Premiul Nobel pentru fizică în 2023, acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, care au oferit noi instrumente pentru a explora lumea electronilor

1.017 vizualizări
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier / Foto: https://www.nobelprize.org/
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, pentru experimentele lor, care au oferit umanității noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor, conform nobelprize.org.

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru fizică 2023 au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri de lumină extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau schimbă energia.

Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât până acum erau imposibil de urmărit.

„Acum putem deschide ușa către lumea electronilor. Fizica attosecundei ne oferă oportunitatea de a înțelege mecanismele care sunt guvernate de electroni. Următorul pas va fi utilizarea lor”, spune Eva Olsson, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Există aplicații potențiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să înțelegi și să controlezi modul în care se comportă electronii într-un material. Pulsurile attosecundă pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticul medical.

Pierre Agostini
The Ohio State University, Columbus, USA

Ferenc Krausz
Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany

Anne L’Huillier
Lund University, Sweden


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hotărârea pentru plata parțială a datoriei României la Agenția Spațială Europeană a fost aprobată de Guvern, anunță Ministerul Cercetării. Ministrul Burduja susține că România își va putea recupera în această toamnă dreptul de vot pierdut în urmă cu 4 ani

Hotărârea pentru plata parțială a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei, a fost aprobată în cadrul ședinței…
Vezi articolul

Reorganizarea forului care controlează circa 20% din banii de cercetare, UEFISCDI, și înființarea unui Consiliu independent care să se ocupe de domeniu este cerută printr-un manifest semnat de zeci de profesori și cercetători români, de la universități din România și din lume

“Propunem crearea unei entități juridice noi, „Consiliul pentru Cercetare”, unitate independentă de factorul politic și care va gestiona și distribui bugetul alocat acesteia de către statul român exclusiv pe bază…
Vezi articolul