Președintele Klaus Iohannis a promulgat în timp record legea privind instituirea stării de alertă, adoptată de Parlament / Actul normativ va intra în vigoare abia luni

3.142 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri dimineața, în timp record, legea care reglementează instituire stării de alertă în România și prin care sunt impuse o serie de măsuri în Educație, scrie G4Media.ro.

Actul normativ a fost adoptat miercuri de Parlament.

Legea urmează să intre în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică de luni.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Forma finală prevede în secțiunea 5 – Educație și cercetare, următoarele:

Articolul 33 (1) Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizica a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și studenților în unitățile și instituțiile de învățământ se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului sănătății.

(2) Durata suspendării prevăzută la alineatul (1) poate depăși durata stării de alertă, în funcție de perioada rămasă din anul școlar și de stadiul procesului de învățământ.

Articolul 34. (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizez activități din planurile de învățământ și în mediul online.

(2) În situația în care activitățile nu pot fi desfășurate conform prevederilor alineatul 1, pentru a asigura accesul egal la educație, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar au obligația să asigure resursele educaționale pentru elevi care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului educației și cercetării.

(3) Derularea activităților prevăzute la alineatul (2), precum și modul de recuperare a conținuturilor din programele școlare care nu pot fi parcurse în această perioadă să stabilesc de către Ministerul Educației și Cercetării .

Articolul 35 (1) Pe perioada stării de alertă, precum și pe tot parcursul anului universitar 2019 – 2020, instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, în baza autonomiei universitare cu respectarea calității actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative predare – învățare – evaluare, în format on-line, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ. De asemenea, se pot desfășura online și examenele de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare.

(2) Activitățile didactice și de cercetare prevăzute la art. 287 din legea educației naționale nr 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și examenele de finalizare a semestre lor și a studiilor de licență și masterat, susținerea referatelor și a tezelor de doctorat desfășurate online în anul universitar 2019 – 2020, precum și pe toată perioada stării de urgență, necesitate sau alertă, În cadrul formelor de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă, la distanță se circumscriu prevederilor art 139 litera a-c din Legea educației naționale nr 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, și sunt recunoscute

(3) Participarea studenților și studenților doctoranzi, care pe perioada stării de urgență, necesitate sau alertă au urmat activități de învățare și predare prin metode didactice alternative de comunicare, în format online, la examenele prevăzute de art. 143 și de art. 144 din legea educației naționale, de studenți și studenți doctoranzi, se realizează potrivit metodologiilor aprobate de instituțiile de învățământ universitar.

(4) În situația desfășurării activităților prevăzute la art 287 în sistem online, norma didactică se stabilește cu respectarea art 287 alineatul (4) din legea educației naționale.

Articolul 36. Cu avizul CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului sănătății, se stabilesc măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile și instituțiile de învățământ, în condiții de siguranță sanitară pentru finalizarea anului școlar aflat în curs la data instituirii stării de alertă, precum și pentru pregătirea începerii anului școlar următor.

Articolul 37 (1) În unitățile de învățământ preuniversitar, cu avizul CNSSU, prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării și ministrului sănătății, se stabilesc măsuri pentru desfășurarea activităților de pregătire în vederea susținerii examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, care presupune interacțiunea față în față, în condiții de protecție sanitară.

(2) Susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, care presupune interacțiunea față în față se organizează în condițiile prevăzute la alineatul (1)

(3) Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului
București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe
toată durata activităţilor prevăzute la alin.(1) şi (2), numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.

FOTO: presidency.ro


2 comments
  1. Ce se intampla cu personalul didactic si didactic auxiliar care au boli cronice ( respectiv HTA- hipertensiune arteriala, diabet, etc).Nu s-a specificat nimic in noul OUG… daca le este interzis accesul in scoli pe perioada 2- 12 iunie si pe perioada examenelor nationale si de bacalaureat?Cine garanteaza pentru acestia???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul

EXCLUSIV Planul național de intervenție educațională: Până la finalul lunii aprilie în fișa postului tuturor cadrelor didactice vor fi incluse “atribuții specifice și indicatori de performanță” pentru predarea online

Școlile au primit de la Ministerul Educației un document numit “Plan național de intervenție educațională pentru situația suspendarii cursurilor în învățământul preuniversitar din România”. Acesta a fost trimis de autoritate…
Vezi articolul

BAC 2024 Competențe la Limba română. Proba orală explicată de profesoara Anamaria Ghiban: Pentru a demonstra înțelegerea textului, un utilizator experimentat trebuie fie capabil să citească textul corect, conștient, cursiv și expresiv / Cum arată biletul de examen

Un ghid de prezentare a probei orale la limba română pentru candidații la examenul de Bacalaureat 2024 a fost realizat pentru Edupedu.ro de profesoara de Limba și literatura română Anamaria…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în…
Vezi articolul