Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, în cazul schimbărilor în analiza plagiatelor: Ministrul Cîmpeanu “vine cu o moștenire problematică” / “Să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU”

855 de vizualizări
Foto: Dragoș Tudorache / Facebook.com
“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot fi luate de un ministru după cum crede el de cuviință”, afirmă joi, într-un mesaj publicat pe Facebook, președintele executiv al PLUS, europarlamentarul Dragoș Tudorache. El ia poziție față de schimbările propuse în organizarea forului ce analizează cazurile de plagiat și în metodologia aplicată în analiza acestor cazuri, despre care Pressone.ro a scris că ar putea include măsuri problematice.

Dragoș Tudorache invocă o miză politică legată de ceea ce a făcut ministrul liberal Sorin Cîmpeanu:

“Coaliția funcționează și asta presupune colaborare și solidaritate. Domnul ministru vine cu o moștenire problematică în care a primit de-a lungul timpului multe acuze că ar fi fost mai degrabă de partea plagiatorilor, nu de partea adevărului și a eticii. Dacă am trecut peste astfel de acuze publice nu înseamnă că suntem dispuși să girăm acțiuni viitoare care ne implică în mod direct, așa că îl invit pe domnul ministru Cîmpeanu să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU și a metodologiei aferente.”

Mesajul lui Dragoș Tudorache, integral:

“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot fi luate de un ministru după cum crede el de cuviință. Este o regulă de la care este inacceptabil să ne abatem, mai ales că orice decizie unilaterală, nediscutată între parteneri, este o greșeală care va afecta întreaga coaliție și va ridica suspiciuni în privința unor agende ascunse. Mă refer direct la ceea ce a făcut ministrul Sorin Cîmpeanu în legătură cu Regulamentul de funcționare al CNATDCU și Metodologia de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. Coaliția funcționează și asta presupune colaborare și solidaritate. Domnul ministru vine cu o moștenire problematică în care a primit de-a lungul timpului multe acuze că ar fi fost mai degrabă de partea plagiatorilor, nu de partea adevărului și a eticii.

Dacă am trecut peste astfel de acuze publice nu înseamnă că suntem dispuși să girăm acțiuni viitoare care ne implică în mod direct, așa că îl invit pe domnul ministru Cîmpeanu să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU și a metodologiei aferente. Plagiatele au fost o sursă de degradare morală a societății și au creat o imagine a unei țări în care furtul se poate legifera și este cauționabil etic și moral. Sorin Cîmpeanu trebuie să înțeleagă realitatea așa cum este ea, să își accepte datoriile de membru al unui guvern de coaliție și să nu ia decizii în chestiuni atât de delicate fără consultarea partenerilor. În ceea ce ne privește, nu vom susține niciun fel de măsură fără a avea explicații și fundamentări detaliate și explicate până la ultima virgulă. Nu știm la acest moment care este atitudinea PNL față de propunerile ministrului Educației, dar pare că partenerii noștri sunt la fel de surprinși ca noi.”

Citește și:
Pressone.ro: Modificări pregătite pentru analiza plagiatelor ar putea da un rol decisiv softurilor și ar elimina sesizările multiple. Ioan Aurel Pop, șeful CNATDCU, admite că “e posibil” ca problemele să fie cauzate “de nume, de personalități” și invocă o posibilă demisie
EXCLUSIV Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor până la finalizarea dosarului intentat chiar de Olaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții de la ANOSR acuză “incoerență inexplicabilă la Ministerul Educației”: Ministerul anunță “obligația de recuperare a activităților” în universități. Nu înțelegem despre ce activități se face referire, anunță vacanță forțată pe perioada de tranziție?

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) acuză “incoerență inexplicabilă la Ministerul Educației” și susține că, în urma încetării stării de alertă, „fiecare universitate trebuie să decidă, cu consultarea…
Vezi articolul