UPDATE Președintele Klaus Iohannis a invocat integritatea academică și nevoia unei “paradigme radicale, lipsite de echivoc” în garantarea eticii academice, în discursul prin care marcat, luni dimineață, deschiderea anului universitar 2022-2023, la festivitatea organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Vezi mai jos principalele declarații ale președintelui.
În condițiile unui guvern condus de premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, și a unui ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia în contextul unor acuzații de plagiat, dar fără să recunoască, discursul președintelui a menționat o “toleranță zero” față de plagiat: “Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.
“Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a spus președintele.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
“Vă mulțumesc pentru invitația de a deschide anul universitar 2022 – 2023 la Universitatea de Arhitectură și Arbanism Ion Mincu. Coincidență face că tot astăzi, 3 octombrie, să fie sărbătorită și Ziua mondială a arhitecturii. Sunt impresionat de tradiția bogată pe care avem ocazia să o rememorăm astăzi. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la înființarea în România a primei facultăți de arhitectură, 110 ani de la punerea pietrei de temelie în acest loc a Palatului școlii de arhitectură și 70 de ani de funcționare neîntreruptă ca entitate academică de sine stătătoare.
Sunteți cu certitudine o inspirație pentru întreaga comunitate academică.
În anii care s-au scurs de la fondarea învățământului superior de arhitectură, breasla dumneavoastră parcurs etape importante. Arhitecții au ilustrat în realizările lor capacitate creatoare și angajamentul european al societății noastre în perioada de după Marea Unire. Ca toate celelalte domenii și cu precădere cele are meseriilor liberale, arhitectura și arhitecții nu au scăpat de presiunea ideologiei totalitarismului de abuzurile și de Prigoana regimului socialist – comunist. Cu atât mai remarcabil este procesul în care v-ați angrenat începând din 1990, cu strângerea legăturilor cu școlile mari de arhitectură, cu deschiderea legăturilor către comunitățile internaționale, a cadrelor didactice și a Studenților.
Apreciez în mod deosebit contribuția valoroasă pe care profesorii și absolvenții instituției dumneavoastră iau în prezent parte la proiectarea și realizarea proiectelor de infrastructură publică ce este sprijinită puternic de către Guvern inclusiv prin PNRR.
Dragi studenți, ați optat să înnobilați lumea prin creativitate și frumos. Aveți marele atu al unei studenții într-o societate democratică și într-o autonomie universitară care vă sunt garantate.
Dacă actul de creație este fructul libertății, Educația este rădăcina din care aceasta crește și dă naștere unei societăți cu oameni verticali, capabil să-și pună în valoare talentul și competențele atât pentru împlinirea personală, cat și pentru binele comun. Din acest motiv sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educațional, pentru adapta nevoilor secolului 21 și valorilor europene în care credem.
Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.
Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică.
Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real.
România educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție.
România educată este un proiect atât de important pentru societatea noastră, deoarece învățământul de calitate are impact direct asupra vieții de zi cu zi a fiecărui cetățean. Cel mai bun exemplu este chiar universitatea dumneavoastră. Localitățile în care ne place să trăim, grădinițele, școlile, liceele și universitățile pe care arhitecții le proiectează devin fundament al comunităților, întăresc coeziunea și contribuie dezvoltarea simțului civic.
Astăzi, avem oportunitatea de a coopera cu restul Europei, într-o manieră intensificată ca urmare a formării de rețele de universități europene, a creșterii sumelor alocate forumurilor de cercetare Europene și a creșterii sumelor pentru proiecte punctuale de cercetare, mobilitate academică, implicând studenți și profesori, juriile internaționale care elaborează jurizează proiecte, toate aceste componente ale formării de specialitate din Universitatea de arhitectură și urbanism Ion Mincu sunt expresii ale internaționalizării răspuns învățământului superior, unul dintre obiectivele proiectului România educată.
Iar pentru că în curând va fi Ziua Educației, vreau să urez la mulți ani tuturor celor care fac parte din sistemul de învățământ. Rolul profesorilor este esențial în hotărâre a parcursului în viață al elevilor și al studenților. Misiunea Universității care include formarea dascălilor din sistemul preuniversitar este mai actual ca oricând și sunt convins că întreaga comunitatea academică de aici se va ridica la înălțimea sa”.
———————
Deschiderea anului universitar vine în contextul în care portofoliul educației și șefia Executivului sunt implicate în cel mai răsunător scandal de plagiat din ultimii ani. Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia pe 29 septembrie 2022 din funcția de ministru al Educației, după ce o anchetă semnată de Emilia Șercan a arătat că acesta a plagiat masiv într-un curs universitar, iar premierul și președintele nu au anunțat nici până astăzi, la 4 zile de la demisie, cine îi va lua locul la conducerea Educației.
Premierul Nicolae Ciucă, acuzat el însuși de plagiat și de intervenție în justiție pentru a mușamaliza analiza plagiatului după cum au arătat anchete succesive ale G4Media.ro, nu are astăzi în agendă prezența la nicio universitate pentru a marca debutul anului universitar, ci a publicat un simplu mesaj.
Proiectul România educată, aprobat prin memorandum guvernamental și asumat la nivel de implementare de către Guvern cu termen de finalizare sub formă de lege a educației, numită pachet legislativ, pe 1 octombrie 2021, este și astăzi, 3 octombrie 2022, tot la nivel de proiect.
- Edupedu.ro a transmis LIVE TEXT declarațiile președintelui Klaus Iohannis.