Premiul Nobel pentru fizică în 2023, acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, care au oferit noi instrumente pentru a explora lumea electronilor

1.013 vizualizări
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier / Foto: https://www.nobelprize.org/
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, pentru experimentele lor, care au oferit umanității noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor, conform nobelprize.org.

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru fizică 2023 au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri de lumină extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau schimbă energia.

Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât până acum erau imposibil de urmărit.

„Acum putem deschide ușa către lumea electronilor. Fizica attosecundei ne oferă oportunitatea de a înțelege mecanismele care sunt guvernate de electroni. Următorul pas va fi utilizarea lor”, spune Eva Olsson, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Există aplicații potențiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să înțelegi și să controlezi modul în care se comportă electronii într-un material. Pulsurile attosecundă pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticul medical.

Pierre Agostini
The Ohio State University, Columbus, USA

Ferenc Krausz
Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany

Anne L’Huillier
Lund University, Sweden


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, pe teme de cercetare și inovare, la centrul din Țara Hațegului-Retezat

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”, ce are drept scop “stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice”. Evenimentul are loc…
Vezi articolul

12 rectori vor să controleze CNATDCU: cum se bat pe puterea de-a decide unde merg fondurile doctorale și afacerile plagiatelor foști miniștri și rectori la cel puțin al 2-lea mandat

12 rectori vor să propună direct membrii Consiliului Național pentru Atestarea Titlurilor Universitare (CNATDCU), ale căror mandate expiră pe 10 iunie. Tudorel Toader, Marian Preda, Daniel Breaz, Valentin Popa, Lucian…
Vezi articolul