„Dacă mă întrebați pe mine, voi fi foarte sincer, nu cred că vom ieși cu vreo soluție de aici de la această întâlnire, pentru că am văzut comunicatul celor două sindicate, am văzut în continuare pe rețele de socializare că se bazează pe un munte de încredere, în sensul în care această grevă ar trebui să continue”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, înaintea întâlnirii de la Ministerul Educației.
- La ora 11 este programată o întâlnire la Ministerul Educației cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, pentru scenariile de modificare a calendarelor examenelor naționale.
Iulian Cristache: „Ieri am avut deja o discuție de 10 minute cu doamna ministru, încercând să găsim soluții, astfel încât aceste examene să să nu fie decalate. Știu că voi nemulțumi o parte dintre părinți care spun că aceste examene trebuie amânate indiferent de acest lucru, dar am foarte multe mesaje de la părinți care îmi spun că trebuie să găsim o soluție, în sensul în care examenele trebuie să respecte calendarul. Știți foarte bine că există și o petiție, sunt peste 4.000 de părinți care au semnat-o, părinți și elevi. Nu vreau să creez o dispută între părinții care spun această grevă trebuie să continue necondiționat și între părinții care se gândesc la propriii copii, în special părinții care au elevii în anii terminali.
Nu știu ce soluții vom găsi astăzi. Dacă mă întrebați pe mine, voi fi foarte sincer, nu cred că vom ieși cu vreo soluție de aici de la această întâlnire, pentru că am văzut comunicatul celor două sindicate, am văzut în continuare pe rețele de socializare că se bazează pe un munte de încredere, în sensul în care această grevă ar trebui să continue. Vedem ce vom discuta astăzi aici. Nu avem niciun document înaintat astfel încât să știm care sunt punctele de discuție, dar categoric doar aici cred că ne putem duce cu gândul, în sensul în care trebuie să găsim soluții pentru examene naționale, în special pentru elevii din anii terminali și, în special, pentru elevii care sunt preadmiși la universitățile din spațiul european și care vor pierde accesul către către piața europeană sau către aceste facultăți de top. (…)
Reporter: Cu ce mesaj veniți astăzi aici?
Iulian Cristache: (…) Susținem aceste revendicări, doar că trebuie să existe un punct final. Punctul final trebuie să vină atât de la Guvern, cât și de la sindicate. Părinții și nici elevii nu au putere, nu au acești bani în buzunar să satisfacă cerințele, cum și sindicatele ar trebui să gândească în sensul în care trebuie să ieșim din acest conflict, pentru că vă spun foarte clar: dacă vor de mâine grila, probabil că actualul Guvern va spune că nu. Și cred că sunteți cu toții de acord că nu are de unde să scoată 60% mâine. (…)
Au solicitat 25% și sper că știu ceea ce vorbesc, pentru că astea sunt declarațiile. Pe medie este undeva peste 20%. 25% la bază, acolo unde venitul este foarte mic și am înțeles că undeva 18% în partea de sus. În momentul acesta, nu au încredere că această grilă de salarizare va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie. Și aici au 100% dreptate. Să vedem din punct de vedere juridic ce soluție vor găsi, astfel încât să aibă încredere că această grilă va intra în vigoare cu 01/01/2024 și cu diferența de mărire salarială pentru toată categoria, pentru întreg corpul profesoral. Este adevărat că salariul este umilitor, nimeni nu poate să spună că acești profesori nu merită mai mult. Dar cum rezolvăm acest conflict?
Dacă vom continua în aceeași cheie, putem să vorbim de o grevă care să mai dureze și o lună, și două luni. Sunt curios să văd cum se vor poziționa cei din societatea civilă, care acum spun cu ușurință, dar îi înțeleg în sensul în care trebuie să venim în sprijinul profesorilor, că nu e nicio problemă și această grevă trebuie să continue. După o lună de zile sau o lună și jumătate vor mai gândi la fel?
Reporter: Au mers prea departe sindicaliștii?
Iulian Cristache: Nu vreau să spun acest lucru. Este un conflict, nu mai este un dialog între guvern și sindicate. Au comunicat prost sau comunicarea a fost proastă și de la guvern înspre sindicate, și de la sindicate înspre guvern, și de la sindicate probabil înspre membri, pentru că mă uit la declarații și unele nu au fluență. Sunt lucruri care probabil s-au discutat cu ușile închise acolo și nu au ieșit în spațiul public (…)