Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), într-o postare pe Facebook. El reacționează la aprobarea amendamentului care introduce exmatricularea ca prevedere în legea învățământului preuniversitar, dezbătută și vineri, 21 aprilie, în Comisia de învățământ din Camera Deputaților.
- Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.
”Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem.
Astfel, răul este mutat din școală în stradă. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor. Trebuie să acordăm mare atenție la tot ceea ce ne dorim. Sunt de acord cu sancțiunile mai aspre, dar nu ar trebui să ne oprim doar la fapta de exmatriculare, ci să ne concentrăm și pe reabilitare. Este nevoie de mare atenție!”, a scris Cristache pe Facebook.
Ministra Educației, Ligia Deca, prezentă la Comisia de învățământ în cadrul dezbaterilor de vineri, 21 aprilie, a declarat că Ministerul susține acum acest amendament având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală:
“Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament.
Context. În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2, vineri, 21 aprilie. Amendamentul a fost scris de Ministerul Educației și susținut de PNL și PSD.
”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.
Anterior, în variantele proiectelor legii educației adoptate de Guvern și trimise la Parlament pentru dezbatere, Ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nicio situație. Articolul 13. alin (2) prevedea:
”(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”.
Amintim și că prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați a fost introdusă de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arătă în comunicatul Ministerului de la acea vreme.
Foto: © Phuttharak Chindarot | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.