Ioan Aurel Pop își va prelungi autosuspendarea din funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care se poate pronunța dacă o teză de doctorat este sau nu plagiată, a declarat acesta pentru Edupedu.ro. Amintim că, în luna august, Ioan Aurel Pop s-a autosuspendat pentru șase luni din funcția de președinte al CNATDCU. La fel ca atunci, motivul autosuspendării, spune Pop, este că nu are cum să se împartă între funcțiile pe care le deține: președinte al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Întrebat dacă va continua autosuspendarea, având în vedere că au trecut cele 6 luni inițiale, Aurel Pop a răspuns: „Da, bineînțeles, pentru că altfel nu pot fi președintele Academiei, lumea nu înțelege că eu nu am ubicuitate, eu nu pot fi și la CNATDCU, și la Academie, și la Universitate. La ora actuală e domnul Banabic, profesorul de la Cluj și, în curând, intră domnul academician Mircea Dumitru, cred că de la 1 februarie”.
Întrebat ce părere are ca profesor universitar și academician despre situația suspiciunii de plagiat în teza de doctorat, care planează asupra premierului Nicolae Ciucă, Aurel Pop a răspuns: „N-am nicio părere, sunt în convalescență, am Covid și, să mă iertați, nu am putut urmări nimic, am avut o formă medie și sunt în recuperare. Nu am putut verifica, nu știu nimic, dacă aș fi putut să verific, v-aș fi spus o părere”.
- Prima dată când s-a autosuspendat Aurel Pop din funcția de președinte CNATDCU, un alt scandal media era în desfășurare, legat de teza de doctorat a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a solicitat, în vară, Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat: „USAMV București să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în așa fel încât să fie posibilă analiza și la acest nivel de către experții CNATDCU din comisia de specialitate“. Anunțul venise în contextul în care ministrul le-a cerut universităților să realizeze „într-un termen rezonabil, un an, de exemplu”, analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare dintre aceste instituții. Mai multe detalii aici.
Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat după o investigație a jurnalistei Emilia Șercan. Oficialul a reacționat, spunând că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Ciucă a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de Etica a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”.
Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).
Până acum, nicio sesizare nu a fost depusă la CNATDCU privind un eventual plagiat în cazul lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, a declarat joi, pentru Hotnews, Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.