Premiul Nobel pentru literatură 2022 a fost anunțat în urmă cu puțin timp. I s-a acordat scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru “curajul și acuratețea cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, potrivit Nobelprize.org.
Scriitoarea care a primit anul acesta premiul Nobel pentru Literatură este Annie Ernaux, în vârstă de 82 de ani. Ea locuiește în Franța.
Opera sa literară este în esență autobiografică. “Annie Ernaux, în mod consecvent și din unghiuri diferite, examinează o viață marcată de discrepanțe puternice în ceea ce privește sexul, limbajul și clasa. Drumul ei către a deveni autor a fost lung și anevoios”, potrivit Nobelprize.org.
Cartea ei Les Années a fost publicată în Franța în 2008 și a avut un mare succes, câștigând mai multe premii.
“Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului. Lucrările ei sunt fără compromisuri și scrise într-un limbaj simplu, curat. Și când, ea cu mult curaj și acuratețe dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilirea, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, ea a realizat ceva admirabil și durabil”, scrie Nobelprize.org.
Tot în 2008 a primit „Prix de la langue française” pentru întreaga sa lucrare.
În 1974, Ernaux a publicat primul ei roman autobiografic Les Armoires vides. În 1984, a primit Prix Renaudot pentru La Place.
În 2011, scriitoarea a publicat L’Autre Fille, o scrisoare către sora ei care a murit la vârstă de șase ani, cu doi ani înainte de nașterea autorului. L’Atelier noir, o colecție de note, planuri și gânduri despre activitatea ei, a fost publicată tot în anul 2011. Antologia Écrire la vie a fost publicată și în Quarto în 2011. Pe lângă majoritatea lucrărilor autobiografice, aceasta include și fotografii și extrase din jurnal.
În aprilie 2016, ea a publicat o altă lucrare autobiografică, Mémoire de fille, în care tratează primele experiențe sexuale realizate în vara anului 1958. Ea scrie despre „amintirea rușinii”.
Lucrările ei au fost traduse în mai multe limbi, iar în limba română are tradusă o singură carte până acum, anume “Pasiune simplă. Locul”. Iată lista publicațiilor sale, potrivit Wikipedia.org.
- Les armoires vides. Gallimard, Paris, 1974
- Ce qu’ils disent ou rien. Gallimard, 1977
- La femme gelée. Novel. Gallimard, 1981
- La place. Gallimard, 1983
- Une femme. Gallimard, Paris 1988
- Passion simple. Gallimard, Paris 1991
- Journal du Dehors. Gallimard, 1993
- La honte. Gallimard, 1997
- Je ne suis pas sortie de ma nuit. Gallimard, 1997
- L’evenement. Gallimard, Paris, 2000
- Se perdre. Gallimard, 2001
- L’Occupation. Gallimard, 2002
- cu Marc Marie: L’Usage de la photo, textes d’après fotografii, Gallimard, 2005
- Les années. Gallimard, 2008
- L’écriture comme un couteau. Etaj, Paris, 2011
- Retour à Yvetot. Mauconduit, Paris, 2013
- Regarde les lumières, mon amour. Serie: Raconter la vie. Seuil, Paris, 2014
- Mémoire de fille. Gallimard, Paris, 2016
Anul trecut, premiul Nobel pentru Literatură pentru 2021 i-a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah.