„Nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat”, a scris pe pagina de Facebook Președintele Federației părinților, Iulian Cristache, ca răspuns la acțiunea prefectului Capitalei, de a chestiona părinții și elevii în legatura cu testarea antidrog în şcoală și a prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului care să ateste că elevul şi-a făcut analize de sânge antidrog.
- Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat pe 4 septembrie că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților.
Redăm postarea integrală a președintelui Federației Naționale a Părinților:
„Scandalul momentului: droguri vs. lipsa profesionalismului autorităților competente vs. elevi/părinți.
Consumul de droguri este în creștere continuă, d.p.m.d.v. era de așteptat. Lipsa controalelor la vamă, spăguirea celor care trebuie să aibă “grijă” chiar de dealeri, lipsa responsabilității unor familii, trendul “european”, toate acestea au dus și vor duce la cifre alarmante, la vieți distruse și la puncte de vedere opozabile.
Sub nicio formă nu trebuie gândită vreo strategie care să condamne consumatorul, asta e clar ca lumina zilei. Dar nici nu trebuie să nu ne dorim un control sau testare pe această speță. Ar fi din nou o mare prostie.
La liceu nu ar trebui să fie vreo problemă cu testarea elevilor care prezintă simptome. Testarea făcută fără tam-tam, fără umilirea celui în cauză. Un simplu telefon dat familiei și obligația familiei să-și ducă copilul la testare fără a comunica școlii rezultatul. Dacă familia e idioată și refuză sprijinul, în situația unui rezultat pozitiv, atunci să se spele pe cap cu incapacitatea lor de a-și ajuta propriul copil. Mai departe, în funcție de comportamentul copilului la școală, directorul poate sesiza ANA, Direcțiile Sociale, Protecția Copilului etc.
Pe de altă parte, ce faci dacă familia colaborează și tu, stat român, nu poți să-l ajuți la modul corespunzător. Din gură știm cu toții ce trebuie să facem, practic avem și cu ce? Nu avem centre de dezintoxicare, nu avem psihologi care să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu avem multe.
Revin la cazuistică; vârsta consumatorului scade dramatic, ne îndreptăm spre ciclul primar.
Aici trebuie o analiză profundă. E prea de tot!
Violența în familie, curiozitatea, anturajul în afara școlii, școala, habar n-am… ce poate duce la un consum la o așa vârstă?! E prea de tot!
Rămâne de văzut ce vor răspunde părinții la sondajul propus de domnul prefect.
Nu mă deranjează sondajul, dar nici nu vom fi de acord cu testarea în masă. De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat.
Și da, consumul va scădea când copiii vor fi conștienți că-și vor distruge viața, nu doar că vor fi condamnați!
Așadar, dragi părinți, nu vă neglijați copiii!”
Informații de context despre testarea antidrog în şcoală
- Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că va fi analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, doar cu acordul părinţilor, pe 28 august.
- Pe 30 august, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunțat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar prin care va testa opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la:
- testarea în şcoală cu aparat antidrog;
- prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
- introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală.”
- Pe 31 august, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie să creştem capacitatea de testare antidrog”, potrivit Agerpres.
- Tote pe 31 august, senatorul USR Ștefan Pălărie spunea că guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri.