Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, semnalează, pe pagina de socializare, că proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit „să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic”. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.
„Pe calendarul anunțat de Guvern în timpul grevei profesorilor, proiectul noii legi a salarizării trebuia să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic. Ministerul Muncii a transmis Sindicatului Europol săptămâna trecută că nu există niciun proiect scris”, potrivit Arianei Dudună.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză.
Redăm mesajul Arianei Dudună:
„Guvernul vrea să vă dea țeapă – episodul 2
Pe calendarul anunțat de Guvern în timpul grevei profesorilor, proiectul noii legi a salarizării trebuia să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic. Ministerul Muncii a transmis Sindicatului Europol săptămâna trecută că nu există niciun proiect scris.
La 1 septembrie trebuia să intre în Parlament proiectul: în ritmul acesta, nu va intra nici măcar până la 1 octombrie. Legea responsabilității fiscal bugetare spune că salariile vor trebui plafonate.
Dragi profesori, de ce acceptați să fiți mințiți? De ce lăsați guvernanții să își bată joc de dumneavoastră? #eleviisuntcuvoi”
Informații de context
Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor Edupedu.ro.
Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”
Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”
Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”.
Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”
În contextul în care luna aceasta are loc prima rectificare bugetară din acest an, Ligia Deca a declarat că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”.
„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.
M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a spus ministrul Educației.
Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:
„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Sinceră să fiu, cred că profesorii de la stat ar trebui să primească salariul în funcție de notele pe care le obțin la examene. Ar trebui să fie plătiți după munca pe care o depun în timpul orelor și după modul în care elevii înțeleg materia predată de respectivul profesor. Se poate accepta că 1 sau 2 copii nu vor să învețe, dar dacă sunt mai mulți atunci este vina profesorului. În zilele de astăzi tot mai mulți părinți își trimit copiii la pregatire doar ca să se asigure că aceștia pot promova examenele. Îmi puteți spune că elevii sunt de vină. Că nu vor să învețe, că nu mai ascultă, că nu mai au respectul față de profesor care era odată, dar să vă întreb pe voi profesorii, câți dintre voi își merită banii? Câți dintre voi vă respectați cu adevarat elevii? Câți dintre voi vă ascultați elevii când aceștia încearcă să vorbească cu dumneavoastră? Câți dintre voi vă adaptați la metodele de învățare din zilele de astăzi? Câți dintre voi vă folosiți de nenumăratele resurse pe care le aveți la dispoziție? Și cel mai important, câți dintre voi ați încercat să vă înțelegeți și să vă susțineți elevii atunci când au nevoie? Vă spun eu raspunsul. Foarte, foarte puțini profesori. De ce veniți și vă spuneți toate nemulțumirile și tot ceea ce statul vă promite și nu vă dă? De ce nu ieșiți în față și spuneți cu ce ați greșit față de copii? Singurul motiv pentru care nu prea ați auzit nemulțumirea elevilor este pentru nu îi ascultați. Nu ascultați cât de înfricoșător și cât de stresant este totul pentru anii terminali și nu numai pentru ei. Doar pentru că nu o arată și par că nu îi interesează nu înseamnă că nu au greutăți. Viitorul lor depinde de alegerile pe care le vor face și nu au pe nimeni care să îi îndrume. Tot ce faceți este să vă plângeți și să cereți drepturi și nu văd nimic rău în asta. Dar sunt o mulțime de profesori care nici nu se prezintă la ore dar au pretenții la salarii mai mari. Un exemplu ar fi profesoara mea de română care a fost foarte activă când a venit vorba de grevă. Subliniez făcutul că dânsa e în grevă de la începutul anului școlar. A venit la clasă să predea doar 2 luni dintr-un întreg an școlar și astea în niciun caz consecutive. La final când i s-a atras atenția că nu am terminat materia pentru BAC aceasta a spus că este în grevă și să ne descurcăm singuri, să nu o deranjam pe ea.
Spuneți mereu că țara o să se ducă de râpă cu generațiile noastre la conducere și că sunt tot mai mulți analfabeți. Ei bine, voi ar trebui să vă gândiți că sunteți cei cei care i-au învățat pe acei analfabeți.
Domnișoară, nu știi despre ce vorbești. Dar nu-i nimic, vei aduna eventual experiență de viață și vei înțelege cât de deplasat este comentariul ăsta. Ne-am obișnuit, de altfel.
(Remarc, însă, că profesoara de română absentă tot anul despre care vorbești a reușit cumva să aibă un elev care știe măcar să scrie corect. Dar nu mă îndoiesc că toate meritele sunt ale voastre, și toate eșecurile sunt cauzate de profesori, nu?)
Alta greva incepand cu 1 iunie 2024 daca nu se tin de promisiune.
De ce ne băgăm noi* în asta? Să rămânem în afara acestui scandal.
*elevii
Eu nu inteleg iesirea din sindicat. Ce nu au facut sindicatele de data aceasta. Ati auzit pe unul ca iese din sindicat, gata, cu turma toata lumea. Cand luati o hotarare de genul asta, ganditi inainte, doar sunteti profesori. Cantariti tot ceea ce s a intamplat in timpul grevei. Eu as propune care iese din sindicat sa nu mai poata intra niciodata. Imi pare rau sa spun ca sunt unii care nu au ce cauta in invatamant. Liderii de sindicat voi ii alegeti, de ce va plangeti de ei?
Tu chiar meriți să rămâi în așa un sindicat. PRICEPE, neica-nimeni, sindicatul nu sunt liderii. Sunt cei mulți și mărunți care au votat PENTRU GREVĂ GENERALĂ și n-au vrut să cedeze pentru firimituri.
Iar LIDERII s-au dus acolo și ne-au trădat. Iar apoi au rămas înfipți în scaune, pentru că n-au obraz să demisioneze, iar alegeri sunt peste un an-doi. Sictir lor și celor ca tine! Eu nu mi-am ales regi. Sindicatul suntem (eram) NOI, nu Hadăr, Hăncescu și Nistor! De ce-aș rămâne într-un grup în care tot nemernicii ăștia decid soarta tuturor? Nu mă reprezintă! Nu îi recunosc!
Stai tu acolo, dacă ți-e bine, că n-a zis nimeni că trebuie să demonstrăm toți că am avea coloană vertebrală.
Eu m-am retras imediat după suspendarea grevei. La noi incolțise ideea de a face noi un alt sindicat, dar e complicat. Țara e plină de țepari, așa că mergem pe burtă toți… am renunțat la luptă!
Atunci în septembrie sa înceapă din nou greva
Conform noilor reguli aprobate imediat după ce a început greva de către guvern, cine intră în grevă (de acum înainte) are de drept CIM suspendat la inițiativa angajatului (anterior era de drept și n-aveau cum să înceapă să amenințe cu disponibilizări. Acum POT).
Seful meu de sindicat imi spunea ca aproape toti colegii au abandonat greva. In realitate abandonasera doar 6 din 38. Am aflat dupa ca asa a facut cu cel putin jumatate din cancelarie. Insista cu mesaje si telefoane ca “oamenii abandoneaza”. Acum se poarta ca un cățel cuminte si din cate am auzit vrea o candidatura pe listele AUR. Am iesit din sindicat. Voi reveni dupa schimbarea liderilor, si de la centru si din scoala mea.
Cunoaștem.
Mai cunoaștem că peste 70% din membrii de sindicat au votat pentru continuarea grevei, iar ”liderii” noștri minunați au luat greva pe persoană fizică și au decis că se suspendă, că așa e mai bine pentru noi, că nu puteam obține mai mult decât ce s-a ”obținut” (reprodus verbatim – lideri județeni GJ).
Așa că personal m-am retras din sindicat și nici nu mă întorc până nu pleacă ”liderii”. Grevă oricum nu va mai fi, pe legea modificată. (Colegii au insistat că să rămân – de ce să plecăm noi, să plece liderii! Iar pretextele acestora au fost că ”dacă li se cere, ei își dau demisia”, și că un răspuns va veni după întâlnirea de la mijlocul lui iulie. Întâlnirea o fi fost, nu s-a comunicat nimic, ”liderii” sunt tot acolo. Sictir.)
De unde stiti ca au votat peste 70% pentru continuare? I-ati numarat dvs, tot pe persoana fizica? Sau mergem pe senzatii? Nici macar n-au fost toti membrii de sindicat in greva, din start.
Am fost în grupul județean al membrilor de sindicat. Ne-au arătat listele – și nu doar de la noi, ci din majoritatea județelor. Niciunul nu era sub 50% pentru continuarea grevei, cel mai jos erau la vreo 55% pentru continuare. Unele aveau 89% pentru.
Dar ”liderii” au decis că e mai sigur și mai bine cu nimicul câștigat (cum ar fi salariul ăla minunat de 4000 pentru începători, la care ajungem treptat în 3 ani – vara asta INS a spus deja că salariul devine 4600, acum, în 2023. Mulțumim frumos lașilor care au decis să suspende greva!)
Greva e declanșată de cei care semnează pentru grevă, nu de fricoși sau de spărgătorii de grevă. Cei care TREBUIE să semneze pentru suspendarea ei sunt cei care au început-o, nu cei care comentează de pe margine. Iar cei care ERAU în grevă au decis, majoritar, că NU vor ca greva să fie suspendată. Dar s-au dus lașii la ”negocieri” și au hotărât ei.
Drept care, da, și-au luat greva efectiv pe persoană fizică. De-acum, cine vrea grevă când tot lașii ăștia se agață de scaune, cu grevă să rămână, că alți fraieri nu mai găsesc!