Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale dau și meditații

6.514 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Natalia Intotero
Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale și dau meditații. Secretarul de stat Florian Lixandru (PSD) este audiat în Senatul României.
  • Audierea are loc în contextul în care luni, pe 26 iunie, președintele comisiei de bac de la Șincai a decis anularea a zeci de lucrări la proba de Limba și literatura română pe motiv că elevii ar fi încadrat greșit formularea „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar asta ar fi fost interpretată ca semn pe lucrare.

Senatorul Ștefan Pălărie (USR): Apropo de cei care fac subiectele, câți dintre acești profesori dau și meditații? Ne puteți spune?

Secretarul de stat Florian Lixandru: Nu pot să vă spun, pentru că nu cunosc situația fiecărui profesor, ce face în particular.

Senatorul Ștefan Pălărie: Ministerul are niște proceduri prin care să separe, cu toată rigurozitatea, rolul de a elabora subiecte cu rolul de a fi meditator în privat al unor copii care urmează să dea examenul?

Secretarul de stat Florian Lixandru: Atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confidențial, se presupune că nu au voie să divulge nimănui dintre propunerile de subiecte pe care le-au făcut.

Iată ce a spus despre cazul de la Colegiul Gheorghe Șincai din București:

„Avem un prim raport al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce privește anularea lucrurilor. Am trimis o verificare, Corpul de Control s-a deplasat acolo, și astăzi este acolo, verifică. Consider că rolul comisei este acela de a atrage atenția candidaților vizavi de modul în care redactează lucrurile. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greșeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, în anumite lucrări, s-au tăiat rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al comisiei, să-i atrag atenția copilului și să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a precizat secretarul de stat.

  • Din spusele elevilor, anularea lucrărilor a avut loc după o oră de scris, tinerii au fost puși să rescrie rezolvările, iar timpul de lucru nu a fost prelungit.

Săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca anunța de la sediul Ministerului Educației, în conferință comună cu premierul Ciolacu, că „a rugat” inspectoratul București să monitorizeze cu doi inspectori respectare procedurilor acolo.

ISMB a comunicat tot marți, la solicitarea Edupedu.ro, că „va fi monitorizată activitatea la centrul de examen Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în ceea ce privește situațiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, se vor verifica numărul de lucrări anulate și cantitatea de informație cuprinsă în lucrările anulate, pentru a se stabili în ce măsură timpul de lucru a fost afectat”.

Elevii au reclamat nedreptatea care le-a fost făcută la proba de limba română și au spus că lucrările „s-au anulat după o oră și un sfert, în alte săli după o oră jumătate”, iar mulți dintre ei „nu au mai avut timp să termine subiectul III” din această cauză.

Motivul invocat pentru anularea a circa 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat, în plină probă de examen, potrivit elevilor care au fost în sălile de la Șincai, ar fi fost acela că ar putea fi interpretat de evaluatori ca semn pe lucrare neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte: „Examenul național” pe primul rând și „de bacalaureat” pe rândul al doilea. Unii dintre elevi au scris „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe al doilea rând.

Cine este președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul „Gheorghe Șincai”: un preot, director de colegiu și profesor de Religie, dat afară din Inspectoratul Școlar București în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.


2 comments
  1. Niciun membru din conducerea ministerului nu stie nimic despre ce inseamna un examen. Sunt simpli functionari cu salarii grase carora li se cere (conform fisei postului!?)sa organizeze un sistem pe care nu il cunosc!

  2. Toată aprecierea pentru domnii participanți la dezbatere, dar viața bate filmul. Nu s-a pronunțat niciun moment cuvântul Reddit. Nu s-a pronunțat niciun moment cuvântul Discord. Nimeni nu pare să fi auzit despre grupurile /robac. Nu s-a vorbit absolut nimic despre grupurile unde zeci de mii de elevi așteptau și își revendicau zi și noapte (la propriu) dreptul la “pont”. Faptul că domnul secretar de stat confirmă că toți elevii așteaptă subiectul III, nu vreun sinonim punctat derizoriu, este cheia că nu dexonline va putea fi folosit pentru a scoate corupția de unde face carieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare, ca servicii private sau de stat complementare grădinițelor și creșelor, au fost puse în consultare publică / Angajarea personalului didactic, doar pe perioadă determinată – document

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare au fost puse în dezbatere publică vineri, 16 decembrie, de către Ministerul Educației. Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre problemele plății salariilor profesorilor: A fost o eroare informatică, am primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că va fi remediată foarte rapid / În 5 județe nu s-au primit salariile în învățământ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că întârzierea plății salariilor profesorilor s-a întâmplat, luni, în 5 județe și că a primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că…
Vezi articolul