Daniel Funeriu, chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA, a explicat pe înțelesul tuturor descoperirea pentru care a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie 2018.
Cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter, nobeliștii din acest an, “au luat proteine și enzime naturale, dar perfect inutile omului, și prin evoluția moleculară dirijată le-au dat proprietăți noi, cu uriașe aplicații practice”, explică Daniel Funeriu într-o înregistrare numită “Minutul de inteligență”.
“Minutul de inteligență” despre Nobelul 2018 pentru chimie:
Nobelul 2018 pentru Chimie, explicat de Daniel Funeriu, chimist și fost ministru al Educației:
Frances H. Arnold, George P. Smith şi Gregory P. Winter “au luat proteine și enzime naturale, dar perfect inutile omului, și prin evoluția moleculară dirijată le-au dat proprietăți noi, cu uriașe aplicații practice.
Astăzi, mai toți detergenții conțin noi enzime, puteți să vedeți în ingrediente, evoluate de Frances H. Arnold, pornind de la unele naturale, dar inactive în condiții de spălare. Acești detergenți spală hainele în apă mai rece și mai puțină, economisind astfel miliarde de euro.
Tot grație evoluției moleculare și grație lui Gregory P. Winter avem astăzi anticorpi mai performanți, dându-ne noi medicamente care salvează vieți. Dacă ar fi să facem o analogie, tot așa cum natura a evoluat în 4 miliarde de ani specii de animale adaptate mediului, cei trei au evoluat proteine și enzime adaptate nevoilor noastre, doar că au făcut acest lucru în câteva săptămâni și în eprubetă.
Problema era că habar nu aveam care anume atomi trebuie schimbați, pentru a transforma o proteină inutilă în una utilă
Proteinele și surorile lor enzimele sunt molecule perfecte din punct de vedere al funcționalității lor. Ele sunt responsabile pentru toate procesele chimice din organism și constituie aproape 15 kg din corpul uman.
Ele arată ca un ghemotoc care este aparent încâlcit, care este făcut din zeci de mii de atomi. Dar chiar dacă pare dezorganizat, acest ghemotoc conține atomi perfect poziționați, care au locuri și roluri precis stabilite în structura proteinelor.
Schimbarea unui singur atom din zecile de de mii poate schimba radical proprietățile proteinei, fie defectând-o, fie dându-i proprietăți utile.
Problema era că habar nu aveam care anume atomi trebuie schimbați, pentru a transforma o proteină inutilă în una utilă. Iar cei trei laureați au rezolvat parțial problema, într-un mod foarte inteligent, făcând combinatorică moleculară.
cei trei laureați au rezolvat parțial problema, într-un mod foarte inteligent, făcând combinatorică moleculară
Într-o primă etapă, numită diversificare, ignorând care atomi trebuie schimbați din structura proteinei pentru a obține noi proprietăți, ei au inventat o metodă de producere simultană, aproape la nimereală, a zeci de milioane de proteine, similare cu cea de la care au pornit, dar toate puțin diferite între ele, sperând că măcar una va avea funcția dorită.
În a doua etapă au inventat metode prin care o selectează din această supă pe cea mai eficientă dintre ele, exact așa cum bunicii noștri selectau dintre toate roșiile pe care le obțineau într-un an pe cea mai gustoasă, pentru a îi colecta semințele și a le cultiva în anul care urma”.