Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a respins acuzațiile conform cărora instituția ar fi atacată de „grupări obscure” și a explicat într-un interviu pentru Radio România Cultural (RRC) că respingerea candidaturii lui Mircea Cărtărescu nu reflectă o opoziție puternică în interiorul Academiei, ci doar o conjunctură procedurală. Potrivit acestuia, scriitorul a fost la un singur vot distanță de a fi ales și va deveni membru al Academiei în viitorul apropiat.
În contextul unui apel lansat de academicianul Valeriu Matei, care susținea că Academia este asaltată de „grupări sorosist-progresiste”, Ioan-Aurel Pop a declarat ferm: „Nu cred că există așa ceva. Din fericire, Academia Română este o instituție democratică și membrii ei, ca și cei care observă din afară, au dreptul la opinii”.
Președintele Academiei a precizat că Mircea Cărtărescu a fost susținut de majoritatea membrilor: „A fost votat de două treimi din membrii care au participat la vot. În mod legal, a lipsit un vot – îi trebuiau 74 de voturi ca să fie ales, iar el a obținut 73. Așa a vrut soarta, acesta a fost destinul. Dar dacă 73 de membri ai Academiei Române l-au votat, înseamnă că opinia majorității este în favoarea primirii sale”.
Decizia secției de Filologie și Literatură „trebuie respectată”
Pop a atras atenția asupra faptului că specialiștii în literatură din Academie l-au votat în unanimitate pe Mircea Cărtărescu, iar această decizie ar fi trebuit urmată de restul membrilor: „Cei care pot aprecia la adevărata valoare o creație literară sunt membrii secției de Filologie și Literatură, iar aceștia l-au votat în unanimitatea celor prezenți. Am făcut un apel în Adunarea Generală a Academiei să ne ținem de ce spune secția, pentru că membrii secției au întâietate”.
El a oferit și un exemplu din alte domenii: „Dacă avem un candidat agronom și secția de științe agricole îl votează în totalitate, noi trebuie să urmăm exemplul secției, altfel se creează haos. Un chimist sau un inginer nu poate aprecia pe deplin un literat. Ne luăm după ceea ce spun specialiștii”.
Ce spune despre mesajele lui Valeriu Matei
În ceea ce privește apelul vehement al lui Valeriu Matei, Pop a recunoscut la Radio România Cultural că acesta a fost unul instigator: „Da, este adevărat. Noi nu-l putem judeca pe Mircea Cărtărescu pentru niște cuvinte pe care le-a rostit vizavi de Cioran, de exemplu. Un text scos din context nu poate constitui un argument nicăieri și niciunde”.
- De asemenea, a criticat practica decupării unor fragmente din opere literare pentru a fi folosite împotriva unui autor: „Dacă scoatem din context anumite texte ale lui Arghezi, nici el nu ar mai putea fi socotit un mare poet. Acestea sunt procedee incorecte. Opera unui scriitor trebuie apreciată în ansamblu”.
- „De exemplu, Mircea Cărtărescu a scris despre Eminescu anumite lucruri în anumite momente, dar cartea lui fundamentală despre Eminescu este una care îl apreciază pe marele poet. Se consideră el însuși un eminescian în forma în care l-a continuat pe Eminescu. Deci trebuie să avem grijă un pic și la formele de exprimare”.
Va fi sancționat Valeriu Matei?
Pop a explicat că regulamentul Academiei Române nu prevede sancțiuni pentru astfel de declarații, dar Valeriu Matei ar putea fi chemat în fața Consiliului de Onoare:
- „Din păcate, atunci când s-au făcut regulamentele și statutele, s-a considerat că în Academia Română nu se pot face asemenea restricții. Nu se pot da sancțiuni pentru că membrii Academiei Române, nu-i așa, sunt nemuritori. Sunt cei care s-au afirmat în domeniile lor și suntt domenii de vârf, adică în Academia Română sunt dintre cei mai importanți, mai reprezentativi specialiști din toate domeniile, creatori de mari valori”.
- „Există o singură restricție sau reținere: un membru al Academiei Române care este condamnat penal poate fi exclus din academie. Dar avem un consiliu de onoare al Academiei Român, de unde pot fi chemați cei care ajung pe niște căi abătute ca să fie aduși, cum să spun, înspre rațiune și înspre judecată dreaptă. Dar nu e obligatoriu să te prezinți. Probabil Valeriu Matei va fi invitat pentru a i se atrage atenția că în Academia Română nu se fac campanii denigratoare”.
De asemenea, el a criticat faptul că Matei a trimis mesaje tuturor membrilor Academiei, considerând acest gest nepotrivit. El subliniază că nici măcar în calitate de președinte al Academiei Române nu își permite să trimită circulare către toți membrii instituției: „Nici măcar eu, ca președinte, nu trimit circulare tuturor membrilor Academiei. Acestea sunt procedee care se foloseau pe vremuri, când se dorea influențarea opiniei publice într-o anumită manieră”.
„Oricând trimiți circulare în care spui părerea și subliniezi cu mânie că are cutare dreptate sau n-are cutare dreptate, în acel moment, o asemenea atmosferă n-are ce căuta în Academia Română”, a continuat Pop în intervenția de la postul public de radio cultural.
Ioan-Aurel Pop subliniază că un membru de onoare al unei academii străine nu ar trebui să intervină în deciziile acelei instituții. Referindu-se la poziția lui Valeriu Matei, care este membru de onoare al Academiei Române și a trimis un apel tuturor membrilor instituției, Pop critică acest gest și explică propria sa abordare în raport cu academiile din care face parte:
- „Eu sunt membru de onoare al Academiei Moldovei și mai sunt membru de onoare a cinci academii. Nu mă duc niciodată să fac ordine în acele academii. Ei mi-au făcut onoarea să mă primească. Mă duc și ascult, învăț de la ei, dar nu îmi permit să intervin cu circulare”.
Despre Nicolae Breban, Ioan-Aurel Pop menționează că acesta s-a opus admiterii lui Mircea Cărtărescu în Academia Română și că a absentat de la votul secției de Filologie și Literatură. „A lipsit academicianul Nicolae Breban, care nu este de acord cu intrarea lui Mircea Cărtărescu, dar din cei prezenți, 100% l-au votat”.
Referitor la poziția lui Breban și la posibilitatea ca acesta să fie sancționat, Pop explică: „Nicolae Breban are acum o problemă cu secția. O va rezolva pentru că va fi invitat probabil la secție. Nu știu dacă mai poate veni. Nicolae Breban are 91 de ani, este unul dintre cei mai mari romancieri. Trebuie să admitem că avem și noi limitările noastre, slăbiciunile noastre. Vârsta își spune cuvântul și se mai întâmplă”.
„Academia are mai mult de pierdut decât Mircea Cărtărescu”
Întrebat dacă respingerea candidaturii lui Cărtărescu este o pierdere mai mare pentru Academia Română decât pentru scriitor, Ioan-Aurel Pop a fost de acord: „Sunt de acord. Pentru prestigiul instituției și, deopotrivă, pentru prestigiul scriitorului, ar fi bine ca Mircea Cărtărescu să fie membru al Academiei Române. Asta este opinia mea”.
Președintele Academiei s-a arătat optimist cu privire la o viitoare realegere a lui Cărtărescu:
- „Chiar trebuie să țineți seama că oamenii sunt ființe subiective și ne-am cucerit dreptul de a fi de acord sau de a nu fi de acord cu ceva. Așa că de aceea și în Academie sunt unii care aprobă anumite inițiative, alții care le critică și trebuie să înțelegem că aceasta înseamnă, până la urmă, democrația. Sigur, nu-mi convine că o valoare deosebită, care e apreciată peste tot, în mai multe țări și care e tradusă, n-a avut o cale netedă cum era firesc să o aibă. Dar, repet, s-a întâmplat și la case mai mari. Și eu sunt absolut convins că într-un viitor foarte apropiat, și Mircea Cărtărescu și alții care au căzut prima oară la intrarea în Academia Română vor intra”.
El a încheiat intervenția la RRC reafirmând că Academia Română rămâne una dintre instituțiile în care românii au încredere: „Dacă facem un sondaj de opinie și întrebăm oamenii dacă au încredere în partide, președinție, guvern, parlament sau ONG-uri, Academia Română, alături de Biserică și Armată, va fi pe primele locuri. Ne străduim să nu înșelăm această încredere”.