de la santierul naval ntz ntz ntz.
Romania Minunata a dulapului obraznic.
Edupedu e number one. Felicitari, sunteti cei mai buni si corecti.
Azi, domnul președinte Johannis și-a dat un rușinos examen. A confirmat și pentru cei care mai aveau îndoieli. Este chiar mai grav decât credeam. Este în stare de atâta ură…😯
Guvernanții încearcă de la începutul grevei să instaleze un conflict între elevi și profesori. Sunt o simplă elevă de liceu care a urmărit încă de la bun început toate etapele și ședințele din această grevă și care îi îndemn pe toți elevii și părinții să fie alături de profesori. Cei din guvern au vorbit în numele nostru, fără să ne fi întrebat cineva ce părere avem. Asta înseamnă manipulare la adresa noastră. Suntem noi mai tineri, dar nu suntem așa proști încât să nu ne dăm seama despre ce este vorba. Știu cât de greu este în acest moment să fii profesor în România, motiv pentru care nu aș putea rezista să urmez o astfel de meserie. Îi apreciez mult pe toți profesorii mei și le mulțumesc pentru că datorită lor am ajuns să îmi placă școala. Sunt alături de ei, îi susțin și le doresc să aibă putere să continue demersurile până vor obține ceea ce vor! Cum se face că în alte țări profesorii sunt bine plătiți și respectați de oricine? La noi profesorul este bârfit, batjocorit și mai nou, lovit sau înjunghiat. Nu mă bag în politică, sunt prea tânără pentru așa ceva, dar cred că cei de la guvern au vrut să se întâmple asta în România, altfel nu aprobau legi care să-i lase pe profesori să fie de râsul elevilor și lipsiți de respectul lor.
Presimt că încet încet, vor pleca multe cadre didactice și tinerii nu vor mai alege această meserie, urmând un colaps educațional. Asta se vrea. România “educată” înseamnă 40% analfabetism funcțional, profesori desconsiderați și elevi care au de suferit în urma nepăsării miniștrilor.
6% din PIB a ajuns să fie 2%. Cam așa respectă guvernul profesorii. Dragi colegi și părinți, asta e Romania Educată !!!
Aceasta este strict opinia mea, și am simțit nevoia să o prezint pentru că prea puțini elevi au spus ceva de la începutul grevei. Chiar dacă nu suntem luați în seamă, trăim până la urmă într-o țară cu democrație, care înseamnă “puterea poporului”. Dacă nu sunteți de acord cu mine, vă rog să luați în considerare faptul că este prima dată când am avut curajul să spun ceva în mediul public. Mulțumesc!
Mulțumim și noi! Dacă ești elevă într-adevăr – scuze, dar nu poți niciodată să știi cine scrie – te sfătuiesc să mai vorbești și de acum înainte în public, o faci bine. Nu ți-o spun pentru că ne susții, te-aș fi încurajat și dacă erai împotrivă, dar argumentai logic, cu exemple, așa cum ai făcut-o.
Mulțumesc mult!
Bravo!
Va rog să nu cedați! Continuați greva. Doar așa se poate obține ceva.
Ies bolnavii de cancer în stradă. Ce le veți spune, domnule președinte? Marș în pat? 🤨🫢
Pe făraș, guvernanților de doi bani!!! 😡
Acești idioți ne conduc pe noi? Ce nu înțelege Yohannis? Cu ce drept vine și trage la răspundere cadrele didactice și nedidactice pentru intarzierea susținerii examenelor de bacalaureat și a evaluărilor naționale? Nu au înțeles ca oferta lor a fost refuzată? Cum poate să spună că au oferit tot ce li s-a cerut? Au înțeles măcar care au fost doleanțele cadrelor didactice? La conducerea țării noastre sunt numai analfabeți funcționali? Știu leprele astea ce înseamnă educația? Cum îndrăznesc sa facă uz de cuvinte al căror înțeles nu îl cunosc? Să renunțe la toate pensiile speciale și la salariile după pensionare plătite din banii publici și atunci vor fi bani nu doar pentru creșterea salariilor cadrelor didactice și nedidactice ci și pentru investiții de calitate în educație. Câte salarii ale cadrelor didactice/nedidactice s-ar putea plăti din pachetul de pensie speciala plus salariu al domnului Ciuca al nostru? Cate legi bune pentru educație (și nu numai) nu ar fi aprobate dacă nu s-ar mai înghesui prin ministere și alte instituții ale statului toți incompetenții și toți analfabeții?
Se demonstreaza ca Ciolannis este in aceasi barca cu PESEDE si ca doar cu ajutorul lor a primit al doilea mandat. Acum Ciolannis e suparat ca aceasta greva a profesorilor ii afecteaza concediile, el este in concediu de cand s-a instalat la Cotroceni, precum un faraon ! Asa arata Romania dupa 2 mandate sub Klaus Iohannis, un stat esuat, Romania ne-educata !
Domnii profesorii si-au cerut drepturile, de a nu trai in saracie !!!
Singurii vinovati in aceasta ecuatie o reprezinta Guvernarea PESEDE-PENELE-UDEMERE + Ciolannis! Sa fie clar !
Cum îndrăznești TU să ne umilești ?
Cum îndrăznești TU să ne calci în picioare?
Cum îndrăznești TU să dai vina pe noi ?
Cum îndrăznești TU să întorci părinții împotriva noastră ? Ai uitat ? Și noi suntem părinți !
Cum îndrăznești TU să gândești măcar că noi dascălii am face ceva împotriva intereselor elevilor ?
Crezi că ne poți scoate țapi ispășitori ?
GHINION
Noi rămânem !
Tu și ticăloșii pentru care girezi , veți pleca!
Romania Educată = Romania Eșuată
Atitudinea este revoltătoare, dar noi am devenit prea pasionali și vom fi vinovații de serviciu. Se scrie pe Facebook ceva de genul că profesorilor cu vechime li se va face o diminuare, iar celor tineri o majorare. Eu zic sa mai aștepte să crească debutanții, iar noi să nu ne pomenim că am căzut în capcană. Să ne întoarcem la datorie pentru că politicieni nu au empatie, nu au bun simț, sunt in stare să calce pe cadavre. Inspectoratele nu au fost în grevă, se vor întoarce împotriva noastră!
NU.
@hm
Ați apărut?
Ești un trolache care ventilează manipulările la moda ca sa dezbine!
ghinion ! ia cu paine !
Cum era cu avionul ala inchiriat?
Dar cu pensiile speciale proaspat palmate?
Dar cu Budai din sofer ministru?
Dar cu avalansa de plagiate printre politicieni?
Dar cu nenea Ciolacu, om de bacalaureat cand i-a incaruntit barba?
Domnule presedinte (pe care l-am votat), pondereaza-ti tonul, ajusteaza-ti atitudinea, lasa aroganta asta de stapan pe mosie si sustine-i pe profesori. Vei intra in istorie ca un presedinte mai josnic decat Iliescu. Rusinea asta e mare cu o conditie: sa o si simti… dar nu cred ca e cazul tau, domnule Johannis, presedinte nu al tuturor românilor ci doar al îmbuibaților politici.
Cum îndrăzniți VOI sa va bateți joc de tot poporul acesta si sa il vindeți?
Un penal precum Cristian Burci (care și-a pus averea pe numele fraților si rudelor soției actuale care urmează sa nasca; cu Genetic Lab si Afaceri de teste în pandemie și altele, plus devalidari) vine și pleacă cand vrea în aceasta tara și toți banii voștri i-ați dus în Abu Dhabi, Monaco și Elveția! De ce ii acoperiți pe aceștia?! Stiu prea multe! Aduceti banii furați în tara și veți avea bani pt cei ce muncesc!
Deasupra mizeriilor este un Dumnezeu! Nu merge la nesfârșit! Si căderea de sus va fi dureroasa rau pt voi, vânzătorii de neam și tara!
Au cerut 25%, iar guvernul nu a dat asta!!!
Sper ca această lepadatura sa fie trasă la răspundere, sa trăiască si el de pe o zi pe alta. Sa explice cum a reusit sa agoniseasca 6 case. Sa plateasca impozit retroactiv pentru meditații, sa fie blestemat in veci. O lichea!
1000 brut este 570 net adica 23% din cei 2500 lei pe care ii invocați. Uitati restul banilor pt care nu plătiți taxe. Personal, in acest an școlar am plătit 3000 EUR meditații.
Exact ce s-a cerut, s-a dat și acum arătați cât va pasa de cei pentru care spuneti ca luptați “elevii”. Ei va susțin. Dvs ii susțineți sa-și dea examenele și sa-și urmeze visele?
25% creștere salarială pentru prof. debutanți și personalul nedidactic nu acoperă diferența până la valoarea cosului minim calculat la 3300 de lei. Dar culmea negocierilor este această sfidare a liderilor sindicali, guvernul crește cu două sute și ceva de lei salariile nedidacticilor și ceva mai mult pe ale profesorilor prin ordonanță, iar Klaus Iohannis invită el profesorii să accepte această porcărie mizând pe lașitatea și frica profesorilor – ești mare prost Iohannis, tu și ceilalți securiști care parazitează România, ar trebui să vă duceți dracului, că i-ați terminat pe toți politicienii și acum nu știți ce să faceți.
Alooo! Cei 2500 lei acum nu reprezinta salariul minim al profesorului, va deveni in 3 ani atat si in transe . Transele s-au platit pana acum in procente de 2%, 5%, esalonat in ani. Asta se doreste din nou? Sa ii dea in 10 ani?
Cei 1000 lei brut nu reprezinta 25% cum s-a cerut. Profesorii au cerut 25% crestere la salariul actual, nu 25% din salariul minim existent-adica o suma fixa pt toti-cca. 500- 600 lei. Nu mai intelegeti romaneste? E greu pt unii…
Bietii guvernanti! Isi strica vacantele datorita grevei!!!
Ce necajit e presedintele- profesor! El care se preocupa de neajunsurile tuturor elevilor!…
Domnu Decebal 2500 nu e salariu pentru un profesor…de câți bani atâta pește zice o vorbă, și ganditi-vă la acei părinți care nu au 3000 euro pentru meditații, sunt f mulți care nu își permit. Si ca să nu mai trebuiască să dați acesti bani ar trebui să întelegeți că fără salarizare corespunzătoare și investiții in educație aceia care nu au banii dvs nu vor avea nici o șansă. Am ajuns aici din cauza clicii de hoți și golani care ne-a condus și ne conduce. Acolo sunt vinovații.
Daca bagi 3000 EUR, in meditatii esti, scuze de limbaj, “prost”. Eu personal am facut meditatii dupa ore, fara sa fiu platit de nimeni cu nimic, la informatica – programare si ghici ce, majoritatea parintilor prefera sa “dea banu’ ” ca “se merita” decat sa primeasca gratis acelasi lucru. La urma, promovarea a fost mai mica intre cei care au preferat sa “dea banu’ ” decat cei care erau la nivel si cei care au facut meditatii gratis.
Decebal, din ce scrii tu rezultă că ești cam cu retard, dacă ai dat atât pe meditații.
Rușine
Incredibil câtă aroganță la acest Robocop nervos, cum adică „li s-a dat ce au cerut” ?
Cum adică liderii „vin și pleacă” ? Ei procedează absolut corect consultând oamenii inainte sa exprime o decizie.
Ce urâțenie pe fața acestui dascăl !
Ar merita o suspendare, să ne lase! Foarte urâtă atitudine! Spune că nu mai avem pentru ce să facem grevă. Mă voi întoarce la catedră, dacă vor fi colegii de acord, pentru că toată școala a fost și este în grevă, de la mic la mare! Ne vom întoarce pentru elevii noștri și pentru părinții care ne-au înțeles. Speranță nu mai există. Tot respectul pentru oamenii care au mers să protesteze, care au fost plimbați și umiliți in capitală. S-a văzut că oamenii din școli au demnitate, că sunt civilizați, inteligenți și serioși. Se aruncă vorbe aiurea, politicienii îmbuibați caută vinovați în alte partide, noi nu facem politică la catedră! Să nu confiște niciun partid protestul nostru real și justificat! Aveți grijă de voi, dragi colegi!
NU, NU NE ÎNTOARCEM LA CATEDRA. Nu pentru asa ceva ne sacrificam salariul luna asta. MERGEM MAI DEPARTE CU GREVA
NU AM PRIMIT CEEA CE AM CERUT IN REVENDICĂRI. NU CEDAM!
Alta greva nu mai vedem in 20 de ani. Prin legea dialogului social, modificată, s-a taiat această aripa. Vom bloca anul scolar si vom merge pana la capat! Nu ne impresionează amenintarile lor! Ne-au ajuns 33 de ani de bataie de joc.
E dus cu totul !…6 case !
Da’ chiar! Cum îndrăznește cineva să nu asculte de domnul preș’! Vai de mine, executarea, măi!
Păi sigur că nu înțelegi ce înseamnă negocierea, măi, plăvan arogant, că ați fost lăsați până acum să faceți ce doriți, am fost cuminți si ascultători si am crezut, ca proștii, că educația chiar e prioritate națională! Dar ne-am săturat!
Dacă asta este atitudinea voastră acum, când miza o reprezinta examenele naționale și un an școlar, nici nu vreau sa ma gândesc ce ați fi făcut dacă greva era într-o perioada oarecare din timpul școlii.
Ne scuzați că vă stricăm planurile de vacanță, stăpâne!
MARȘ!!!!
Va vedea președintele de marți încolo, cât de mulțumiți sunt profesorii. 😡
Militati pentru organizarea unei noi manifestatii de protest e 6 iunie. Este mai mult decat necesara.
cel mai Prost președinte!
Buna ziua,
Daca guvernantii au reusit sa “termine” invatamantul si asa aflat in agonie (5 module fara responsabilitati de recapitulare si testare), bomboana pe coliva lui au pus-o profesorii.
Cati profesori isi fac meseria de dascal, sau cati profesori au fost atentionati/penalizati pentru generatii intregi de analfabeti cu diplome?
In fapt, oricat ar creste salariile, mediocritatea si lipsa de interes a dascalilor se resfrange asupra parintilor care bugeteaza de ani de zile sistemul de meditatii. Cred ca o crestere salariala ar trebui acordata parintilor sa poata sustina aceasta situatie si sa le acorde o sansa copiilor!
Elena (un parinte)
Profesorii NU SUNT DASCĂLI, terminați cu cretinătățile astea. Profesorii sunt profesori, dascălii sunt la biserică. Ia nu ne mai bisericiți atât.
Mediocritatea este CAUZATĂ DIRECT de salarizare. NU VINE NIMENI TÂNĂR ÎN SISTEM PENTRU SALARIILE ACTUALE. Iar mulți dintre cei în vârstă se căiesc de mult că au venit și au rămas, dar nu mai avem timp s-o luăm de la capăt în altă parte.
Înțelegi, d-nă? NU VEI AVEA CALITATE DACĂ NU PLĂTEȘTI PENTRU EA. E nevoie să vă desenăm? A fost nevoie de decenii întregi ca să se piardă majoritatea stâlpilor de susținere a învățământului românesc, edificiul stă să cadă, dacă se face ceva ACUM rezultatele se vor vedea tot în ANI DE ZILE DE ACUM ÎNAINTE.
Înțelegeți, cei care puteți raționa?! Părinți suntem și noi, de altfel, unii chiar cu copii în clase terminale, NU SE MAI POATE!
Iar pentru Iohannis: nu meriți nicio urmă de respect, jeg ordinar.
Mediocritatea este CAUZATĂ DIRECT de salarizare. Serios???
Cu un salar de 7000 oare toti profii se vor transforma in niste genii in Pedagogie?
Va lepadatii cu totii de stilul Makarenko care inca se preda la modulul de pedagogie la facultati?
Nu vedeti ca ati ramas in urma? Suntem in secolul 21 si predati cu niste technici din secolul 19? Vine ChatGPT si va inlocuie pe toti. Si la multinationale nu veti avea sanse, acolo se poate masura performanta, nu doar pe hartie.
Ca sa priceapa si mintea ta, salarizarea decenta este o conditie NECESARA ptr a avea profesori buni. Poate nu e suficienta, mai ttebuie si altele, dar in lipsa ei, sistemul se va prabusi complet. Asa ca lasa-ne cu texte de astea
Ai impresia că o să vină cel mai bine pregătit absolvent în învățământ pe 2600 de lei, ca să se lupte cu morile de vânt, timp în care ajunge neica-nimeni ”Dl.Hemmersbach” să-i spună că are stilul Makarenko și că predă ca în secolul 19? Chiar ești incapabil să arăți că poți gândi rațional?
Nu îți dai seama cât de ridicol demonstrezi că ești?
ChatGPT? Soluția perfectă pentru cei ca tine – mergi și pune IA-ul să te educe. Nu-ți simte nimeni lipsa.
Chat gpt s-ar putea să îi înlocuiască și pe mulți din multi-naționale. Și te pomenești că prin mulți-naționalele astea sunt doar harnici care se spetesc cu munca… Nu or fi și lingăi și nepoți și șpăgari… Nu-i mai dați înainte cu multi-naționalele că e expirată faza și tot români lucrează în ele. Ori vreți să creadă cineva că dacă te angajezi la o multi-națională te transformi brusc într-un neamț veritabil. În multe școli se preda ca în sec XX din cauza dotărilor inexistente. Sau trebuie profesorii să doteze școala din salariile lor de mizerie…
Să vă fie rușine, domnule președinte! Un manipulator de cea mai joasă speță, asta sunteți!
”Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”
Ai venit din concediu şi din circuitul turistic şi acu baţi câmpii cu îndrăzneli, mare sultan, după minim 20 de ani de când nu mai serveşti catedră, să ştii că în fiecare an este BAC şi an terminal.
Lumea ar trebui să crape de foame ca să nu deranjeze? Ciocul mic şi joc de glezne?
Rectificare absolut necesară : Guvernul a promis profesorilor că vor primi ceea ce au cerut peste 3 ani.
Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale?
Dar chiar așa: Ciucă, Budăi, Deca, Iohannis, cum îndrăzniți? Nu vă crapă obrazul de rușine?
Huo!
Nu știu, unii profesori se cred că în străinătate, au prea mari așteptări
Cum ar fi să nu meargă la școală rupți în fund, morți de foame, și să aibă de luptat cu cuțitari și drogați în clase?
Și toate astea pe minimul pe economie + încă 3.50 lei?
Da, mari așteptări. Mult prea mari.
Un nesimțit fãrã scrupule!
După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?
S-a cerut cu totul altceva, s-a băgat pe repede înainte OUG care nu are legătură cu cerințele și acuma ”vai Doamne v-am dat”… De unde aveți tacticile astea? PSD?PNL? de la tătuca putin? Ca să nu mai spunem că ați modificat și legea dialogului social, așa că pe viitor mai greuț cu grevele, să nu vă deranjeze acolo sus cu miile de lei care le luați degeaba…