Premiul Nobel pentru Economie 2019 a fost atribuit lui Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, pentru cercetările lor cu contribuții în lupta împotriva sărăciei

363 de vizualizări
Foto: www.nobelprize.org
Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel – cunoscut ca Premiul Nobel al Economiei – le-a fost atribuit astăzi lui Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer, pentru lucrările lor cu privire la sărăcie şi dezvoltare, relatează AFP, preluat de News.ro.

Abhijit Banerjee (58 de ani) și Esther Duflo (47 de ani) lucrează în cadrul Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, SUA, iar Michael Kremer (55 de ani) – la Harvard University, Cambridge, SUA.

Cercetările realizate de laureații din acest an au îmbunătățit considerabil capacitatea de a lupta împotriva sărăciei la nivel global. În doar două decenii, noua lor abordare bazată pe experiment a transformat economia dezvoltării, care acum este un domeniu de cercetare înfloritor“, a anunțat Academia Suedeză.

Abhijit Banerjee s-a născut în 1961 în Mumbai, India, și-a obținut doctoratul în 1988 la Harvard University, Cambridge, SUA și este Ford Foundation International Professor of Economics la MIT.

Esther Duflo s-a născut în 1972 la Paris, Franța, a obținut doctoratul în 1999 la Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, SUA, unde este profesoară în prezent.

Michael Kremer s-a născut în 1964, a obținut doctoratul în 1992 la Harvard University, Cambridge, SUA, unde este profesor în prezent.

Vezi aici mai multe despre laureații din acest an și despre cercetările lor

Premiul “științelor economice în memoria lui Alfred Nobel” este singurul care nu figurează în testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel; el a fost creat în 1968, de către Banca Suediei, cu ocazia marcării a 300 de ani de la înfiinţarea acesteia, şi a fost decernat pentru prima oară anul următor, scrie News.ro.

În 2018, Nobelul pentru Economie le-a fost atribuit americanilor William Nordhaus şi Paul Romer, pentru lucrări cu privire la creşterea economică durabilă.

Nobelul pentru Economie este în valoare totală de 9 milioane de coroane suedeze – echivalentul a 830.000 de euro – și va fi împărțit în mod egal între cei trei laureați de anul acesta.

Foto: www.nobelprize.org

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips, despre povestea de supraviețuire a unei mame și a fiicei sale după Războiul Civil American – câștigătorul premiului Pulitzer 2024 pentru ficțiune

Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips din Statele Unite, despre întâmplările unei mame cu fiica sa în perioada imediat de după Războiul Civil American, este câștigătorul premiului Pulitzer…
Vezi articolul

Dezbatere de formă pe reforma agenției care acreditează școlile și grădinițele – ARACIP, după ce proiectul de hotărâre de guvern fusese deja trimis spre avizare la ministere și CES în forma stabilită de Ministerul Educației. “Facem degeaba propuneri?“, au întrebat reprezentanții ONG-urilor / Tudor Chirilă, către secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr: Puneți pumnul în gură oamenilor care încearcă să vorbească

Acuzații de formalism și încercare de cenzură a propunerilor în dezbaterea publică către reprezentanții Ministerului Educației, pe marginea restructurării Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, din partea societății…
Vezi articolul

DOCUMENT Formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală a fost publicat. Ministerul Sănătății le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din…
Vezi articolul

Scrisoare semnată de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist

Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat o scrisoare prin care semnalează că situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) „are ramificații periculoase…
Vezi articolul