Președintele Consiliului Național al Elevilor: Reducerea numărului de ore în gimnaziu și liceu trebuie urmată de o modificare curriculară și de formarea profesorilor

2.508 vizualizări
Foto: Facebook Antonia Pup
Reducerea numărului de ore de școală pentru gimnaziu și liceu “este în beneficiul elevilor”, dar trebuie urmată de o modificare curriculară, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor.

“Degeaba tăiem orele, dacă nu avem asigurată transdisciplinaritatea și dacă nu ne asigurăm că orele care au rămas sunt realizate într-un mod profesionist, iar acest lucru se corelează cu formarea cadrelor didactice”, a afirmat Antonia Pup, pentru Edupedu.ro.

“E în beneficiul elevilor că s-au redus aceste ore, dar pentru a garanta că planurile-cadru își ating obiectivele, într-un mod în care elevii să-și dobândească acele competențe stabilite atât la nivel european, cât și prin profilul absolventului, este important ca Ministerul Educației – după ce va fi asumat de cineva – să își pună în funcțiune grupurile de lucru, pentru ca totul să fie ca la carte. Este o măsură bună, dar care trebuie completată”, a precizat președintele CNE.

Întrebată de la ce discipline vor fi tăiate ore, Antonia Pup a spus pentru Edupedu.ro că “la ultima Comisie de Dialog Social unde s-a pus în discuție modificarea planurilor cadru s-a asumat faptul că va exista o tăiere a orelor, pentru că e imposibil să avem în jur de 35 de ore, e inuman, se ajungea și la 37 de ore pe săptămână, dar a rămas totul în aer. De asta e important ca Ministerul Educației să fie deblocat și să pună în funcțiune grupurile de lucru unde să fim incluși și noi, ca reprezentanți ai societății civile, și aici mă refer și la Federația Părinților”.

În ceea ce privește generalizarea programului Școala după școală, ca urmare a reducerii orelor de gimnaziu, Antonia Pup a declarat că “e important să fie implementat programul Școala după școală mai ales acolo unde există foarte mulți elevi aflați în risc, dar ar trebui să ne ocupăm și de ceea ce se întâmplă în școală, pentru că în momentul de față avem o serie de cadre didactice care nu sunt formate să predea în stil inovativ. Ministerul Educației și celelalte părți interesate trebuie să își asume un program național de formare a cadrelor didactice, formare inițială și formare continuă pentru cadrele diactice din sistem care trebuie să își adapteze predarea la cerințele societății de astăzi”.

  • Amintim că Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.
  • Proiectul de lege votat ieri prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.
  • De precizat că proiectul lui Pop nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”.
Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P)

Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL/ICDL în România. BEBRAS îşi propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii computaţionale şi…
Vezi articolul

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, scapă de dosarul „Baza Cutezătorii” în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor / Costoiu fusese condamnat la 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, a scăpat de dosarul Baza Cutezătorii în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor, se arată în minuta instanței de luni. În primă instanță,…
Vezi articolul

Ce rezultate speră să obțină Ministerul Educației după desființarea semestrelor și eliminarea tezelor? Cîmpeanu: O pregătire a elevilor și o evaluare mai corectă pentru a ști ce carieră este recomandabil să îmbrățișeze / Reacția ministrului la acuzația că schimbările anunțate bulversează

Schimbarea radicală de structură a anului școlar anunțată miercuri de ministrul Educației va duce la o pregătire și o evaluare mai corecte a elevilor, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul…
Vezi articolul

Iulian Cristache, federația părinților: Să scoatem gunoiul de sub preș, ca să rezolvăm problemele! Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu își fac treaba în Consiliile de Administrație ale școlilor. Văd directori nemulțumiți că au posibilitatea descentralizării deciziei

“Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate” de a lua decizia cu privire la modul în care funcționează școlile, a declarat Iulian Cristache,…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare: pot fi organizate programe de beforschool și afterschool pentru copiii de grădiniță și școală, în perioada în care cursurile sunt suspendate în București

Toate școlile și grădinițele de stat și private din București s-au închis de astăzi, pentru 14 zile, însă afterschool-urile pot funcționa în continuare, amintește Asociația Școlilor Particulare. Consiliul director “poate…
Vezi articolul