„Vrem să reducem semnificativ abandonul și vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naționale. Asta se poate făcând învățământul mai flexibil, mai performant, mai centrată pe elevi și de mai bună calitate”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în timpul vizitei la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Municipiul Buzău. Declarația vine în contextul în care Klaus Iohannis este președintele României de peste 7 ani, din noiembrie 2014.
- Încă din 2015 a vorbit despre Educație, ca prioritate națională. În 2018, președintele Klaus Iohannis a lansat public raportul România Educată.
Reporter: Sunt 111 de mii de candidați înscriși (la Bacalaureat – n.red) dintr-o promoție care numără peste 150 de mii de candidați. În fiecare an, aproximativ 40-45 de mii de elevi de clasa a XII-a nu mai ajung să susțină acest examen de bacalaureat. Care este strategia din România educată pentru a-i aduce pe acești tineri măcar cu diploma de 12 clase în mână?
Klaus Iohannis: Întregul proiect „România educată” dorește, printre altele, să ducă pe mult, mult mai mulți tineri să rămână în școală și să termină școala. Vrem să reducem semnificativ abandonul și vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naționale. Asta se poate făcând învățământul mai flexibil, mai performant, mai centrată pe elevi și de mai bună calitate. Și vom reuși.
- Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. Mai multe detalii aici.
Amintim că ministrul Cîmpeanu a declarat astăzi că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României”. Mai multe detalii aici.
Întrebat la B1 TV despre măsurile pe care le ia ministerul pentru a reduce abandonul școlar, Sorin Cîmpeanu a enumerat 3 măsuri care deja sunt aplicate sau în curs de aplicare: programul de reducere a abandonului școlar prin PNRR prin care școli primesc bani ca să aplice programe, creșterea valorii burselor, și masă sănătoasă în școli, program pe care ministerul vrea să îl aplice din această toamnă. Mai multe detalii aici.
Conform cifrelor anunțate de ministrul Educației, România are în 2021 un abandon școlar de 15,6%, mult peste media europeană, situându-se pe locul al doilea.
Potrivit Eurostat, care a publicat recent datele si pe 2021, Romania este acum pe primul loc in UE la abandon timpuriu. Țara noastră a depășit Spania, care a reușit să reducă acest indicator cu 2,7 puncte într-un singur an, cât a reușit România în 6 ani.
Ce este abandonul școlar?
- Rata abandonului școlar este diferența dintre numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel al elevilor aflați în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar, exprimată ca raport procentual fata de numărul elevilor înscriși la începutul anului, potrivit Institutului Național de Statistică.
Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională. Se mai numește abandon școlar timpuriu.
3 comments
Trebuie punctat ca a avut si guvernul sau. Mai are 3 ani, speranta moare ultima.
După 7 ani de mandat, un profesor VREA SA….
De fapt trebuia să prezinte bilanțul.
Interesant ar fi de aflat contextul (sau contextele) cu cele doua somitati, Dulapul si Tractoristul. Si de vazut imaginile, nu doar o poza. Primul se “joaca” cu verigheta si al doilea duce mana la gura / barbie. La primul e vorba de anxietate (confirmata si de directia privirii), al doilea pare sa fie gata sa ia alte decizii (proaste) fara sa se consulte cu cineva.