Președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu – mesaj public, la Craiova, împotriva pragului de 2 mandate de maximum 8 ani pentru rectori / Fostul ministru și-a reluat în ultimele zile comunicarea publică, după o lungă pauză în urma demisiei de la Educație, în plin scandal de plagiat

Sursa: Captura Youtube - Tele U Craiova

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, recent demisionat din funcția de ministru al Educației după ce Pressone.ro a scris că a plagiat într-un material didactic, a lansat la sfârșitul săptămânii trecute un mesaj împotriva pragului de două mandate totalizând maximum opt ani pentru rectori, cerut de mai mulți actori din domeniul educației și de pe scena politică. Este unul dintre primele mesaje pe care Cîmpeanu le transmite public după plecarea sa de la minister.

Mesajul a fost transmis cu ocazia unei ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea Universității din Craiova, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un moment în care Consiliul Național al Rectorilor s-a adunat în acest oraș pentru o ședință pe agenda căreia, potrivit surselor Edupedu.ro, s-a aflat și problema numărului de mandate pe care un rector le poate avea la conducerea unei universități. La ședință a fost prezentă și ministrul actual, Ligia Deca.

În discursul rostit la ceremonia Universității din Craiova (UCV), el a spus că speră ca rectorul acesteia, Cezar Ionuț Spânu, să fie în funcție și când UCV va împlini 80 de ani, adică peste cinci ani. Aceasta, în condițiile în care Cezar Spânu ocupă această funcție deja de șase ani (ales pentru primul mandat în 2016, reales în 2020).

Sorin Cîmpeanu, la evenimentul menționat:

Aceasta ar însemna rectorul Spânu să ocupe poziția de rector timp de 11 ani. Acest lucru ar fi posibil, conform legislației actuale, doar prin întreruperea (de exemplu, prin suspendare temporară) a actualului mandat, legea actuală permițând doar două mandate “complete”.

Dar, în vară, când ministrul Cîmpeanu a pus în dezbatere publică proiectele de legi ale educației, el a propus prin aceste proiecte eliminarea din lege a pragului de mandate. În paralel, guvernul Ciucă a avizat negativ o propunere legislativă de modificare a actualei legi, ca rectorii să aibă maximum 2 mandate care să nu depășească mai mult de opt ani, proiectul primind aviz de respingere și din partea Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților.

Și aceasta, deși universități precum Universitatea din București, dar și organizații precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) au cerut impunerea limitei de 2 mandate – maximum 8 ani.

Revenirea publică a fostului ministru

Participarea lui Sorin Cîmpeanu la ceremonia Universității din Craiova (intervenția sa, de la min. 1.01.00 în înregistrarea galei) a fost printre primele ieșiri ale sale, după ce, în urmă cu o lună și jumătate, și-a dat demisia din funcția de ministru, în plin scandal de plagiat, el revenind discret pe posturile de rector USAMV-B și de președinte al Consiliului Național al Rectorilor. 

Luna aceasta, el a mai participat, în calitate de președinte CNR, la Gala UPIT 60 de ani organizată de Universitatea din Pitești, gală unde a susținut un discurs.

Iar luni, 14 noiembrie, a rupt și tăcerea pe Facebook, în calitate de rector USAMV-B, printr-un anunț, însoți de emoji cu supe și burgeri, referitor la deschiderea unei cantine studențești.

Citește și:
Rectorii români care vor să profite de pe urma schimbărilor propuse în legea învățământului superior, cu ochii pe banii din PNRR – prezentați ca “oligarhie” în reputata publicație internațională Times Higher Education
EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor. Senatorii români deschid poarta mandatelor nelimitate pentru șefii universităților, pe când majoritatea democrațiilor europene păstrează limita de două
Exit mobile version